Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_2_ФА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

2. Контролюючи органи в системі фіскального адміністрування

У відносинах, що виникають між державою й платником із приводу сплати податків, інтереси держави представляють насамперед органи, що здійснюють управління в галузі надходження податкових платежів.

Податковим законодавством України, зокрема Податковим кодексом, встановлений перелік контролюючих органів, що забезпечують контроль за наповненням бюджетів усіх рівнів за рахунок податків і зборів. Такими контролюючими органами є:

  • органи державної податкової служби – щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім тих, що підконтрольні державній митній службі, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби;

  • митні органи – щодо мита, акцизного податку, податку на додану вартість, інших податків, які відповідно до податкового законодавства справляються у разі ввезення (пересилання) товарів і предметів на митну територію України або територію спеціальної митної зони або вивезення (пересилання) товарів і предметів з митної території України або території спеціальної митної зони.

Отже, фактично система органів, що контролюють надходження коштів у бюджети у формі податків і зборів, представлена двома службами – податковою та митною. Для них різним є місце і значення повноважень, пов’язаних з контролем за рухом цих платежів від платників до бюджетів серед усієї сукупності їхніх повноважень.

Контролюючі органи мають право здійснювати перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати лише стосовно тих податків і зборів (обов'язкових платежів), які віднесені до їх компетенції.

Інші державні органи не мають права проводити перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків, у тому числі на запит правоохоронних органів.

Органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

До органів фіскального контролю, крім зазначених, слід віднести й органи, що здійснюють контроль за справлянням єдиного соціального внеску, зокрема Пенсійний фонд України. Саме на цей державний інститут покладені фіскальні завдання щодо забезпечення контролю за своєчасністю та повнотою сплати єдиного соціального внеску.

Діяльність контролюючих органів передбачає необхідність налагодження тісної взаємодії з іншими державними службами, функціонування яких може бути пов’язане з оподаткуванням або може створювати інформаційні передумови для оподаткування, попередження незаконних дій платників, встановлення обставин і змісту податкових правопорушень, реалізації перевірочних заходів тощо.

Важливо, щоб при реалізації повноважень не дублювалися дії різних державних служб щодо платників податків. В іншому випадку виявлятиме себе дестимулюючий вплив адміністрування податків на економічну активність в країні. На це спрямовано ряд передбачених податковим законодавством норм:

  • заборона (за будь-яких умов) на проведення перевірок своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків іншими органами, крім податкових та митних;

  • розмежування повноважень між контролюючими органами;

  • концентрація компетенції щодо стягнення.

Розмежування повноважень між контролюючими органами закладене нормами Податкового кодексу України, згідно з якими компетенція митних підрозділів у сфері оподаткування обмежена конкретизованим переліком податків та умов виникнення зобов’язань з їх сплати. Для налагодження взаємодії та забезпечення однотипності управлінських процедур у сфері оподаткування визначається, що порядок контролю з боку митних органів за сплатою податку на додану вартість і акцизного податку встановлюється спільним рішенням центральних органів двох контролюючих служб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]