Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_2_ФА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

4. Державна митна служба та її фіскальна роль

Другі за значенням в системі контролюючих органів, митні органи, здійснюють управління в сфері оподаткування нарівні зі своєю основною діяльністю. Вони забезпечують контроль за надходженнями податків і зборів та здобувають статус, аналогічний податковим органам, лише за певних умов. Такими умовами є переміщення товарів через митний кордон та виникнення при цьому обов’язку щодо сплати податків і зборів: мита, акцизного податку, податку на додану вартість, інших податків, які, відповідно до податкового законодавства, справляються у випадку ввезення або вивезення (пересилання) товарів і предметів.

В нашій країні систему митних органів становлять Державна митна служба України, територіальні митні управління, митниці та інші митні установи. Територіальні митні управління здійснюють безпосереднє керівництво митними установами, розташованими на відповідній території. Виняток складають Бориспільська й Севастопольська митниці, не включені до складу митних установ, що підпорядковуються територіальним управлінням.

На митниці покладається безпосередня реалізація податкової роботи щодо справляння мита, акцизного податку, податку на додану вартість, інших податків у разі ввезення (пересилання) товарів і предметів на митну територію України або територію спеціальної митної зони, вивезення (пересилання) товарів і предметів з митної території України або території спеціальної митної зони.

Аналогічно податковим органам в органах митної служби створюються підрозділи по боротьбі з економічними злочинами (органи дізнання митної служби), які здійснюють оперативно-розшукові дії в межах встановлених законодавством повноважень.

Ефективна організація діяльності системи контролюючих органів зумовлює необхідність налагодження тісної взаємодії їх з іншими державними службами, функціонування яких може бути так чи інакше пов’язане з процесом оподаткування або може створювати передумови для оподаткування, попереджання незаконних дій платників, встановлення обставин податкових деліктів та їх змісту, реалізації перевірочних заходів тощо. Так, наприклад, органи державної податкової служби взаємодіють з державними реєстраторами, які здійснюють реєстрацію підприємницької діяльності і надають їм відповідну інформацію. Крім цього, податкові та митні органи взаємодіють з органами казначейства, державної виконавчої служби, прокуратури тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]