Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РТОС нов.учебн..doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

8.2. Підконтрольна експлуатація

8.2.1 Підконтрольна експлуатація  це експлуатація заданого числа певного типу зразків техніки зв'язку і АСУВ, яка супроводжується додатковим контролем та урахуванням технічного стану виробів з метою отримання інформації про якість цих виробів в умовах експлуатації.

На підставі даних, отриманих під час проведення підконтрольної експлуатації, оцінюється експлуатаційна надійність, виявляються причини експлуатаційно-технічних недоліків виробів і виконуються певні заходи щодо підтримання необхідної якості (надійності) зразків техніки зв'язку і АСУВ.

Підконтрольна експлуатація організовується командирами з'єднань і частин зв'язку (начальниками зв'язку загальновійськових з'єднань) і проводиться штатним особовим складом, який здійснює більш детальний (ніж при штатній експлуатації) контроль і урахування технічного стану.

8.3. Дослідна експлуатація

8.3.1. Під дослідною експлуатацією розуміється експлуатація заданого числа зразків техніки зв'язку і АСУВ, яка здійснюється за спеціальною програмою з метою удосконалення засобів їх бойового застосування та контролю у військових умовах технічних характеристик, а також набуття досвіду в освоєнні експлуатації нової техніки.

8.3.2. На дослідну експлуатацію ставляться, як правило, зразки визначеної (головної, контрольної) серії наново розробленої або модернізованої техніки зв'язку і АСУВ, а також техніки, яка пройшла планові ремонти за рахунок ЗІП, створеного на основі придатних до експлуатації блоків і агрегатів із списаних станцій.

У процесі експлуатації оцінюються показники якості, виявляються конструктивні недоробки, виробничі дефекти і експлуатаційні недоліки зразків та їх складових частин, а також виконуються заходи щодо їх ліквідації на етапі освоєння серійного виробництва.

8.3.3. Дослідна експлуатація зразків техніки зв'язку і АСУВ організовується на підставі розпоряджень начальника зв'язку Збройних Сил України (начальника військ зв'язку виду Збройних Сил) і проводиться у виділених військових частинах спеціально підготовленим особовим складом за певною програмою, яка регламентує умови експлуатації та режими роботи, контроль технічного стану, облік і звітність.

9. Гарантійні зобов'язання. Рекламаційна робота. Гарантійний і авторський нагляд

9.1. Ведення рекламаційної роботи

9.1.1. Гарантійні зобов'язання – це, основані на законах, постановах, рішеннях уряду України і інших нормативних документах, зобов'язання постачальника (підрядчика) перед замовником (споживачем) гарантувати протягом установленого гарантійного строку і гарантійного напрацювання відповідність якості продукції, яка поставляється (робіт, які проводяться) стандартам, технічним умовам договору постачання (підряду) і безкоштовно усувати дефекти, які виявляються у цей період замовником (споживачем), або замінювати дефектну продукцію при дотриманні споживачем умов експлуатації, зберігання, транспортування і монтажу. Гарантійні зобов'язання (гарантійний строк або гарантійне напрацювання) указуються у формулярі (паспорті) на техніку зв'язку і АСУВ або у договорах.

9.1.2. Гарантійний строк (в роках, місяцях) і (або) гарантійне напрацювання (в годинах роботи, кілометрах пробігу) обчислюються з дати прийняття техніки зв'язку і АСУВ представником замовника, закінчення капітального ремонту або введення в експлуатацію після завершення монтажних і налагоджувальних робіт, якщо інше не передбачене в технічних умовах, стандартах або умовах договору.

Час в межах чинності гарантійних зобов'язань, протягом якого техніка зв'язку і АСУВ не використовувалась за призначенням у зв'язку з виходом її з ладу через наявність дефектів, у гарантійний строк не зараховується. Після усунення дефектів гарантійний строк продовжується на час, витрачений на виклик представника постачальника і усунення дефектів, про що робиться запис у формулярі (паспорті), який засвідчується представником постачальника.

9.1.3. Гарантійні зобов'язання на комплектуючі вироби ті ж самі, що і на комплексний виріб.

9.1.4. Рекламація  це письмова заява військової частини постачальнику техніки зв'язку і АСУВ на виявлену в період чинності гарантійних зобов'язань невідповідність якості і (або) комплектності поставленої продукції установленим вимогам, а також вимога про відновлення або заміну дефектної продукції.

Метою подання рекламацій є відновлення якості техніки зв'язку і АСУВ, її комплектності або заміна дефектної продукції на нову в установлені терміни, а також виявлення і усунення причин виникнення дефектів і підвищення відповідальності постачальників за якість продукції, яка поставляється, а військових частин  за дотримання умов експлуатації, зберігання і транспортування.

Військова частина зобов'язана подавати рекламацію постачальнику на техніку зв'язку і АСУВ, їх засоби рухомості та інші складові частини, а також на вироби, які одержані окремо, комплекти запасних частин і матеріалів, у яких при прийманні, в процесі зберігання, обкатки, монтажу, випробувань і наступної експлуатації в період чинності гарантійних зобов'язань виявляться:

поломка або порушення працездатності;

відхилення параметрів від норм, зазначених в експлуатаційній документації, якщо неможливо усунути ці відхилення регулюванням, передбаченим інструкцією по експлуатації;

передчасний знос агрегатів, вузлів, блоків або деталей, який порушує функціонування та перешкоджає експлуатації виробу;

невідповідність тари, упаковки, консервації, маркування та пломбування технічним умовам;

некомплектність та інші невідповідності вимогам технічних умов, стандартів або умовам договору.

Рекламацію не подають після закінчення гарантійних зобов'язань і якщо виявлені дефекти стали результатом порушення військовою частиною правил експлуатації, зберігання та транспортування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]