Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РТОС нов.учебн..doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

8. Організація збору даних про надійність та доробки техніки зв'язку і асув за бюлетенями

8.1. Мета і задачі збору інформації про надійність

8.1.1. Під надійністю техніки зв'язку і АСУВ розуміється властивість зберігати протягом визначеного терміну в установлених межах значення всіх параметрів, що характеризують здатність виконувати необхідні функції в заданих режимах і умовах застосування, технічного обслуговування, ремонту, зберігання та транспортування.

8.1.2. Надійність техніки зв'язку і АСУВ забезпечується при розробці і виробництві та підтримується при експлуатації. Вона залежить від схемно-конструктивного виконання, якості застосованих комплектуючих електрорадіоелементів, деталей та матеріалів, технології виготовлення, а також від своєчасного й якісного проведення заходів технічного обслуговування виробів.

8.1.3. Метою системи збору, аналізу та реалізації інформації про надійність є оцінка показників цієї властивості техніки зв'язку і АСУВ та її складових частин, а також розробка рекомендацій для промисловості щодо поліпшення безвідмовності, ремонтопридатності, зберігання, довговічності та вжиття у військах необхідних заходів щодо забезпечення високої готовності техніки до використання за призначенням.

Збір та обробка інформації про надійність проводяться за результатами підконтрольної та дослідної експлуатації.

8.1.4. При зборі та обробці інформації про надійність вирішуються такі основні задачі:

виявляються ненадійні складові частини зразка і їхні типові елементи заміни (блоки, касети та ін.), комплектуючі електрорадіоелементи, деталі та матеріали, відомості про які доводяться до зацікавлених організацій Міністерства оборони та підприємств промисловості;

визначаються кількісні показники надійності зразків та їх складових частин в реальних умовах експлуатації і обгрунтовуються перспективні вимоги на техніку зв'язку і АСУВ, яка наново розробляється та модернізується;

досліджуються причини виникнення відмов та пошкоджень виробів, а також розробляються й впроваджуються на підприємствах промисловості та у військах заходи щодо їх усунення та запобігання їм;

розробляються і впроваджуються рекомендації щодо удосконалення технічного обслуговування та ремонту техніки зв'язку і АСУВ;

коригується експлуатаційна і ремонтна документація, уточнюються номенклатура комплектів ЗІП та норми їх витрачання.

8.1.5. Інформація про надійність поділяється на первинні, узагальнені і підсумкові повідомлення.

Первинні повідомлення оформлюються безпосередньо у військових частинах за результатами експлуатації конкретних зразків техніки зв'язку і АСУВ і включають загальні дані про зразок (найменування, заводський номер, дата випуску, підприємство-виробник), дані про умови експлуатації, про момент і умови виявлення відмови або пошкодження, про напрацювання, зберігання і транспортування, характер відмови (пошкодження), про засіб і тривалість відновлення працездатності зразка та ін.

Первинні повідомлення мають бути повними, достовірними, вчасно оформлюватися і подаватися зацікавленим організаціям.

Повнота і достовірність інформації про надійність забезпечуються суворим урахуванням даних про напрацювання, відмови і пошкодження зразків та їх складових частин, виявлених при бойовій роботі на реальних лініях зв'язку, на навчаннях, тренуваннях, зберіганні і транспортуванні, перевірці функціонування, технічному обслуговуванні і ремонті.

Узагальнені і підсумкові повідомлення складаються за результатами обробки даних первинних повідомлень за групами однотипної техніки зв'язку і АСУВ і оформлюються у штабах і науково-дослідних організаціях Міністерства оборони, що займаються питаннями удосконалення техніки зв'язку і АСУВ. Крім того, з цією метою у військовій частині за рішенням командира створюється експертна комісія для опитування фахівців усіх рівнів.

8.1.6. Збір, аналіз, узагальнення і подання інформації про надійність при експлуатації здійснюються на вимогу вищестоящого штабу. При цьому вказуються всі виявлені експлуатаційно-технічні недоліки техніки зв'язку і АСУВ, в тому числі недоліки якості експлуатаційної документації, складу одиночного і групового комплектів ЗІП, пристосованості до технічного обслуговування та ремонту, ергономічних характеристик (зручності експлуатації), а також наявні пропозиції щодо ліквідації та запобігання цим недолікам.

8.1.7. Первинні повідомлення про надійність виробів при експлуатації складаються на підставі даних, що фіксуються у формулярах, апаратних (машинних, технічних) журналах, книгах обліку ремонту, рекламаційних актах та інших документах.

8.1.8. Збір і узагальнення інформації про надійність і експлуатаційно-технічні недоліки техніки зв'язку і АСУВ організовуються також на всіх навчаннях і тактико-спеціальних заняттях військ зв'язку. Передача інформації на вимогу вищестоящого штабу може проводитися за допомогою технічних засобів зв'язку або комп'ютерних мереж. Для виконання цієї роботи розпорядженням командирів з'єднань і частин зв'язку (начальників зв'язку з'єднань) призначаються відповідальні особи. Порядок і терміни подання зазначеної інформації під час навчань і узагальнених відомостей за весь період встановлюються вищестоящим штабом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]