Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електр. конспект ЗЕД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать
  1. Зміст розділів «Преамбула» та «Предмет контракту»

У преамбулі зазначається повне найменування сторін учасників зовнішньоекономічної операції, під якими вони офіційно зареєстровані, із зазначенням країни, скорочене визначення сторін як контрагентів («Продавець», «Покупець», «Замовник», «Постачальник» тощо), особа, від імені якої укладається зовнішньоекономічний договір (контракт), та найменування документів, якими керуються контрагенти при укладенні договору (контракту) (установчі документи тощо).

У розділі Предмет договору (контракту) визначається, який товар (роботи, послуги) один з контрагентів зобов’язаний поставити (здійснити) іншому із зазначенням точного найменування, марки, сорту або кінцевого результату роботи, що виконується. У разі бартерного (товарообмінного) договору (контракту) або контракту на переробку давальницької сировини визначається також точне найменування (марка, сорт) зустрічних поставок (або назва товару, що є кінцевою метою переробки давальницької сировини).

Якщо товар (робота, послуга) потребує більш детальної характеристики або номенклатура товарів (робіт, послуг) досить велика, то все це зазначається у додатку (специфікації), який має бути невід’ємною частиною договору (контракту), про що робиться відповідна відмітка в тексті договору (контракту). Для бартерного (товарообмінного) договору (контракту) згаданий додаток (специфікація), крім того, балансується іще за загальною вартістю експорту та імпорту товарів (робіт, послуг). У додатку до договору (контракту) про переробку давальницької сировини зазначається відповідна технологічна схема такої переробки. Технологічна схема переробки давальницької сировини повинна відображати: усі основні етапи переробки сировини та процес перетворення сировини в готову продукцію; кількісні показники сировини на кожному етапі переробки з обґрунтуванням технологічних втрат сировини; втрати виконавця переробки на кожному етапі переробки.

  1. Зміст розділів «Кількість» та «Якість»

У цьому розділі визначається, залежно від номенклатури, одиниця виміру товару, прийнята для товарів такого виду (у тоннах, кілограмах, штуках тощо), його загальна кількість та якісні характеристики. У тексті договору (контракту) про виконання робіт (надання послуг) визначаються конкретні обсяги робіт (послуг) та термін їх виконання.

Найчастіше визначення кількості не виділяється в окрему статтю, а входить у статтю «Ціна та кількість» або «Предмет та кількість». Але у будь-якому випадку, визначаючи кількість товару, сторони повинні узгоджувати:

  • одиниці вимірювання кількості;

  • порядок визначення кількості;

  • систему мір та ваги;

  • застереження «близько» та «за опціоном»;

  • чи включаються тара та упакування у кількість товару;

  • які організації визначають кількість товару;

  • якими документами засвідчується кількість товару.

У розділі «Якість» зазначається:

  • технічний рівень та якість товару, що постачається;

  • документи та організації, які підтверджують якість товару;

  • комерційні гарантії якості;

  • перевірка якості або прийняття товару на підприємствах постачальників.

Визначити якість товару у контракті купівлі-продажу – означає вста­новити якісну характеристику товару, тобто сукупність властивостей, що визначають придатність товару для використання його за призначенням відповідно до потреб споживача. Вибір способу визначення якості залежить від характеру товару, від практики, що склалася у міжнародній торгівлі даним товаром, та інших умов. Сторони повинні прагнути до того, щоб дати повнішу характеристику товару.

У міжнародній практиці використовуються такі способи визначення якості:

  1. за стандартом;

  2. за технічними умовами;

  3. специфікацією;

  4. зразком;

  5. за описом;

  6. за попереднім оглядом;

  7. за вмістом окремих речовин у товарі;

  8. за виходом готової продукції;

  9. за натурною вагою;

  10. спосіб «тель-кель»