Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електр. конспект ЗЕД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

3. Надання транспортно-експедиторських послуг

Транспортно-експедиторська послуга – робота, що безпосередньо пов’язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування.

Транспортно-експедиторські послуги надаються клієнту при експорті з України, при імпорті в Україну, при транзиті територією України чи інших держав, для забезпечення внутрішніх перевезень територією України відповідно до вимог міжнародних джерел права, законодавства України та держав, територією яких транспортуються вантажі.

До транспортно-експедиторських послуг належить надання допоміжних та супутніх послуг такого змісту:

• забезпечення оптимального транспортного обслуговування та організація перевезення вантажів різними видами транспорту – підготовка та надання підготовленого транспорту та додаткового обладнання в порти, на залізничні станції, склади, термінали або інші об’єкти для своєчасного відправлення вантажів;

• забезпечення оптимізації руху матеріальних потоків від вантажовідправника до вантажоодержувача – приймання, накопичення, подрібнення, доробка, сортування, складування, зберігання, перевезення вантажів; організація експертизи вантажів; страхування вантажів та своєї відповідальності; облік надходження та відправлення вантажів з портів, залізничних станцій, складів, терміналів або інших об’єктів; забезпечення заходів з відправлення вантажів, що надійшли в некондиційному стані, з браком, у пошкодженій, неміцній, нестандартній упаковці або такій, що не відповідає вимогам перевізників; організація охорони вантажів під час їх перевезення, перевалки та зберігання;

• оформлення документів та організація роботи відповідно до митних, карантинних та санітарних вимог; оформлення товарно-транспортної документації та її розсилання за належністю; надання замовлення на відправлення вантажів;

• здійснення розрахунків з портами, транспортними організаціями за перевезення, перевалку, зберігання вантажів;

• надання інших транспортно-експедиторських послуг. Транспортно-експедиторські послуги характеризуються обов’язковою участю основних учасників та третіх осіб.

До основних належать три учасники: вантажовідправник; вантажоодержувач; експедитор. Експедитором може бути як резидент, так і нерезидент України. Він взаємодіє лише із замовником послуг – клієнтом. Третіми можуть бути особи, що виконують роботи (надають послуги), пов’язані з міжнародними перевезеннями вантажів: перевізники; транспортні агенти, працівники портів та залізничних станцій, митні брокери, митні перевізники, страховики і т.д.

Розглядаючи транспортно-експедиторські послуги в зовнішньоекономічній сфері, слід враховувати територіальне розташування відносно державного кордону України всіх учасників транспортного експедирування (суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності). При імпортній схемі (здійснюється імпорт товарів в Україну) – вантажовідправник (замовник) перебуває за межами митної території України, вантажоодержувач – на митній території України; при експортній схемі (здійснюється експорт товарів з України) – вантажовідправник (замовник) розташований на території України, а вантажоодержувач – за її межами. Територіальне розташування учасників транспортно-експедиторської діяльності (резидентів або нерезидентів) впливає на застосування тієї або іншої схеми організації транспортно-експедиторського процесу.

[1, 8, 22 – 33, 45]

Запитання:

1. Сутність поняття «міжнародні перевезення»

2. Особливості організації міжнародних перевезень залізничним транспортом.

3. Особливість міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом

4. Переваги перевезення пасажирів авіаційним транспортом порівняно з іншими видами транспорту

5. Сутність надання транспортно-експедиторських послуг в процесі міжнародних перевезень?