Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психол_стресса_прогр_навч_дисц.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра загальної психології Психологія стресу програма навчальної дисципліни

для студентів факультету «Психології»

Дніпропетровськ

2009

Дніпропетровський гуманітарний університет

„Затверджую”

Ректор Дніпропетровського

гуманітарного університету

П.Я.Мінка

„_____”__________ 2009р.

Програма навчальної дисципліни «Психологія стресу»

з підготовки фахівців освітньо-професійного рівня «магістр»

спеціальності 8.040101 „Психологія”

Схвалено

Вченою радою університету

«08» вересня 2009р.

Протокол № 6

Дніпропетровськ

2009

Програма навчальної дисципліни «Психологія стресу» / Укладач: доктор медичних наук, ст.. науковий співробітник Охромій Г.В. – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2009. – 11 с.

Рецензенти:

Деркач Л.М — доктор психологічних наук, професор (Дніпропетровський гуманітарний університет)

Шевяков О.В. – кандидат психологічних наук, доцент (Дніпропетровський гуманітарний університет)

Пояснювальна записка

Дисципліна «Психологія стресу» є нормативною навчальною дисципліною, яка відноситься до циклу професійно-орієнтованих навчальних дисциплін.

Сучасні умови життя і діяльності висувають підвищені вимоги до адаптивних механізмів людини. Реальне збільшення кількості стресів в житті сучасної людини обумовлено урбанізацією, зростанням темпу життя і кількості міжособистісних взаємодій (в тому числі й конфліктних), а також все більш явною невідповідністю між біологічною природою людини та умовами її соціального існування.

Основна мета викладання даної дисципліни – надати майбутньому фахівцю-психологу знання про психологічну сутність стресу, механізми його розвитку і методи його психопрофілактики, практичні уміння діагностики рівня стресових станів та його нейтралізації або корекції.

Для успішного вивчення дисципліни «Психологія стресу», студенти мають засвоїти програмний зміст таких навчальних дисциплін: «Загальна психологія», «Психофізіологія», «Психологія праці», «Психологія здоров’я», «Психодіагностика».

Методична концепція курсу полягає в оптимальному співвідношенні теоретичних і практичних занять, а отже, набуття знань з психології стресу і практичних умінь управління стресом.

Знання та уміння, набуті студентами при вивченні дисципліни «Психологія стресу», будуть корисними в професійній діяльності психолога-практика, в розробці програм антистресових тренінгів, у викладанні психологічних дисциплін і організації навчально-виховного процесу, а також в особистісному самовдосконаленні майбутнього психолога.