Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госы 2 часть.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
94.9 Кб
Скачать
  1. Вагонний лист, його призначення, зміст та порядок заповнення.

Вагонний лист – це один з перевізних документів, яким оформляють перевезення на станції перевезення вантажу. Складають його на кожний завантажений вагон. Вагонні листи складають у залежності від виду відправлення: вагонна ГУ-38а, маршрутна ГУ-38б, дрібні ГУ-38г, контейнери ГУ-38в. При навантаженні вагонних відправлень вагонні листи складають в 1 примірнику, збірних вагонів – у 2 або 3 примірниках в залежності від вантажу. У вагонному листі вказують: коди натурного листа; дані про вагон; дані про ЗПП (приналежність, число, контрольні знаки); дні про вантаж (номер відправлення, станції відправлення і призначення, рід, маса, марка, число, місяць, упаковування).

У вагонному листі відзначають час подачі вагонів під навантаження-розвантаження і закінчення цих робіт. На вагони з вантажами, що потребують особливих умов перевезення, у верхній частині вагонного листа ставлять штемпеля красного кольору. При перевезенні вантажів на відкритому рухомому складі повинна бути відмітка “Вантаж навантажений і закріплений правильно”, засвідчена підписом працівника станції, який перевіряє навантаження. Вагонний лист складає і підписує прийомоздавач, що перевіряв навантаження, а потім пересилає його в товарну контору.

По закінченні розвантаження вагонні листи зберігаються підібраними і скріпленими по днях розвантаження. По закінченні навантаження повідомляють ДСП або маневрового диспетчера про готовність вагонів до складання, указуючи при цьому номера і рід вагонів, рід вантажу і станцію призначення.

Вагонні листи надходять у товарну контору, де до кожного з них підбирають накладні і дорожні відомості. КПД передають у СТЦ, передачу оформлюють у книзі передачі ГУ-48. У СТЦ КПД сортують по напрямках і призначенням проходження вантажу.

У СТЦ на сформований поїзд складають натурний лист. До нього підбирають вантажні документи. Все це повинно бути зроблено до моменту закінчення формування складу. Пакет із документами вручають під розписку.

  1. Показники використання вагонного парку і шляхи їх покращення.

Важливим показником використання вагонного парку є динамічне навантаження

- вантажного вагону:

;

- вагону робочого парку:

,

де - вантажообіг в експлуатаційних т.км за добу;

αпор- коефіцієнт порожнього пробігу;

∑nS- робочий парк вагонів.

Динамічне навантаження відображає середнє завантаження вагону на усьому шляху його пересування (як у завантаженому, так і у порожньому стані).

Статичне навантаження Рст.- це кількість вантажу у тонах, яке приходиться на 1 вагон при його завантаженні:

,

де - кількість вантажу, завантаженого у вагон, т;

Uп – кількість завантажених вагонів.

Шляхи покращення:

• розробляють оптимальні схеми розподілу і подачі вагонів під завантаження в залежності від щільності вантажу;

• застосовують раціональні схеми завантаження вагонів для кожного вантажу виходячи з його розмірів і властивостей;

• застосовують комбіноване завантаження вагонів вантажами важки­ми і легкими;

• розміщують колісну техніку на зчепах платформ;

• установлюють прогресивні технічні норми і розробляють ефективні технічні умови завантаження вагонів стосовно до кожного вантажу з урахуванням передового досвіду;

• поліпшують якість підготовки вантажу для транспортування відправником вантажу (брикетування, ущільнення, пресування, дроблення, пакетування, розбирання і ін.);

• контролюють правильність вказівки в перевізних документах відправником маси вантажу і завантаження вагонів відповідно до встановлених норм і з урахуванням передового досвіду.