Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГО Лекции 1.1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

2. Закон України і Положення “Про Цивільну оборону України”

У лютому 1993 року (3. 02. 93г. ) Верховною Радою України був прийнятий Закон "Про Цивільну оборону України", а 24. 03. 99г, 29. 05. 01г, 3. 02. 04г внесені зміни і доповнення до нього.

Цей закон є правовим актом, що проголошує право громадян України на захист свого життя і здоров'я від наслідків аварій, катастроф, і стихійних бід.

Закон вимагає реалізації цього права від Кабінету Міністрів України і інших органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, керівництва установ і організацій незалежно від форм власності і підпорядкування.

10 травня 1994 року Ухвалою Кабінету Міністрів затверджено Положення "Про Цивільну оборону України", в якому деталізовані основні положення, викладені в Законі "Про Цивільну оборону України".

У Законі і Положенні викладено визначення цивільної оборони, розкриті її зміст і організаційна структура, визначені функціональні обов'язки керівного складу всіх рангів, склад сил цивільної оборони, і їх функції, викладена організація підготовки сил цивільної оборони, навчання населення всіх категорій, а також порядок здійснення матеріального, транспортного, технічного і фінансового забезпечення.

Питання для перевірки знань

1. ОсновнІ вимоги Женевських Конвенцій

2. Закон України і Положення “Про Цивільну оборону України”

3 Про Цивільну оборону України", в якому деталізовані основні положення, викладені в Законі "

4 I-а Женевська Конвенція - "Про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях"

5. II-а Женевська Конвенція - "Про поліпшення долі поранених, хворих і осіб, які потерпіли корабельну аварію з складу збройних сил на морі", забезпечують захист пораненим

Лекція 8 Призначення, класифікація, конструкція та правила використання засобів індивідуального захисту

План лекції

1. Засоби індивідуального захисту.

2. Припасування протигаза.

3 Промислові протигази.

4. Респіратори.

5. Фільтруючі саморятівники.

6 Найпростіші засоби захисту органів дихання.

7. Фільтруючі засоби захисту шкіри.

Рекомендована література:34,21.26

1. Засоби індивідуального захисту

До них належать засоби захисту органів дихання, засоби захисту шкіряних покровів та одягу, медичні засоби.

Засоби захисту органів дихання

До ЗІЗ органів дихання належать:

– фільтруючі засоби захисту;

– ізолюючі засоби захисту.

При користуванні фільтруючими засобами захисту людина дихає очищеним повітрям навколишньої атмосфери.

Ізолюючі ЗІЗ забезпечують подих газовою дихальною сумішшю без використання зовнішнього повітря та захищають органи дихання, очівід будь-яких шкідливих домішок у повітрі незалежно від їхніх властивостей і концентрації.

До фільтруючих засобів захисту органів дихання належать:

– фільтруючі протигази (для дорослих і дітей);

– дитячі захисні камери;

– фільтруючі саморятівники;

– респіратори;

– найпростіші засоби.

Фільтруючі протигази

На сьогодні в системі ЦО країни для дорослого населення використовуються наступні типи фільтруючих протигазів: ГП-5 (ГП-5М), ГП-7 (ГП-7В, ГП-7ВМ), ГП-8.

Протигаз ГП-5 (ГП-5М) призначений для захисту органів дихання, очей і обличчя людини від БОР, РР, БЗ та інших шкідливих домішок.

До складу протигазу входять: фільтруючо-поглинаюча коробка малих габаритних розмірів, лицьова частина у вигляді шолома-маски, сумка, плівки проти запотівання окулярів маски. В зимовий час передня частина доукомплектовується утеплюючими манжетами.

Фільтруючо-поглинаюча коробка протигаза призначена для очищення повітря, що поступає в органи дихання, від БОР, НХР, РР і БЗ; вона обладнана (за ходом потоку повітря) протидимним (протиаерозольним) фільтром і хімічним поглинувачем. У шоломі-масці розміщені два окулярних вузли, обтічники і клапанна коробка, що призначена для розподілу потоків повітря, що вдихується і видихається. Коробка має один вдихний і два видихних (основний і допоміжний) клапани. Наявність двох клапанів видиху зменшує можливість "підсмоктування" отруйного повітря при вдихувані.

Протигаз ГП-5М відрізняється від протигаза ГП-5 передньою частиною, яка в своєму герметизованому корпусі має переговорний пристрій.

Шолом-маска ШМ-62 протигаза ГП-5 виготовляється п'яти розмірів: 0, 1, 2, 3, 4, а ШМ-66 МУ протигаза ГП-5М – чотирьох розмірів: 0, 1, 2, 3.

Призначення протигазів ГП-7, ГП-8 аналогічне призначенню протигазу ГП-5 (ГП-5М).

Існує ряд модифікацій протигаза ГП-7. Протигаз ГП-7В дозволяє здійснити прийом води в зараженій атмосфері. Протигаз ГП-7ВМ відрізняється від ГП-7В тим, що в ньому застосовується удосконалена фільтро-поглинаюча коробка ГП-7КС. Крім того, лицьова частина дозволяє пристосувати її як з лівої, так і з правої сторони. У ГП-8 маска має очковий вузол у вигляді трапецієподібних стекол (огляд збільшується на 20 %), що дає можливість роботи з оптичними приборами. Передня частина (маска) протигазу ГП-7 (ГП-7В, ГП-7ВМ) випускається трьох розмірів: 1, 2, 3.

Для довідки: У протигазі ГП-5 тренована людина може перебувати до 6 годин, у ГП-7 – до 8…10 год.