Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГО Лекции 1.1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

3. Дії під час нападу піратів

У випадку нападу піратів рекомендується наступна послідовність дій екіпажа:

  • негайно оголосити загальну суднову тривогу;

  • збільшити швидкість і змінити курс по можливості убік відкритого моря;

  • включити все палубне освітлення, використовуючи прожектори для осліплення піратів;

  • негайно проінформувати берегові станції та судна, що знаходяться неподалік;

  • використовувати суднову піротехніку й протипожежне устаткування;

  • при спробі піратів піднятися на борт судна за допомогою "кішок" по можливості намагатися їх обрізати;

  • екіпажу зібратися в заздалегідь підготовленому безпечному приміщенні;

  • повідомити про розвиток ситуації в ефір, запросити допомогу;

  • зберігати спокій і не проявляти непотрібного героїзму, оскільки пірати можуть бути озброєні вогнепальною зброєю.

Якщо судно піддалося піратському нападу у водах прибережної держави, капітан повинен негайно направити офіційне повідомлення владі. Якщо ж судно стало жертвою нападу у відкритому морі, таке повідомлення направляється владі найближчої держави.

Відразу ж після передачі повідомлення капітанові варто скласти докладне повідомлення, що містить наступну інформацію: дата, точні час і місце нападу (внутрішні води, територіальне або відкрите море); координати; найближча країна; число піратів й їхній опис; передбачувана національність; кількість і тип суден, що брали участь у нападі; спосіб проникнення на судно; заходи, прийняті місцевою владою й т. д.

Повідомлення направляються відповідній береговій владі, у найближче дипломатичне представництво держави прапора судна, а також на адресу судноплавної компанії. Керівництво судноплавної компанії у свою чергу повинне негайно направити повідомлення капітана в компетентні органи держави, у національну асоціацію судновласників, а також в ІМО, де вхідна інформація аналізується й вживають заходи на міжнародному рівні.

Дуже важливо вчасно подати повідомлення про напад. Наявність такої інформації дає можливість міжнародному співтовариству жадати від прибережної держави вживання дієвих заходів, спрямованих на припинення актів піратства. Крім того, на основі повідомлень розробляються й удосконалюються відповідні рекомендації капітанам торгівельних суден.

Відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН 40/61 від 9 грудня 1985 р. і Асамблеї Міжнародної морської організації А. 584/14 від 20 листопада 1985 р. , а також прийнятим в ІМО документом "Заходи щодо запобігання незаконним актам проти пасажирів й екіпажів на бортах суден", у Римі в 1988 р. була скликана Міжнародна дипломатична конференція й прийняті "Конвенція про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства" і "Протокол про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки стаціонарних платформ, розташованих на континентальному шельфі". Концепція містить 22 протоколи та 10 статей.

Положення Конвенції застосовуються до всіх суден, за винятком військових кораблів, та суден, які належать державі або експлуатуються нею як військово-допоміжні судна, для митних або поліцейських цілей: суден, виведених із експлуатації або поставлених на консервацію.

Питання для перевірки знань

1. Запобігання нападу піратів

2. Дії під час нападу піратів

3. Резолюції Генеральної асамблеї ООН 40/61 від 9 грудня 1985 р.

4.Якщо судно піддалося піратському нападу у водах прибережної держави, капітан повинен

5.При передачі повідомлення про піратський напад капітановіварто скласти докладне повідомлення, що містить наступну інформацію

6.Яки чинники з’являються при колективному спасінні від піратів?

7.Обов’язки командира при нападі піратів

8.Поводження при нападі піратів .

Лекція 6