Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-28 вапианты.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
745.69 Кб
Скачать

2. Негативні фактори в житті людини воєнного характеру:

Вражаючими факторами ядерного вибуху є ударна хвиля, світлове випромінювання, проникаюча радіація, радіоактивне зараження та електромагнітний імпульс.

Вплив ударної хвилі з надлишковим тиском 40—60 кПа приводить до поразок середньої важкості: втраті свідомості, ушкодженню органів слуху, сильним вивихам кінцівок, кровотечі з носа й вух. Важкі травми - понад 60 кПа і характеризуються сильними контузіями всього організму, переломами кінцівок, ушкодженням внутрішніх органів. Вкрай важкі поразки, нерідко зі смертельним результатом - понад 100 кПа.

Світлове випромінювання не проникає через непрозорі матеріали, тому будь-яка перешкода, що здатна створити тінь, захищає від прямої дії світлового випромінювання і виключає опіки. Значно послабляється світлове випромінювання в запиленому (задимленому) повітрі, у туман, дощ, снігопад.

Проникаюча радіація - Відкриті й особливо перекриті щілини зменшують вплив проникаючої радіації, а сховища і протирадіаційні укриття практично цілком захищають від неї.

Найбільшу небезпеку радіоактивні речовини представляють у перші години після випадання, тому що їхня активність у цей період найвища.

Електромагнітний імпульс - Поразка людей можлива тільки в тих випадках, коли вони в момент вибуху стикаються з простягнутими провідними лініями.

3. Режими радіаційного та хімічного захисту:

Цей захист включає заходи з виявлення й оцінки радіаційної та хімічної обстановки,організацію і здійснення дозиметричного і хімічного контролю, розроблення типових режимів радіаційного захисту, забезпечення засобами індивідуального захисту, організацію і проведення спеціальної обробки.

Виконання вимог даного виду захисту досягається:

завчасним накопиченням і підтримкою в готовності засобів індивідуального захисту і приладів радіаційної і хімічної розвідки та контролю; забезпеченням зазначеними засобами перш за все особового складу формувань, який бере участь у проведенні рятувальних та інших невідкладних робіт в осередках ураження, а також персоналу радіаційно і хімічно небезпечних об’єктів економіки та населення, яке мешкає в зонахнебезпечного зараження навколо них;

створенням уніфікованих засобів захисту, приладів і комплектів радіаційної, хімічної розвідки та дозиметричного контролю як для воєнного, так і для мирного часу;

наданням населенню можливостей придбання у встановленому порядку для особистого користування засобів індивідуального захисту;

розробленням загальних критеріїв, методів та методик радіаційної та хімічної розвідки і спостережень. і т. д.

В-13.

1) Які природні фактори впливають на біосферу?

До природних факторів, що впливають на біосферу, відносяться магнітне поле Землі, космічне випромінювання, невагомість, природні променеві навантаження, стихійні лиха.

  1. Магнітне поле. Земля подібна до величезного магніту. Магнітні си-лові лінії утворюють навколо земної кулі магнітосферу, що захищає нас від "сонячного вітру".

  2. Космічні випромінювання. У біосфері інтенсивність космічних променів мала. Основну небезпеку вони представляють для космічних польотів.

  3. Невагомість. Життя на Землі виникло й відбувається в умовах пос-тійної дії сили ваги, тому є підстави очікувати, що в стані невагомості мо-жливі функціональні морфологічні перебудови.

  4. Природні променеві навантаження. Космічні промені й іонізуюче випромінювання, що випускається природними радіоактивними речовина-ми, що містяться в ґрунті й воді, утворюють так зване фонове випроміню-вання, до якого адаптований нині існуючий біогеоценоз.

  5. Стихійні явища. Небезпечні природні процеси (землетруси, засухи, виверження вулканів, урагани, цунамі, повені, розвиток пустель, град, сні-гопади, зсуви, снігові лавини, селі, ерозія ґрунтів) прив'язані до певних зон земної кулі.