Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-28 вапианты.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
745.69 Кб
Скачать

1)Основні заходи захисту населення

До основних заходів захисту населення відносять наступни ді:

1.     Оповіщення та інформуваня - оповіщення населення в зонах можливого катастрофічного затоплення, районах розміщення радіаційно і хімічно небезпечних підприємств, інших потенційно небезпечних об’єктів.

2. Спостереження і контроль- за довкіллям, продуктами харчування та водою забезпечується: створенням і підтримкою в постійній готовності загальнодержавної і територіальних систем спостереженння і контролю з включенням до них існуючих сил та засобів контролю; організацією збору, опрацювання і передачі інформації про стан довкілля і т.д..

3. Укриття в захисних спорудах.

4. Інженерний захист-проведення комплексу будівельних та інших заходів щодо запобігання виникнення надзвичайних ситуацій.

5. Евакуаційні заходи- забезпечення захисними спорудами в містах та інших населених пунктах, які мають об’єкти підвищеної небезпеки, а також є евакуація і розміщення населення у приміській зоні.

6.Медичний захист-своєчасного надання допомоги постраждалим та їх лікування,;своєчасне застосування профілактичних медичних препаратів і т. д.;

7. Біологічний захист Захист від біологічного зараження, проведення комплексу адміністративно-господарських, режимно-обмежувальних і спеціальних протиепідемічних та медичних заходів.

8. Радіаційний і хімічний захист. Цей захист включає заходи з виявлення й оцінки радіаційної та хімічної обстановки,організацію і здійснення дозиметричного і хімічного контролю, розроблення типових режимів радіаційного захисту, забезпечення засобами індивідуального захисту, організацію і проведення спеціальної обробки.

2) Надання долікарської допомоги при захворюваннях і травмах.

При будь-яких травмах людину необхідно доставити в медичний заклад або повідомити (викликати) швидку допомогу До прибуття лікарів людині повинна бути надана долікарська допомога і від її якості часто залежить життя людини При важких травмах потерпілого не можна різко рухати тому, що це може викликати больовий шок Підіймаючи, переносячи чи перевозячи потерпілого потрібно відноситися до нього дуже обережно не допускати різних рухів його тіла чи кінцівок Необхідно якнайшвидше знайти помічників і перенести потерпілого на носилках, зроблених із підручного матеріалу Підіймати потерпілого і покласти його на носилки необхідно узгоджено з напарниками.При переломі хребта, а також при переломі нижньої щелепи потрібно потерпілого класти обличчям до низу. При наданні допомоги при пораненнях необхідно дотримуватись наступних правил: не потрібно промивати рану водою, або змащувати мазями, оскільки це може занести бруд з поверхні шкіри, що викличе гноїння; не слід витирати забруднення з рани; не слід забирати з рани згустки крові, бо це може викликати кровотечу; перед наданням допомоги потрібно добре вимити руки Кровотеча є одним із найчастіших ускладнень важкої травми . Для надання долікарської допомоги використовують індивідуальні пакети, якими перебинтовують рану, а якщо немає індивідуального пакету, то потрібно використати чисту тканину і на неї накапати розчин йоду в вигляді плями більше рани .