Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-28 вапианты.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
745.69 Кб
Скачать

3) Шляхи щодо усунення наслідків надзвичайних ситацій на об’єкті.

Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій -це підготовка та реалізація комплексу правових, соціально-економічних, політичних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та інших заходів, спря¬мованих на регулювання безпеки, проведення оцінки рівнів ризику, за¬вчасне реагування на загрозу виникнення надзвичайної ситуації на основі даних моніторингу (спостережень), експертизи, досліджень та про¬гнозів щодо можливого перебігу подій з метою недопущення їх перерос¬тання у надзвичайну ситуацію або пом 'якшення її можливих наслідків. Запобіганню виникнення НС займається ЄДСЗР

Завданнями ЄДСЗР є: • розроблення нормативно-правових актів, а також норм, та забезпечення захисту населення і територій від їх наслідків;; • виконання цільових і науково-технічних програм, спрямова¬них на запобігання надзвичайним ситуаціям, забезпечення сталого функціонування підприємств, установ та організацій, зменшення можливих матеріальних втрат; • збирання та аналітичне опрацювання інформації про надзви¬чайні ситуації; • створення, раціональне збереження і використання резерву матеріальних та фінансових ресурсів, необхідних для запобігання надзвичайним ситуаціям і реагування на них; • оповіщення населення про загрозу та виникнення надзвичай¬них ситуацій, своєчасне та достовірне його інформування щю фак¬тичну обстановку і вжиті заходи; • захист населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій; • проведення рятувальних та інших невідкладних робіт щодо ліквідації надзвичайних ситуацій, організація життєзабезпечення по-страждалого населення; І Т.Д.

ВАРІАНТ 19

1. Радіаційна небезпека

Радіаційна обстановка – сукупність умов, що виникають на території адміністративного забруднення місцевості, приземного шару повітря і вододжерел, що негативно впливають на життєдіяльність населення.

Радіаційна аварія – аварія на радіаційному небезпечному об’єкті , що приводить до виходу або викиду РР і (або) іонізуючих випромінювань за передбачені межі.

Природні джерела радіації: зелена радіація, космічне випромінювання, внутрішнє опромінення .

Штучні: використовується у медицині, ядерній зброї, на АЕС

Захист від радіації:

-укриття

-герметизація приміщень

-застосування засобів індивідуального захисту

-при необхідності евакуація

2. Аварії на гідротехнічних спорудах.

Гідротехнічна споруда - це господарський об'єкт, що знаходиться на або близько водної поверхні, який призначається для:      

• використання кінетичної енергії руху води з метою перетворювання її в інші види енергії;

• охолодження відпрацьованого пару на АЕС і ТЕЦ;

• меліорації, забору води для зрошення, осушення і рибного захисту,

• водозабезпечення, захисту побережної території, регулювання рівня води;

• забезпечення діяльності річних і морських портів, суднобудівних і судноремонтних підприємств, судноплавства;

• підводного добутку, зберігання і транспортування корисних копалень.

Гідродинамічна аварія — аварія на гідротехнічній споруді, коли вода поширюється з великою швидкістю, що створює загрозу виник­нення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Небезпека виникнення затоплення низинних районів відбувається при руйнуванні гребель, дамб і гідровузлів. Безпосередню небезпеку становить стрімкий і потужний потік води, що викликає ураження, затоплення та руйнування будівель та споруд.

У разі прориву греблі для оповіщення населення використовуються всі засоби: сирени, радіо, телебаченнятелефон і засоби гучномовного зв'язку. Отримавши сигнал, треба негайно евакуюватися на найближчі піднесені ділянки.

При поверненні на колишні місця остерігатися обірваних проводів. Не вживати продукти, які перебували в контакті з водними потоками. Воду з відкритих колодязів не брати. Перш, ніж увійти до будинку, треба уважно оглянути його і переконатися, що немає небезпеки руйнування. Перед входом до будівлі обов'язково провітрити його. Сірниками не користуватися - можлива присутність газу. Вжити всіх заходів для просушування будівлі, підлоги і стін. Прибрати весь вологий сміття.