Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-28 вапианты.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
745.69 Кб
Скачать

1.Основні принципи та заходи захисту впливу

Захист населення від НС здійснюється за відповідними принципами:

– пріоритетність завдань, спрямованих на захист людей, збереження їхнього здоров’я, а також на захист довкілля;

– обов’язковість завчасного планування та реалізації заходів щодо захисту населення та територій з урахуванням економічних, природних та інших особливостей регіону, а також імовірності виникнення НС;

– комплексне використання способів і засобів захисту та вибір найбільш раціональних;

– вільний доступ населення до інформації про захист від НС;

– особиста відповідальність керівників органів ЦЗ та піклування громадян про власну безпеку, неухильне дотримання ними правил поведінки та дій у НС.

Основні способи захисту населення від уражальної дії факторів, що виникають у НС мирного та воєнного часу, такі:

  • Використання засобів індивідуального захисту

  • Укриття людей у захисних спорудах

  • Здійснення заходів з евакуації населення

  • Медичний захист

  • Радіаційний та хімічний захист

  • Біологічний захист

2. Колективні засоби захисту населення

Колективні засоби захисту населення – це інженерні споруди або об’єкти, що створені для захисту населення. Укриття в захисних спорудах - один з основних способів захисту населення. Засоби колективного захисту забезпечують найбільш повний захист людей від дії вражаючих факторів. Ці захисні споруди поділяються на герметичні, протирадіаційні та найпростіші сховища.

Герметичні сховища створюються для захисту людей, розгортання захищених медичних стаціонарів та пунктів керування. Вони захищають від вражаючої дії ядерної зброї, звичайних засобів ураження, СДОР, БЗ.

Протирадіаційні укриття (ПРУ) – це захисні споруди, що забезпечують захист населення від вражаючої дії іонізуючого випромінювання та, частково, ударної хвилі.

Найпростіші укриття – це споруди, що забезпечують захист людей від світлового випромінювання, ударної хвилі, а також знижують вплив іонізуючого випромінювання (щілини, траншеї і т.д.)

3. Випромінювання, вплив на людину та засоби захисту

Випромінювання — основний вид енергії, що випускається атомами і поширюються з великими швидкостями.

Проникаючи до організму людини та проходячи через біологічну тканину, воно призводить до загибелі клітин, порушує функції центральної нервової системи, що, у свою чергу, викликає порушення функції заліз внутрішньої секреції, зміни судинної проникності. Внаслідок цих змін порушується нормальний перебіг біохімічних процесів та обмін речовин, що призводить до променевої хвороби. Діючи на шкіру, іонізуюче випромінювання викликає опіки або сухість, випадіння волосся, під час дії на очі — катаракту.

Захист від іонізуючих випромінювань забезпечується такими засобами та методами: - ізоляцією або захищенням джерел випромінювання за допомогою спеціальних камер, огорож, екранів; - обмеженням часу перебування персоналу в радіаційно небезпечній зоні; - відділенням робочого місця від джерел випромінювання; - використанням дистанційного керування; - застосуванням приладів сигналізації і контролю; - використанням засобів індивідуального захисту.

Варіант 24