Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-28 вапианты.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
745.69 Кб
Скачать

1.Поняття техногенних небезпек,об єктів та джерел їх виникнення.

Техногенні джерела небезпеки — це передусім небезпеки, пов'язані з використанням транспортних засобів, з експлуатацією підіймально-транспортного обладнання, використанням горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин та матеріалів, з використанням процесів, що відбуваються при підвищених температурах та підвищеному тиску, з використанням електричної енергії, хімічних речовин, різних видів випромінювання (іонізуючого, електромагнітного, акустичного).

Джерелами техногенних небезпек є відповідні об'єкти, що породжують як наведені в цьому абзаці небезпеки, так і багато інших, які, можливо, інколи не зовсім правильно було б називати техногенними, але до них ми відносимо всі небезпеки, пов'язані з впли­вом на людину об'єктів матеріально-культурного середовища.

Такою небезпекою, наприклад, можна вважати і виведену людьми породу собак — бультер'єр, яка небезпечна не лише для чужих людей, а навіть для свого господаря. До техногенних небезпек слід також віднести виведені у військових лабораторіях бактерії, а також організми, створені методами генної інженерії.

2.Визначення можливостей роботи об єкта в умовах радіоактивного, хімічного, бактеріологічного(біологічного) забруднення

Критерієм стійкості роботи об'єкта до дії радіоактивного забруднення є допустима доза опромінення, яку можуть одержати робітники й службовці зміни, що працює, за час роботи при дотриманні встановленого режиму захисту.

У розрахунках виходять з того, що при радіоактивному забрудненні робітники й службовці знаходяться на робочих місцях у продовж усієї робочої зміни, а потім перебувають в захисних спорудах.

Вихідними даними для оцінки є:

- характеристика виробничих приміщень, будов, їх здатність послаблювати опромінювання;

  • характеристика захисних споруд;

  • встановлена доза опромінення;

  • тривалість роботи зміни.

На основі вихідних даних розраховують максимальний рівень радіації, за якого працююча протягом вказаних годин зміна не одержить дозу опромінення, більшу встановленої на першу добу.

Оцінюють також ступінь герметизації виробничих приміщень, можливість її покращення, щоб зменшити проникнення до приміщення радіоактивного пилу.

Одержані результати аналізують, роблять висновки й накреслюють заходи, спрямовані на підвищення стійкості роботи в умовах радіоактивного забруднення.

3.Методи боротьби з тероризмом

Тероризм - суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств або вчинення інших посягань на життя чи здоров'я ні в чому не винних людей (погрози вчинення злочинних дій).

Боротьба з тероризмом ґрунтується на принципах:

  • законності та неухильного додержання прав і свобод людини і громадянина;

  • комплексного використання з цією метою правових, політичних, соціально-економічних та інших можливостей;

  • пріоритетності попереджувальних заходів;

  • невідворотності покарання за участь у терористичній діяльності;

  • пріоритетності захисту життя і прав осіб, які наражаються на небезпеку;

  • поєднання гласних і негласних методів боротьби з тероризмом;

  • нерозголошення відомостей про технічні прийоми ,тактику проведення антитерористичних операцій, а також про склад їх учасників;

  • єдиноначальності в керівництві силами і засобами, що залучаються для проведення антитерористичних операцій;

  • співробітництва у сфері боротьби з тероризмом з іноземними державами, їх правоохоронними органами і спеціальними службами, а також з міжнародними організаціями, які здійснюють боротьбу з тероризмом.

ВАРІАНТ 9