Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-28 вапианты.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
745.69 Кб
Скачать
  1. Особливості проведення аварійно-рятувальних робіт в умовах стихійного лиха

Характер та обсяг таких заходів залежать від виду та рівня аварії або стихійного лиха, масштабів і часу їх виникнення.

Загалом до таких заходів відносяться:

•    приведення в готовність засобів захисту;

•    перевірка готовності систем оповіщення;

•    підготовка і видача населенню засобів індивідуального захисту та особистої профілактики;

•     проведення санітарно-епідеміологічних заходів;

•     підготовка до евакуації або відселення та їх проведення;

•     вивезення матеріальних цінностей;

•     захист продуктів харчування, джерел води тощо;

•    герметизація приміщень і т.п.

Способи і послідовність проведення цих робіт залежать від обставин, що склались у районі аварії чи катастрофи, та наявності сил і засобів для проведення таких робіт.

2.Антропогенні фактори середовища перебування

Антропогенні фактори — це впливи людини на екосисте­му, що зумовлюють у її компонентів (абіотичних і біотичних) суттєві відгуки (реакції).

До антропогенних факторів належать усі види створюваних технікою і безпосередньо людиною впливів, які пригнічують природу: забруднен­ня; технічні перетворення й руйнування природних систем ландшафтів (у процесі добування природних ресурсів, будівництва тощо); вичерпання природних ресурсів (корисні копалини, вода, повітря та ін.); глобальні кліматичні впливи (зміна клімату в зв'язку з діяльністю людини); естетичні впливи (зміна природних форм, неспри­ятливих для візуального та іншого сприймання).

3.Дати визначення «Надзвичайна ситуація» та навести загальні ознаки нс.

Надзвичайна ситуація (НС) — порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат.

Загальні ознаки НС:

  • наявність або загроза загибелі людей

  • значне погіршення умов життєдіяльності

  • істотне погіршення стану здоров'я людей

  • заподіяння економічних збитків

Варіант 25

  1. Негативні фактори техногенного характеру

Надзвичайні ситуації техногенного походження загрожують людині, економіці і природному середовищу або здатні створити загрозу внаслідок імовірного вибуху, пожежі, затоплення або забруднення (зараження) навколишнього середовища. Надзвичайні ситуації техногенного характеру виникають на хімічно небезпечних об'єктах, радіаційно небезпечних об'єктах, вибухо- та пожежонебезпечних об'єктах, а також гідродинамічно небезпечних об'єктах. Останнім часом значно зросла, також, небезпека від аварій і катастроф на транспорті.

2. Випромінювання, вплив на людину та засоби захисту

Випромінювання — основний вид енергії, що випускається атомами і поширюються з великими швидкостями.

Проникаючи до організму людини та проходячи через біологічну тканину, воно призводить до загибелі клітин, порушує функції центральної нервової системи, що, у свою чергу, викликає порушення функції заліз внутрішньої секреції, зміни судинної проникності. Внаслідок цих змін порушується нормальний перебіг біохімічних процесів та обмін речовин, що призводить до променевої хвороби. Діючи на шкіру, іонізуюче випромінювання викликає опіки або сухість, випадіння волосся, під час дії на очі — катаракту.

Захист від іонізуючих випромінювань забезпечується такими засобами та методами: - ізоляцією або захищенням джерел випромінювання за допомогою спеціальних камер, огорож, екранів; - обмеженням часу перебування персоналу в радіаційно небезпечній зоні; - відділенням робочого місця від джерел випромінювання; - використанням дистанційного керування; - застосуванням приладів сигналізації і контролю; - використанням засобів індивідуального захисту.