Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання ВХХ-ДЗ т.1-5.doc
Скачиваний:
412
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

18.Санітарно-гігієнічні вимоги до організації харчування військовослужбовців у польових умовах,норми забезпечення водою.

З метою запобігання інфекційним та іншим захворюванням серед особового складу, необхідно:

- укомплектувати залучені на навчання підрозділи медичним персоналом і забезпечити медичні підрозділи ліками та дезінфекційними засобами;

- організувати знезаражування і охорону водних джерел у районі навчання;

заборонити придбання у місцевого населення фруктів, овочів та інших продуктів харчування і вживання їх;

- провести заняття з особовим складом про захист від укусів отруйних змій, комах, дотримання питного режиму і запобігання перегріванню (переохолодженню) організму

Виконання особовим складом правил особистої гігієни, якість продуктів, готової їжі і питної води, що надходять до взводів, перевіряють санітарні інструктори рот. При цьому вони звертають увагу на попередження забруднення виданих на руки хлібу (сухарів), цукру, тобто продуктів, які вживаються без попередньої теплової обробки.

У гігієнічному відношенні місця для приймання їжі бажано максимально розосередити.

Після видавання їжі інвентар і котли кухонь миють і заливають водою. Проводять підготовку тих продуктів, які згідно з розкладкою продуктів будуть використані для приготування їжі та видані особовому складу.

Приготування, видавання та приймання їжі організовуються, як правило, поза зонами зараження. У випадку вимушеної організації харчування в зонах радіоактивного зараження приготування, видавання та приймання їжі здійснюються: при рівні радіації до 1 рад/год – звичайним порядком; від 1 до 5 рад/год – в дезактивованих спорудах; вище 5 рад/год - в дезактивованих спорудах закритого типу.

Для приготування їжі в зонах радіоактивного зараження використовуються тільки консервовані та концентровані продукти в захищеній тарі і упаковці.

В районах, заражених отруйними речовинами, дозволяється готувати і приймати їжу тільки в спеціальних спорудах, обладнаних фільтровентиляційними установками.

В районах, заражених біологічними (бактеріальними) засобами, приготування і приймання їжі дозволяється тільки після ретельної дезинфекції території, польових кухонь і обладнання, а також повної санітарної обробки особового складу.

Продовольство і воду, які заражені радіоактивними, отруйними речовинами і біологічними (бактеріальними) засобами, використовувати для приготування їжі забороняється.

Вода для приготування їжі в зонах зараження доставляється в герметичному посуді.

НОРМИ СПОЖИВАННЯ ВОДИ ОСОБОВИМ СКЛАДОМ

(на одну людину у літрах за добу)

Повна норма

Скорочена норма

у помірному кліматі

у жаркому кліматі

у помірному кліматі

у

жаркому кліматі

Всього:

10,0

15,0

2,5

(не більше 5 діб)

4,0

(не більше

3 діб)

У тому числі:

на чай і запас води у флягах

2,5

4,0

-

-

для приготування їжі, обробки продуктів, миття котлів та інвентарю

3,5

3,8

-

-

для миття казанків і кухлів

1,0

1,2

-

-

для умивання

3,0

6,0

-

-

З метою безперебійного забезпечення військ водою необхідно мати запас для питних, господарчих і санітарно-побутових потреб на 1 - 2 доби. Запаси води у з'єднанні і частині визначаються наявністю транспортних засобів і тари для їх підвезення і зберігання.