Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Лабор_Загал_техн_брод_звич_2011_Куц.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
635.39 Кб
Скачать

Правила роботи з хімічними реактивами

Щоб запобігти нещасним випадкам під час роботи з хімічними реактивами необхідно керуватися такими правилами:

1. Токсичні рідини, концентровані кислоти і луги забороняється набирати в піпетку ротом. В цьому випадку треба використовувати гумову грушу.

2. Заборонено приливати концентровані кислоти до концентрованих лугів (або навпаки). Їх необхідно попередньо розвести водою до проведення нейтралізації.

3. Нагрівання пробірок та іншого скляного посуду треба проводити поступово, направляючи їх отворами від працюючого.

4. Не можна змішувати киплячі розчини або додавати в них сухі реагенти на нагрівальних приладах.

5. Перед нагріванням води в промивалці з останньої виймають пробку.

6. Всі процеси, пов'язані з виділенням токсичних газів, пари та диму, проводять у витяжній шафі. З токсичними речовинами працюють в гумових рукавичках.

7. Використані розчини, які містять в собі токсичні речовини, виливають в раковину витяжної шафи. Після чого посуд та раковину ретельно миють.

8. Всі роботи з легкозаймистими речовинами або горючими рідинами необхідно проводити у витяжній шафі при працюючій вентиляції.

9. Перегонку і нагрівання низькокиплячих вогненебезпечних речовин необхідно проводити в круглодонних колбах з тугоплавкого скла і на водяних банях.

10. Відпрацьовані кислоти та луги потрібно збирати окремо в спеціальний посуд і після нейтралізації зливати в каналізацію або інше спеціально відведений для цієї мети посуд.

Протипожежні правила безпеки

1. Забороняється залишати без догляду газові пальники і електронагрівальні прилади. При пожежі необхідно виключити рубильники, перекрити газовий кран, полум'я засипати піском. У разі потреби викликати пожежну охорону.

2. При займанні одягу потрібно накрити потерпілого ковдрою або облити водою.

3. При розливі вогненебезпечної рідини необхідно відключити всі пальники і електронагрівальні прилади, а потім прибрати рідину.

4. При виявленні запаху газу заборонено запалювати вогонь і користуватись електронагрівальними приладами.

Перша допомога при опіках та порізах

1. При опіках водяною парою, гарячими предметами або відкритим полум'ям пошкоджене місце обробляють етиловим спиртом або 3-10 %-м розчином перманганату калію і накладають стерильну пов'язку.

2. При попаданні гарячої олії на шкіру, обпечене місце обробляють бензином, далі змащують маззю від опіків. При опіках бромом шкіру промивають водою і змащують вазеліном або обробляють концентрованим розчином тіосульфату натрію і водою.

3. При попаданні на одяг та шкіру кислот вражене місце промивають спочатку водою і 3 %-м розчином гідрокарбонату натрію, а при попаданні лугу – водою та 1-5 %-м розчином оцтової кислоти.

4. При порізах склом необхідно переконатися у відсутності залишків скла в рані, а далі обробити її йодом. Можна промити рану водою, присипати стрептоцидом і перев‘язати. При сильній кровотечі рану обробляють 3 %-м розчином перекису водню і накладають пов’язку.

Запитання для самоперевірки

1. Чим повинна бути обладнана хімічна лабораторія?

2. Чи дозволено вживати їжу в хімічній лабораторії?

3. Основні правила роботи із скляним посудом.

4. Правила безпечної роботи з їдкими і токсичними речовинами

5. Основні протипожежні правила безпеки.

6. Перша допомога при опіках.

7. Перша допомога при порізах.