Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гетта.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
13.61 Mб
Скачать

Задача 1

Шестеренний насос має зовнішній діаметр шестерень 50 мм і ширину 40 мм. Визначити потужність яку споживає насос при частоті обертання n = 1450 об/хв. і тиску на виході із насоса р = 5 МПа. Механічний к.к.д. м = 0,9.

Задача 2.

На рисунку 9.10 показана універсальна схема об'ємного гідроприводу з дросельним керуванням і послідовним включенням дроселя, де 1 – насос, 2 –гідроциліндр, 3 – регульований дросель, 4 – переливний клапан (розподільник на схемі не показаний).Який шестеренний насос треба використати, щоб у лівій частині циліндра виник тиск р, достатній для переміщення поршня = 0,1 м/с і подолання навантаження вздовж штока F = 1000 Н, якщо коефіцієнт місцевого опору дроселя др = 10 ? Діаметри: Dп = 60 мм, dш = 30 мм, трубопровода – dт = 6 мм.

Рис. 9.10

Задача 3

В двигуні внутрішнього згоряння подача масла для змащення корінних підшипників колінчастого вала відбувається насосом Н по трубах розмірами

ι1 = 1 м; d1 = 10мм через фільтр Ф і розподільний клапан К, від якого відходять три відвідних канали розмірами ι2 = 250 мм; d2 = 4 мм до середини підшипників.

Частина подачі насоса по трубах розмірами ι3 = 1 м; d3 = 5 мм подається в радіатор Р, з якого по такій же трубці зливається в картер. Визначити тиск насосу і втрату маси через підшипники і радіатор (діаметр шийки колінчастого вала d0 = 50 мм, довжина підшипника S = 60 мм.

Зазор в підшипниках вважати концентричним і рівним = 0,1 мм. Вплив на його обертання вала знехтувати. Опір фільтра і радіатора вважати еквівалентним опору трубок довжиною ιф = 100 d, і ιр = 1300 d3. Властивості масла: = 900 кг/м3, = 0,3 Ст. Тиск в розподільному клапані вважати постійним по довжині. Режим течії вважати ламінарним.

Характеристика насосу:

Q л/с………………………….0…………0,10………………0,12

Рн МПа………………………0,7………...0,6…………………0

Р ис. 9.11

Література

1. Долгачев Ф.М. , Лейко В.С. – Основы гидравлики и гидропривод- М. Стройиздат 1970. 216с.

2. Гетта В.Г. Гідравліка та гідравлічні машини – Чернігів: 2007. – 320 с.

3. Каньбус Г.Л. Гидропривод и навесные устройства тракторов в вопросах и ответах. – К. Урожай . 1928.- 200с.

Лабораторна робота № 10

Дослідження пластинчатих насосів

Мета роботи : Вивчити будову пластинчатих насосів та дослідити роботу пластинчатого насосу лабораторної установки.

При виконанні лабораторної роботи треба отримати наступні знання і уміння:

Знання:

- будову та принцип роботи пластинчатих насосів різного типу;

- проведення розрахунків основних параметрів пластинчатих насосів;

- застосування насосів в гідроприводах.

Уміння:

- користуватись паспортними даними пластинчатих насосів;

- визначати тип пластинчатих насосів;

- здійснювати огляд технічного стану пластинчатих насосів.

Обладнання та інструменти : пластинчаты насоси різного типу (розрізи), лабораторна установка.

Короткі теоретичні відомості

Принципова схема пластинчатого насоса однократної дії представлена на рисунку 10.1.

Насос складається зі статора 1, розташованого в корпусі та ротора 2 з радіальними пазами, у яких розміщені пластини. Ротор розташований ексцентрично щодо статора. Робочі камери насоса обмежені двома сусідніми пластинами і поверхнями статора та ротора. В торцях статора виконані два вікна: приймальне 4 і те, що віддає 5. Величина ущільнювальної перемички між вікнами 4 і 5 звичайно перевищує величину дуги між двома сусідніми пластинами. Величина її

,

де  кут між пластинами,

 число пластин.

Рис. 10.1  Принципова схема пластинчатого насосу

При обертанні ротора 2 у напрямку, зазначеному стрілкою, пластини роблять зворотно-поступальні переміщення щодо ротора. Під дією відцентрових сил і тиску рідини пластини завжди контактують із внутрішньою циліндричною поверхнею статора, зміщеного щодо ротора на величину ексцентриситету.

Збільшення робочої камери, що відбувається при обертанні ротора площею СДД1С1, що знаходиться напроти прийомного вікна викликає збільшення її обсягу, тому в ній утвориться розрідження і вона заповнюється робочою рідиною. Одночасно з цим зменшення площі АВВ1А1 робочої камери, що знаходиться напроти вікна, що віддає, викликає зменшення обсягу робочої камери, тому рідина з її витісняється в нагнітальну (напірну) магістраль.