Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гетта.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
13.61 Mб
Скачать

Одноходові високомоментні гідромотори

Являють собою радіальну кривошипно-шатунну гідромашину з зіркоподібним розташуванням поршнів. Вони одержали назву тихохідних високомоментних гідромоторів для безредукторного приводу машин. Були створені в 1954 році фірмою “Чемберлейн Индастриз Лтд” (Англія) і одержали назву “Стаффа” (патент 1085232 -Англія).

Конструктивна схема кривошипно-шатунного гідромотора приведена на рисунку 12.8 (розподільник не показаний).

Рис. 12.8 Схема кривошипно-шатунного гідромотора

Робоча рідина від розподільника надходить у поршневу порожнину декількох робочих камер (на рисунку А, У, С та ін.), утворених у корпусі 1, і діє на поршні 2. Результуюча сила гідростатичного тиску передається через шатун 5 на ексцентриковий кулачок 6 приводного вала 4 і обертає його. За один оберт вала кожен поршень робить один робочий хід.

На Людиновському агрегатному заводі випускаються одноходові гідромотори типу МР-Ф-V/250 (10 типорозмірів) на питомі витрати від 100 до 6300 см3 і крутні моменти, М=375-9400 Нм.

Навантажувальні і регулювальні характеристики гідромоторів

об/хв

300 об/хв

об/хв

а)

об/хв

б)

Л/хв Крутний момент м, кгм Кількість обертів n, об/хв

в)

Рис. 12.9 Навантажувальні і регулювальні характеристики гідромоторів

На навантажувальній характеристиці графічно представляються залежності ηе, ηпро, nф, Мф, Nф від перепаду тиску ( ). Регулююча характеристика виражає залежності параметрів гідромотора, наприклад, , від числа обертів його вала при постійній потужності або постійному крутному моменті (тиску). Універсальна характеристика з’єднує навантажувальну і регулювальну характеристики.

Типові навантажувальна і регулююча характеристики пластинчастого гідромотора МЕ 16-13 з номінальним крутним моментом 2 кгм приведені на рисунку 12.9 а, б. На рисунку 12.9 в показана універсальна характеристика шестерного гідромотора НД-160 (Німеччина) з питомою витратою 12,5 см3/об.

Залежності крутного моменту від числа обертів будуються при постійній витраті (штрихові криві) і при постійному перепаді тиску (суцільні криві). На графіки універсальних характеристик наносяться також криві зміни крутного моменту, від числа обертів при постійному ефективному коефіцієнті корисної дії (ηєф=const), що утворюють замкнуті контури.

Реверсування гідромотора

Реверсування нерегульованого гідромотора здійснюється зміною напрямку потоків у трубопроводах, що підводять рідину, тобто переключенням напірного потоку в зливну магістраль, а зливного потоку – у напірну. Схеми реверсування показані на рисунку 12.11.

Процес реверсування складається з періодів гальмування ротора гідромотора з робочої швидкості до нуля , зупинки і його розгону з нульової швидкості до робочої.

Визначимо час розвантажування гідромотора без навантаження при постійній величині прискорення з рівності імпульсу сили, прикладеної до ротора на радіусі , кількості обертового руху власних мас гідромотора:

.

При =0, одержуємо ,

де  маса обертових частин гідромотора,

 колова швидкість обертання ротора на радіусі після його розгону.

1 – час гальмування; 2 – час зупинки; 3 – час розгону

Рис. 12.10  Графік реверса гідромотора

Звідки знаходимо закон зміни часу розгону від кутової швидкості :

. (7)

При = вст . Тому що , одержуємо:

,

де ‑ кутове прискорення.

Підставивши значення кутової швидкості у формулу (7), одержимо:

.

Час реверсу приймається рівним подвоєному часу розгону:

.

Час реверса гідромотора з приведеними масами дорівнює:

,

де ‑ момент інерції мас, що приводяться в рух, приведений до вала гідромотора.

Графік реверса гідромотора показаний на рисунку 12.11.

а) б)

1  насос; 2 – гідромотор; 3 – розподільник.

Рис. 12.11 – Схема реверсування гідромотора;

а – за допомогою реверсивного насоса; б – з допомогою розподільника рідини

Час розвантаження (при гальмуванні) гідромотора без навантаження називається постійною часу гідромотора. Постійна часу характеризує інерційність приводу і має вирішальне значення при оцінці його динамічних якостей. У поршневих нерегульованих гідродвигунів номінальною потужністю від 2,5 до 35 кВт. Час розвантаження до максимальних обертів не перевищує 0,006 с. Для пластинчастого гідродвигуна моделі МГ 16-13, що працює при 1000 об/хв. Час реверсування складає 0,002 с.

Швидкодія приводу визначається кутом повороту ротора при розгоні до робочих обертів. Для цього скористаємося рівнянням (7) Виразивши кутову швидкість обертання ротора в даний момент часу як:

,

одержимо

.

Розділяючи в цьому рівнянні змінні й інтегруючи ліву і праву частини при початковому куті =0 і тривалості перехідного процесу від 0 до , одержимо:

. (8)

Підставивши в рівняння , одержимо:

.

Коли момент інерції змінний, тобто рух відбувається зі змінним прискоренням, момент на валу гідромотора визначається за рівнянням:

,

де  приведений момент інерції обертових мас:

,

де  момент інерції роторної групи мотора, тобто вала, до якого приводиться момент інерції.

від насосу

1 – зубчаста передача;

2 – робочий орган (РО).

Рис. 12.11– До визначення моменту інерції , приведеного до вала мотора

Рівність кінетичних енергій на валах І й ІІ (Рис. 12.11), тобто:

; звідки .

Загальний момент інерції, приведений до вала І, дорівнює

Питання для самоконтролю

1. В чому полягає особливість роботи гідромотора роторного типу?

2. Як визначити теоретичну потужність гідромотора?

3. Як формується крутний момент на валу роторного гідромотора радіально- поршневого типу?

4. Як здійснюється реверсування гідромотора?

Завдання до роботи

Рис.12.13

Схема лабораторної установки

1. Ознайомитись з лабораторною установкою. Запустити її.

2. Визначити тиск який розвиває гідромотор.

3. Описати принцип роботи гідромотора.

4. Знайти ефективну потужність гідромотора.

5. Побудувати графік залежності між тиском насоса і числом обертів гідромотора.

Завдання для самостійної роботи

Як видно з теоретичних відомостей до лабораторної роботи більшість гідравлічних насосів безклапанного типу можна використати як гідромотори.

Проте зрозуміло, що ефективність використання буде різною. Спробуйте перерахувати їх в порядку спадаючої ефективності з аргументацією прийнятого рішення.

Крім того, складіть свою думку про конструкцію, наприклад, трактора з незалежним приводом коліс від гідромотора. Двигун внутрішнього згорання приводить в рух гідравлічний насос, який забезпечує роботу чотирьох гідромоторів, зв’язаних з колесами через редуктори. Такий трактор міг би рухатись долаючи складі перешкоди, тобто був би всюдиходом.

Чи реальна така конструкція трактора ?

При розв’язуванні задач, які стосуються гідромоторів,можна використовувати формули, котрі виражають певні залежності роботи ідентичного насоса.

Знайдіть інформацію про використання гідромоторів у літакобудуванні. Поясніть чому раціонально їх використовувати на значних відстанях від гідронасоса.

При підготовці до лабораторної роботи зробіть аналіз задачі 1 та знайдіть числове значення обертів гідромотора.