Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гетта.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
13.61 Mб
Скачать

Нагнітання всмоктування

Рис. 10.4.  Конструктивна схема пластинчатого насоса подвійної дії

Положення деталей насоса відповідає обертанню вала по годинниковій стрілці (з боку вала). У насосі застосовані сталеві розподільні диски 1 і 14, виконані зі сталі 20Х, цементованої і загартованої. З боку всмоктувального отвору (з боку кришки 5) розташований розподільний диск 1, у якому є два вікна 6 для всмоктування робочої рідини. Диск 14 типу, що плаває. На початку роботи він притискається до статора пружинами 13, а в процесі роботи тиском у лінії нагнітання. Диск, що плаває, 14 має шийку, сполучену з корпусом 8 по ковзній посадці. Застосування розподільного диска, що плаває, крім підвищення зносостійкості спрощує збирання насоса, тому що гвинти, що з'єднують кришку 5 насоса з корпусом 8, можна затягувати до відмовлення, не прибігаючи до кропіткого регулювання затягування гвинтів, що необхідно при застосуванні жорстко притиснутих розподільних дисків. При цьому виключається також можливість заїдання, що трапляється при пуску без тиску насосів старої конструкції, торці розподільних дисків, які залишаються в цей момент без змащення.

Число пластин у насосах Г12-2 дорівнює дванадцяти. Пластини виготовлені з загартованої сталі Р18. Притискання пластин до внутрішньої поверхні статора 6 здійснюється за рахунок тиску масла, підведеного під пластини через отвори 9 у диску 14. При пуску насоса притискана пластин до статора відбувається за рахунок відцентрової сили.

Статор 6 виготовлений із загартованої сталі ШХ-15, ротор 7 – зі сталі 20Х цементованої і згартованої. Корпус і кришка насоса виготовлені з чавуну СЧ21.

Для запобігання витікання рідини по валу 11 насоса у фланці 10 встановлена манжета 12 з маслостійкої гуми. Відвід рідини, що витікає здійснюється через штуцер 2, куди приєднується дренажна трубка. Ущільнення між корпусом 8 і кришкою 5, а також по зовнішньому діаметру статора 6 досягається за допомогою гумового кільця 4.

Питання для самоконтролю

1.В чому полягає принцип дії пластинчатого насосу ?

2. Як працюють перепускний і запобіжний клапани ?

3. Які сили діють на пластинку у процесі роботи ?

4. Який максимальний тиск створюють пластинчаті насоси з не розвантаженими пластинками ?

Завдання до роботи

1.Користуючись літературою та інструкцією, з’ясуйте питання теми лабораторної роботи та дайте відповіді на питання для самоконтролю.

2. Ознайомтесь з лабораторною установкою та пластинчатим насосом, який додається до неї.

3. Намалюйте гідравлічну схему лабораторної установки.

4. Користуючись формулою визначення продуктивності насосу, визначіть теоретичну його продуктивність.

5. Знайдіть продуктивність насосу експериментально, шляхом перекачування рідини з бака 1 в мірний бак 2, і порівняйте її з теоретичною, зробіть висновок.

6. Знайдіть максимальний тиск , який дає насос (для цього перекривайте кран 3 до початку перевантаження двигуна) порівняйте його з паспортним для досліджуваного насосу.

7. Складіть звіт про роботу.