Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гетта.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
13.61 Mб
Скачать

Задача 5

Привід преса здійснюється від насосу 1, який регулюється через гідроперетворювач 2 (Рис. 13.4).

Визначити час пресування і потужність насосу, якщо задано максимальне зусилля, яке розвиває прес, = 1 МН; діаметр плунжера 3, преса = 180 мм; діаметр поршня циліндра підйому = 100 мм; діаметр штока = 80 мм; коефіцієнт перетворення 6 = / = 5; подача насоса = 10 л/с; розміри трубопровода: = 7 м; = 36 мм; = 1 м; = 14 мм; = 7 м; = 36 мм; коефіцієнт опору кожного каналу розподільника р = 4; хід пресування L = 200 мм. Параметри рідини: = 0,4 Ст; = 900 кг/м3.


Рис. 13.4

Література

  1. Гетта В.Г. Гідравліка та гідравлічні машини-Чернігів: 2007– 270 с.

  2. Башта Т.М. Гидравлика, гидромашины и гидроприводы. - 2-е издание. - М.: Машиностроение, 1982. -423 с.

  3. Решетов Д.Н. Детали машин. Учебник для вузов. Изд. 3-є испр. и перераб. М.: Машиностроение, 1975. - 555 с.

Лабораторна робота №14

Випробування слідкуючого гідроприводу підсилювача керма автомобіля

Мета роботи: Ознайомлення з конструкцією і принципом дії

підсилювача керма автомобіля.

При виконанні лабораторної роботи треба отримати наступні знання і уміння:

Знання:

- випадки нагальної потреби у використанні підсилювача керма транспортного засобу;

- розрахунок параметрів складових підсилювача;

- тип мастил, що можуть бути використані в різні пори року.

Уміння:

- визначати параметри гідропідсилювачів різного типу;

- здійснювати технічний догляд за роботою гідропідсилювача (заміну мастила, усунення його підтікання тощо).

Обладнання та інструменти: Стенд для підсилювача керма, підсилювач керма, насос з електроприводом, амперметр, манометр.

Короткі теоретичні відомості

Гідропідсилювач керма являє собою агрегат, що складається з корпуса 1 і золотника 2, корпуса шарнірів 4 з стаканом 5, кульовими пальцями 6 з обмежувачем ходу золотника 3 (Рис.14.1). Розподільник регулює потік рідини, що потрапляє з насоса у силовий циліндр 8.

При працюючому насосі рідина постійно циркулює по замкненому колу: насос-розподільник - бачок насосу -насос. Лівий паз золотника зв’язаний з нагнітаючою порожниною насосу, середній; з зливною магістраллю, правий - з правою порожниною циліндра. Реактивні камери на торцях золотника утримують його у нейтральному положенні. При цьому проміжок між кромками пазів на золотнику і корпусі знаходиться в межах 0,3 - 0,4 мм, у цьому випадку вся рідина через проміжки відводиться у зливну порожнину. При повертанні керма сошка керма через тягу, зв’язану з кульовим пальцем золотника, Рис. 14.1 переміщує золотник в бік від нейтрального положення, при цьому нагнітаюча і зливна порожнини роз'єднуються між собою і рідина потрапляє у відповідну частину силового циліндра, переміщуючи циліндр відносно поршня 7 і одночасно витискуючи рідину з іншої порожнини циліндра у зливну порожнину.

Якщо припинити обертання керма, то золотник зупиниться, а корпус золотника встановиться у нейтральне положення. З підвищенням опору повороту коліс тиск у робочій порожнині колеса збільшується, внаслідок чого у реактивній порожнині теж відбудеться підвищення тиску, що через опір кермового колеса викликає у водія «почуття дороги».

Підсилювач керма встановлено на випробувальному стенді (Рис.14.2). Силовий циліндр шарнірно закріплений у верхній частині стенду. Підсилювач з’єднано шлангами з насосом і зливною магістраллю. На стенді також змонтовано електричний двигун, в атметр, манометр та насос.

Рис.14.12.1Гідропідсилювач керма.

Загальний вигляд лабораторної установки

Стенд має кермове колесо, за допомогою якого можна переміщувати підсилювач керма імітуючи поворот коліс. Амперметр дає змогу визначити споживану насосом потужність, а манометр - тиск, що створюється насосом.