Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гетта.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
13.61 Mб
Скачать

Задача 1

При постійній витраті рідини, яка підводиться до радіально поршневого гідромотору, частоту обертання його ротора можна змінити за рахунок переміщення статора , відповідно змінюючи ексцентриситет е. Визначити максимальну частоту обертання ротора, навантаженого постійним моментом М = 300 Нм, якщо відомо: максимальний тиск на вході в гідромотор Рmax = 20 МПа; витрата рідини Q = 15 м3/хв.; об’ємний к.к.д. гідромотора η0 = 0,9 при Рmax; механічний к.к.д. при тиску ηм = 0,92.

Розв’язання: Потужність приводу можна визначити за формулою:

N = ,

де – момент постійного навантаження на вихідному валу гідромотора; – число обертів гідромотора.

З виразу N = Qp ∙ η0 ∙ ηм теж можемо знайти потужність.

Прирівняємо праві частини двох рівнянь і знайдемо число обертів гідромотора – .

Qp ∙ η0 ∙ ηм =

Література

1. Гетта В.Г. Гідравліка та гідравлічні машини – Чернігів: 2007. – 320 с.

2. Гидравлика, гидромашины и гидроприводы//Под ред Т.М.Башта–М.:Машиностроение, 1982.–423с.

3. Зайченко И.З. и др..Пластинчастые насосы и гидромоторы.–М.: Машиностроение, 1970.–231с.

4. Савин И.Ф., Сафонов П.В. Основы гидравлики и гидропривод.-М.:Высш. школа, 1978.–221с.

5. Сахно Ю.О. Гідравліка і гідро пневмоавтоматика.–Чернігів: 2004.–147с.

Лабораторна робота №13

Випробування та використання гідравлічного преса

Мета роботи: Ознайомитись з конструкцією і принципом дії гідравлічного преса і його використанням для визначення модуля пружності металу пружин.

При виконанні лабораторної роботи треба отримати наступні знання і уміння:

Знання:

- принцип роботи та будову преса з ручним та машинним приводом;

- проведення розрахунків зусиль на нагнітальному і робочому поршнях;

- використання преса у виробничих умовах.

Уміння:

- користуватись пресами різних конструкцій;

- здійснювати технічний догляд за пресом;

- за паспортними даними визначити основні параметри пресів.

Обладнання та інструменти: гідравлічний прес з манометром, штангенциркуль ШЦ-1, пружини стискування.

Короткі теоретичні відомості

Ручний гідравлічний лабораторний прес має просту будову і принцип дії, в той же час може застосовуватись для створення дозованого зусилля, яке можна використати в навчальних та наукових цілях. В даній лабораторній роботі гідравлічний прес використовується для визначення модуля пружності матеріалу пружини стискування, а також для зняття характеристики навантаження пружини.

Будова і принцип дії гідравлічного пресаРис 13.1. На корпусі преса, в якому знаходяться великий циліндр з робочим поршнем і малий циліндр з насосом і поршнем, закріплений манометр, розрахований на тиск до 200-250 ат, запобіжний клапан і дві колони з опорною плитою. Позаду корпусу розташовано два вентилі для випуску повітря і зливу мастила. В основі корпусу є бачок з кришкою для мастила, ємкістю 0,5л. Нагнітання мастила в робочий циліндр здійснюється рукояткою малого поршня.

У великому циліндрі рухається поршень 2 з плитою. Поршень щільно підігнаний до циліндра в його верхній частині за рахунок шкіряної прокладки – манжета 3, який створює ущільнення між стінками циліндра і поршнем. На стінці циліндра знаходиться вентиль 4 для випуску повітря з циліндра. Над поршнем закріплена на двох колонах верхня плита 5. На колонах нанесені кругові поперечні риски, що показують межу підйому поршня.

Малий циліндр 6 з поршнем 7 служить для нагнітання мастила – є насосом для подачі мастила у великий циліндр. Поршень насоса приводиться в рух рукояткою 8. Функції всмоктуючого клапана 9 і нагнітального клапана 10 виконують сталеві кульки діаметром 8 мм. Мастило поступає в насос по каналу 11 з бака. З насоса в циліндр мастило проходить по каналу 12 закритому з одного боку пробкою 13. Для зливу мастила з великого циліндра в бак призначений вентиль 14.

Рис.13.1

Загальний вигляд лабораторної установки ГД-2

Манжет в гідравлічному пресі створює щільне з’єднання між стінками рухомого поршня і нерухомого циліндра. Манжет (Рис. 13.2) виштампований з одного шматка м’якої шкіри і є подвійним кільцем. Між стінками кільця утворюється відкритий канал. Манжет вкладається в кільцеву виємку стінки циліндра відкритим клапаном вниз. При підвищенні тиску в пресі мастило рухається у вузький проміжок між стінками циліндра і поршня, а при виході звідти – у внутрішній канал підкладки. Тиск усередині манжета зростає, він розправляється і щільно прилягає до стінок циліндра і поршня. Край манжета, що прилягає до циліндра, робиться загостреним. Манжет щоб уникнути висихання, просочений тваринним жиром.

Сальник призначений для створення ущільнення поршня в малому циліндрі. Він являє собою циліндричну виємку у верхній частині циліндра дещо більшого діаметру, ніж діаметр поршня. Виємка закривається гайкою з центральним отвором для поршня. На дні сальника є «набивка» з просоченого мастилом азбестового шнура або шпагату. При підкрученні гайкою набивка притискується до стінки поршня і закриває щонайменші щілини.

Рис. 13.2