Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЧ_СТРАХ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

16

Міністерство освіти і науки україни

Одеський державний морський університет

Кафедра “Облік, фінанси і аудит"

Страхування

Методичні вказівки по виконанню

розрахунково-графічної роботи

Спеціальність 6.050100 “Економіка підприємств"

Одеса - 2007

Методичні вказівки розроблені Вардіашвілі Нателою Елгуджевною - доцентом кафедри “Облік, фінанси і аудит" та Корецькою Ольгою Валеріївною, асистентом цієї ж кафедри Одеського державного морського університету відповідно до учбового плану.

Методичні вказівки схвалені кафедрою “Облік, фінанси і аудит" ОНМУ

22.01.2007 р. (протокол № 11).

Рецензент: канд. економ. наук, доцентом Чиж Л.П.

1.Загальні положення

Формування в Україні ринкової економіки, розбудова її інфраструктури, створення деяких механізмів господарювання для усіх суб’єктів ринку передбачає необхідність теоретичного з’ясування суті страхової діяльності, пошук адекватних новим умовам методів захисту та відшкодування втрат як фізичним, так і юридичним особам.

Страхування - це спосіб захисту майнових інтересів громадян в умовах ринкової економіки. З іншого боку, страхова справа є прибутковим різновидом підприємництва, яке в Україні тільки починає розвиватися.

Розрахунково-графічне завдання з дисципліни “Економіка та організація страхової діяльності” має своєю метою закріплення знань, отриманих на лекціях і при самостійній роботі з літературою, вивчення практичної роботи по страхуванню на підприємствах морського транспорту і в цілому у країні.

Розрахунково-графічна робота складається з двох частин.

Перша частина охоплює вивчення теоретичних питань.

В другої частині студенти повинні закріпити практичні навички розрахунків розміру збитків, тарифної ставки, навантаження, ризикової надбавки різними засобами.

2. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ

РОЗРАХУНКОВО – ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

У майновому страхуванні найчастіше застосовується система страхування, що визначається як фактична на день підписання договору. По даній системі страхове забезпечення дорівнює розміру збитків, тобто має місце повне покриття збитків страхувальника страховиком.

Страхування по системі пропорційної відповідальності передбачає виплату страхового відшкодування, що розраховується за формулою:

Q = Т * S / W, (2.1)

де Q - страхове відшкодування;

S - страхова сума за згодою (договорові);

W – вартісна оцінка об'єкта страхування;

T - фактична сума збитків.

Пропорційна система передбачає участь страхувальника у відшкодуванні збитків. Відповідальність страховика в покритті збитків застрахованого тим вище, чим менша різниця між вартісною оцінкою об'єкта страхування і страховою сумою.

Страхування по системі «першого ризику» передбачає виплати страхового відшкодування в розмірі збитків, але в межах страхової суми. Під «першим ризиком» у страхуванні розуміється ризик, вартісна оцінка якого не перевищує страхової суми.

При страхуванні по цій системі всі збитки в межах страхової суми (перший ризик) відшкодовуються цілком, а збитки, що перевищують страхову суму (другий ризик), страховиком не оплачується зовсім.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]