Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся метода-НОВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

2.2 Мета, предмет та завдання дисципліни «Основи методології наукових досліджень»

Не від кількості знань залежить освіта,

а від цілковитого розуміння й вправного застосування

всього того, що знаєш.

Георг Вільгельм Фрідріх Гегель

Наука генетично пов'язана з освітою. І саме на вищі навчальні заклади покладається завдання формування наукового світогляду майбутніх фахівців.

Вищі навчальні заклади України, і в т.ч. ОНАЗ ім. О.С. Попова, виконують багаторівневу підготовку економістів для різних рівнів господарювання – бакалаврів з економіки та менеджменту, спеціалістів, магістрів. На даний час в Україні зазначена підготовка здійснюється на основі Постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 787 «Про затвердження переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра. Так в Інституті Економіки та менеджменту Одеської національної академії зв’язку ім. о.С. Попова готують фахівців з напрямків Економіка та підприємництво (шифр 0305) і Менеджмент і адміністрування (шифр 0306), а саме:

  • економіка підприємства (за видами економічної діяльності – шифр 7.03050401) – освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста;

  • економіка підприємства (за видами економічної діяльності – шифр 8.03050401) – освітньо-кваліфікаційний рівень магістра;

  • менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності – шифр 7.03060101) – освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста;

  • менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності – шифр 8.03060101) – освітньо-кваліфікаційний рівень магістра.

Магістри складають науковий потенціал, який спроможний забезпечити виконання наукових розробок та їх впровадження в практику господарювання.

Для ефективної підготовки магістрів шляхом виховання в них потреб до наукового пошуку при розв’язанні професійних задач у програму магістерської підготовки включено дисципліну «Основи методології наукових досліджень».

Мета та завдання: вивчення й засвоєння методологічних принципів проведення наукових досліджень у сфері економіки зв’язку (поштової та телекомунікацій) та набуття навичок їх використання в творчій діяльності.

Предмет: методологія наукового дослідження, основні принципи, методи та прийоми отримання нових результатів економічних досліджень.

Завдання навчання з дисципліни «Основи методології наукових досліджень»:

  • застосовувати основні методологічні принципи при проведенні наукових досліджень у сфері економіки зв’язку;

  • проводити дослідження діяльності підприємств галузі та узагальнювати процеси виробничо-господарської діяльності;

  • набувати навичок використання методологічних принципів у творчій діяльності.

2.3 Сутність та об’єкт наукового дослідження

Наука завжди виявляється неправою. Вона не в змозі

вирішити ні одного питання, не поставив при цьому десятка нових.

Джордж Бернард Шоу

Наукове дослідження – це процес вивчення певного об'єкта (предмета або явища) з метою установлення закономірностей його виникнення, розвитку і перетворення в інтересах раціонального використання у практичній діяльності людей. У методології наукових досліджень розрізняють поняття «об'єкт» і «предмет» пізнання. Об'єктом пізнання прийнято називати те, на що спрямована пізнавальна діяльність дослідника, а предметом пізнання – досліджувані з певною метою властивості, ставлення до об'єкта. Наприклад, усі суспільні науки в принципі досліджують один об'єкт – суспільство, але мають різні предмети; політична економія – систему виробничих відносин; економічна статистика – кількісну сторону економічних явищ; бухгалтерський облік, аналіз і аудит – господарську діяльність підприємців та ін.

Об'єктом наукового дослідження є навколишній матеріальний світ та форми його відображення у свідомості людей, які існують незалежно від нашої свідомості, відбираються відповідно до мети дослідження. Досліджувати можна не тільки емпіричний об'єкт (якість продукції, собівартість виробів), а й теоретичний (дія закону вартості).

Кожен фахівець повинен мати уявлення про методику та організацію науково-дослідної діяльності, про науку та основні її поняття.

Наука – це сфера людської діяльності, спрямована на вироблення нових знань про природу, суспільство і мислення. Закономірності функціонування та розвитку науки, структури і динаміки наукового знання та наукової діяльності, взаємодію науки з іншими соціальними інститутами і сферами матеріального та духовного життя суспільства вивчає спеціальна дисципліна – наукознавство.