Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся метода-НОВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Статистична довідка про стан удппз «Укрпошта»

за 9 місяців 2009-2010 рр.

Рисунок 1.1 – Основні показники роботи УДППЗ «Укрпошта»

Значною подією стало впровадження в 1999 p. нової п'ятизначної поштової індексації, що дозволяє зробити процеси сортування кореспонденції більш якісними і простими, сприяє прискоренню доставки кореспонденції до адресата.

Віхою на шляху розбудови і реформування національної пошти стала робота, пов'язана з впровадженням нової схеми магістральних перевезень пошти і преси власним автомобільним транспортом та відмовою від використання залізничного транспорту. Нині в Україні діють 36 магістральних автомобільних маршрутів довжиною понад 31 тис. км.

Розширюється використання найсучасніших інформаційних технологій при наданні послуг споживачам. Діє корпоративний Інтернет-портал, який об'єднує інформаційні ресурси філій підприємства. Нові технології дали можливість запровадити надання клієнтам сучасних послуг насамперед, електронної та гібридної пошти, електронного переказу, інтернет-послуг, послуг ІР-телефонії з передаванням відеозображення тощо.

Рисунок 1.2 – Структура доходів УДППЗ «Укрпошта»

Рисунок 1.3 – Заробітна плата (грн.) працівників УДППЗ «Укрпошта»

Йде цілеспрямована робота зі створення в об'єктах поштового зв'язку Інтернет-пунктів з метою забезпечення доступу широких верств населення до всесвітньої інформаційної мережі. Зараз у філіях підприємства діють більше 78 таких пунктів.

Одним з наслідків змін виробничої політики Укрпошти стало значне розширення спектра поштових послуг за рахунок появи так званих нетрадиційних їх видів, які раніше на пошті не надавались. Загалом, Укрпошта пропонує споживачам понад 70 видів послуг. Сьогодні майже 45% прибутків Укрпошта одержує від непрофільних (інших) послуг.

Важливі кроки зроблено в напрямку інтеграції у світовий інформаційний простір. Укрпошта бере активну участь у цілому ряді важливих міжнародних проектів, зокрема, таких, як «Система реєстрації і контролю проходження пошти в Україні», «Міжнародна фінансова система», «Постійний контроль якості».

Сьогодні українська пошта здійснює прямий поштовий обмін з 58 країнами світу; двосторонній обмін поштовими переказами – з 17 країнами, односторонній – з 5, двосторонній обмін електронними переказами – з 2 країнами (Російською Федерацією і Казахстаном), обмін відправленнями з післяплатою – з 10 країнами.

Укрпошта як національний оператор поштового зв'язку має виключне право на видання маркованої продукції. За роки незалежності в Україні випущено 546 сюжетів поштових марок, які несуть інформацію про вітчизняні історичні, культурні та спортивні події, науково-технічний розвиток нашої країни, її природу тощо.

Протягом останніх років Укрпошта займає достойне місце серед 100 кращих компаній країни. Підприємство має високий авторитет у «колег» – поштових служб інших країн. А серед поштових адміністрацій країн-членів СНД українська пошта є лідером у трансформації галузі поштового зв'язку в розвинену сучасну структуру та її інтеграції у світовий інформаційний простір.

Виходячи з стратегії розвитку поштового зв’язку на 2005-2015 рр. планується інтегрування України у світовий економічний простір як країни з конкурентоспроможною економікою, здатної вирішувати найскладніші завдання свого розвитку, ставить відповідні вимоги до підгалузі поштового зв'язку і до національного оператора – Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта». У цьому випадку стратегічними напрямками розвитку поштового зв'язку України є такі:

– удосконалення організаційних, економічних та техніко-технологічних принципів функціонування поштового зв'язку України;

– вихід на загальноєвропейські стандарти якості;

– забезпечення динамічного розвитку національного оператора в умовах лібералізації ринку поштового зв'язку України та інтеграції держави у світовий поштовий простір.

Державна політика розвитку поштового зв'язку України будується на принципах відкритості, прозорості та економічної ефективності роботи всіх суб'єктів ринку. Основними напрямами для забезпечення цього мають стати:

1. Формування гармонійного розвитку ринку послуг поштового зв'язку, орієнтованого на користувача.

2. Забезпечення надання універсальних послуг встановленого рівня якості на всій території держави за регульованими тарифами.

3. Здійснення незалежного аудиту якості та захисту прав споживачів послуг поштового зв'язку.

4. Забезпечення дієвості механізмів відшкодування витрат на надання універсальних послуг поштового зв'язку та інших послуг на пільговій основі.

5. Внесення змін та доповнень до законодавчих актів України щодо здійснення діяльності національного оператора на фінансовому та фондовому ринках.

6. Посилення контролю за дотриманням ліцензійних умов усіма суб'єктами підприємницької діяльності, що працюють на ринку поштового зв'язку. Упровадження ліцензування послуг кур'єрської доставки.

7. Розширення міжнародного співробітництва та інтеграції у світовий поштовий простір шляхом забезпечення представництва в міжнародних поштових організаціях, участі в розробці міжнародних правових актів та рекомендацій.

Стратегічна мета розвитку національного оператора як гаранта доступності послуг поштового зв'язку – це забезпечення провідних позицій у галузі зв'язку, перетворення підприємства на високоефективну та Конкурентоспроможну компанію, досягнення світових стандартів якості надання послуг, динамічне просування у прибуткові сектори економіки держави.

Реалізація стратегії розвитку національного оператора передбачає:

1. Перехід від адміністративно-територіального принципу побудови мережі об'єктів до функціонально-технологічного.

2. Залучення національного оператора та його мережі до Національної програми інформатизації, створення системи надання Інтернет-послуг, інформаційних та освітніх послуг з використанням інформаційних технологій, послуг доступу до мережі Інтернет на базі об'єктів поштового зв'язку.

3. Упровадження автоматизованих систем управління за напрямами діяльності й перехід на безпаперові технології обробки інформації та документів.

4. Реформування мережі об'єктів поштового зв'язку в сільській місцевості шляхом відкриття пунктів зв'язку та організації надання послуг за агентськими угодами.

5. Упровадження трирівневої ієрархії мережі: Відділення поштового зв'язку – Територіальний сортувальний вузол – Регіональний сортувальний вузол.

6. Упровадження єдиної уніфікованої технології оброблення пошти з меншою кількістю сортувань та створення на базі регіональних сортувальних вузлів регіональних автоматизованих сортувальних центрів.

7. Створення на базі регіональних сортувальних вузлів видавничих центрів для друкування загальнодержавних, центральних і регіональних періодичних видань, рекламної та інформаційної друкованої продукції.

8. Застосування вільних (ринкових) цін та тарифів на всі види поштових послуг, крім універсальних.

9. Застосування системи різних рівнів показників якості надання послуг поштового зв'язку відповідно до їх класифікації.

10. Упровадження класифікації відправлень письмової кореспонденції відповідно до системи, що ґрунтується на швидкості обробки та перевезення пошти.

11. Упровадження кур'єрських послуг.

12. Підвищення ролі національного оператора в наданні фінансових послуг шляхом організації на базі мережі об'єктів поштового зв'язку розрахунково-касового обслуговування юридичних та фізичних осіб, а також здійснення валютних операцій при наданні послуги з пересилання грошових коштів за дорученням користувачів.

13. Організацію єдиної системи управління рухом матеріальних потоків та взаєморозрахунків за поштовий обмін.

14. Реформування організаційно-управлінської структури шляхом створення Державної холдингової компанії «Укрпошта» та розподілу діяльності з надання послуг за функціональними напрямами.

Для впровадження такої стратегії необхідно у найближчі терміни затвердити на державному рівні Концепцію розвитку поштового зв'язку України та розробити Програму реалізації її основних положень на рівні:

– Міністерства транспорту та зв'язку України;

– Національної комісії з питань регулювання галузі зв'язку України;

– Національного оператора – Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта».