Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ2505с31стр.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
245.91 Кб
Скачать

1. Мета, зміст, завдання і вихідні дані для виконання курсової роботи

Курсова робота являє собою підсумок вивчення дисципліни «Економіка підприємства». Це форма самостійної роботи, виконуючи яку студент закріплює та поглиблює теоретичні знання, набуває практичних навичок здійснення самостійних розрахунків економічних показників діяльності підприємства та визначення фінансового результату.

Виконання курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємства» має на меті закріпити теоретичні знання, отримані студентами на лекціях, семінарських і практичних заняттях. Основним завданням курсової роботи є розробка організаційних і управлінських рішень, виконання планових розрахунків техніко-економічних та фінансових показників виробництва, оцінка економічної ефективності діяльності підприємства.

У процесі виконання роботи студенти набувають навички аналізу і узагальнення практики організації виробничого процесу на промисловому підприємстві, досвід роботи довідковими і нормативними матеріалами, спеціальною літературою. Опрацьовуючи роботи різних авторів, студент має змогу проаналізувати та узагальнити різні економічні концепції, зупинити свій вибір на одній із них, яка на його думку, сьогодні є найпоширеніша та найбільш оптимальна.

Курсова робота містить дві частини: теоретичну та розрахункову.

Теоретичну частину виконують за відповідною темою, вибраною за порядковим номером студента зі списку навчального журналу. Перелік тем теоретичної частини наведений у дод. 1. Перед викладом теоретичного питання студент повинен самостійно підібрати, вивчити та узагальнити бібліографічний матеріал. Виклад теоретичного матеріалу здійснюють за складеним планом, у якому повинні бути розкриті такі питання:

  • сутність, значення, актуальність досліджуваного економічного явища, його економічний зміст;

  • методика розрахунку економічних показників, що характеризують дане явище;

  • економічна ефективність явища, показники рівня економічної ефективності;

  • чинники, що сприяють підвищенню економічної ефективності виробництва (використання виробничих ресурсів).

Розрахункова частина передбачає виконання наскрізного практичного завдання з вирішення виробничих ситуацій, розрахунку показників поточної господарської діяльності підприємства.

Кожен студент отримує від керівника індивідуальне завдання за формою, наведеною у дод. 2.

Курсова робота повинна складатися:

  • з титульного аркуша (дод. 3);

  • завдання;

  • рецензії;

  • змісту (заголовки розділів (підрозділів) та сторінки, на яких вони розміщені);

  • вступу (1 – 2 с.) (обґрунтування актуальності та практичного значення обраної теми, мети й основних завдань, предмета й об’єкта дослідження, структури курсової роботи; визначення джерел інформації;

  • теоретичної частини за розробленим планом (7 – 10 с.);

  • розрахункової частини (з розрахунками та поясненнями);

  • списку використаних літературних робіт, який розміщують в кінці роботи в алфавітному порядку.

Завдання на виконання курсової роботи уміщує перелік розділів і питань курсової роботи і видається студенту на початку навчального семестру. Нумерація сторінок (аркушів) розпочинається з титульного аркуша (1-й аркуш). Курсова робота повинна бути написана чітко, акуратно від руки чорною пастою з однієї сторони аркуша стандартного формату А 4 (210×297 мм) з полями: ліве – 30 мм, верхнє та нижнє – по 20 мм, праве – 10 мм. Обсяг записки – 35 – 40 аркушів.

Формули необхідно вписувати чітко та розбірливо і нумерувати арабськими цифрами, якщо у тексті є посилання на формулу. Порядковий номер вказують у круглих дужках з правого боку на нижньому рядку формули. Посилаючись у тексті на формулу, необхідно вказати її повний номер в дужках (Наприклад: «у формулі (3)»). Після формули ставлять кому, з нового рядка пишуть слово «де» і розшифровують позначення словами в такій послідовності, у якій вони подані у формулі. Після слова «де» двокрапку не ставлять.

У вступі дають коротку характеристику змісту курсової роботи та актуальності теми для суб’єкта господарювання.

Курсову роботу студенти виконують відповідно до календарного графіка, затвердженого керівником. Періодично студенти звітують перед керівником про хід виконання роботи. Виконану і оформлену роботу у встановлені терміни студенти здають на кафедру, після чого призначається дата їх захисту.

Для виконання курсової роботи необхідно використовувати такі додаткові довідкові матеріали і нормативні дані:

1. Ціни на основні та допоміжні матеріали, рівень транспортно-заготівельних витрат, вартість інструменту і пристроїв, а також використовуваного палива і електроенергії.

2. Балансова вартість устаткування, категорія його ремонтної складності.

3. Норми обслуговування виробництва допоміжними робітниками (налагоджувальниками, слюсарями, контролерами, електромонтерами, прибиральниками) і їх розряди.

4. Склад керівників, спеціалістів і службовців.

5. Тарифні ставки, посадові оклади, розміри додаткової зарплати, премій, відрахувань на соціальне страхування.

6. Норми амортизаційних відрахувань за групами основних виробничих фондів.

7. Втрати часу на відпустки, державні та громадські обов'язки, у разі хвороби в балансі робочого часу робітника.

8. Відсоток витрат на утримання і експлуатацію устаткування, цехових витрат в собівартості продукції (відносно основної заробітної плати основних робітників).

9. Коефіцієнт виконання норм за операціями технологічного процесу.

10. Інші необхідні дані.

Додатки 9 – 15 студенти отримують у керівника роботи.

Студенти заочної форми навчання матеріали для формування вихідних даних можуть брати на підприємствах, де вони працюють.