Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mni.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
65.05 Кб
Скачать

2. Особливості поглибленого курсу інформатики.

Поглиблене вивчення інформатики здійснюється за програмою Т. П. Караванової і Костюкова. Курс вивчається у 8-11 класах (по 3 год. у 8 кл.; по 5 год. у 10-11 кл. (разом 560 год.)). У старшій профільній школі курс передбачений для класів інформаційно-технологічного профілю ( технологічний напрям).

Серед завдань курсу слід відзначити підготовку учнів до участі в олімпіадах, конкурсах.

Особливості курсу:

1) курс складається з двох паралельних змістовних ліній:

  • сучасних інформаційно-комунікаційних технологій;

  • основи алгоритмізації і програмування.

Обидві лінії тематично пов’язані, послідовно узгоджені, збалансовані за часом викладання. Викладання змістовних ліній може здійснюватися різними вчителями.

2) програма має спіралевидну структуру, тобто до деяких тем учні повертаються кілька разів протягом усього курсу вивчаючи їх з усе більшим поглибленням.

3) стимулювання самостійної роботи учнів шляхом виконання власних проектів протягом вивчення всіх розділів і тем курсу.

4) на перший план з методичної точки зору виноситься мотиваційна діяльність кожного учня, а саме в курсі ІКТ створення власної бібліотеки навчальних завдань, проектна діяльність моделювання; У курсі основ алгоритмізації та програмування (ОАП) вироблення стилю і культури програмування, проектна діяльність, виховання алгоритмічної культури. Міні-проекти розроблені в кожній темі використовуються учнями під час роботи над завершальним проектом в кінці курсу.

5) наскрізний зв'язок тем курсу з іншими предметами через виконання практичних, лабораторних робіт, розробку власних проектів.

11. Мала академія наук. Загальна структура.

Мала академія наук – це загальнодержавний освітньо-виховний проект, який спрямований на пошук, підтримку, сприяння творчому розвитку обдарованих, здібних до наукової діяльності учнів, школярів, студентів. Територіальні відділення Малої академії наук діють як окремі юридичні особи або як структурні підрозділи інших позашкільних закладів, ВНЗ, інших установ. На сьогодні діяльність територіальних відділень координує державний позашкільний навчальний заклад Мала академія наук учнівської молоді. Учні-члени МАН поділяються на слухачів, кандидатів і дійсних членів.

Слухачі – це учні, що виявляють цікавість до наукової діяльності, бажають одержувати додаткові знання в окремих галузях науки і беруть участь у роботі секції чи гуртка.

Кандидати у члени МАН – учні гуртків, секцій, що виявляють здібності при поглибленому вивченні наукових дисциплін позашкільною програмою, схильні до проведення наукових досліджень, технічної творчості, виступають на конференціях, виставках.

Дійсні члени МАН – кандидати, що мають самостійні наукові праці і навчаються в наукових гуртках і секціях не менше 2 років.

13. Міжнародний конкурс з інформатики та комп’ютерної грамотності “Бобер”.

У конкурсі можуть брати участь усі бажаючі учні 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів усіх форм власності.

Конкурс у загальноосвітніх навчальних закладах проводять координатори конкурсу або вчителі цієї школи. Для участі в конкурсі учень повинен зареєструватися у координатора конкурсу у своєму загальноосвітньому навчальному закладі або в регіонального координатора в іншій установі освіти, де буде проводитися конкурс. Координатор заповнює заявку на участь у конкурсі та надсилає її на адресу оргкомітету не пізніше, ніж за три тижні до початку конкурсу.

Конкурс проводиться в трьох вікових групах: БОБРЕНЯ – для учнів 5-7 класів; БОБРИК – для учнів 8-9 класів; БОБЕР – для учнів 10-11 класів загальноосвітніх шкіл.

Конкурс проводиться в листопаді одночасно в усіх регіонах України за відповідними завданнями для кожної вікової групи.

Місцеві осередки проведення конкурсу отримують закодовані пакети завдань за три дні до його початку і встановлюють їх на учнівських комп’ютерах. Паролі відкриття пакетів повідомляються місцевим координаторам за день до проведення конкурсу. Конкурс триває 90 хвилин – час на розв’язування завдань без урахування часу відкриття пакету та заповнення анкети.

При великій кількості учасників конкурсу в одній школі учні можуть виконувати завдання на домашніх комп’ютерах. Шкільний координатор визначає час і порядок здачі файлів відповідей для кожного такого учасника. Програма автоматично фіксує час початку і час завершення роботи над завданнями. При порушенні часових термінів проведення конкурсу результат може бути анульованим.

Завдання для учасників конкурсу запропоновані та затверджені щорічним форумом Міжнародної спільноти “Бобер”. Учасникам пропонуються завдання двох типів:

1. Текстові завдання. До них додаються чотири варіанти відповіді, з яких потрібно вибрати правильний.

2. Інтерактивні завдання. Отримати правильний результат можна лише при виконанні відповідної послідовності операцій на комп’ютері.

Основним критерієм оцінювання результату є сумарна кількість балів, набрана учасником. Кожен учасник має початкову суму 30 балів. У кожній віковій групі пропонується по 30 завдань (10 – по 3 бали, 10 – по 4 бали, 10 – по 5 балів). За неправильну відповідь від загальної суми віднімається 1 бал, відсутність відповіді оцінюється в 0 балів. Максимальна кількість балів, яку може отримати учасник – 150.

Відзначення учасників конкурсу здійснюється за рахунок благодійних внесків учасників та залучених спонсорських коштів на місцях. Кожному учасникові вручається спеціальний сертифікат учасника Міжнародного конкурсу з інформатики та комп’ютерної грамотності “Бобер”, який при необхідності може бути завірений дирекцією навчального закладу, що проводив конкурс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]