Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mni.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
65.05 Кб
Скачать

19. Особливості підготовки учнів до олімпіад з інформатики. Формування стилю програмування, робота над технікою програмування.

Поняття гарного стилю програмування, звичайно ж, суб'єктивно. Імовірно, найпростіше навчитися добре програмувати, вивчаючи приклади, про які бажано пам'ятати в процесі написання програм. Переоцінити значення коментарів у програмі неможливо, особливо якщо її обсяг досить великий. Оцінити якість коментарів досить легко. Варто просто прочитати їх підряд (не заглядаючи в код).

Техніка програмування. Візьмемо, наприклад, цикли. По суті є лише два варіанти використання циклу:

1) повний перебір

2)пошук по заданій умові.

Для цих варіантів потрібно написати шаблон циклу і сказати учневі: Роби так! А потім йому давати задачі на цикли, і щоб він розпізнавав, якого типу задача перед ним: перебір чи пошук. Наприклад, пошук максимуму у масиві – це повний перебір. Відповідно зручні дві різних форми циклу: для перебору ‑ for, а для пошуку ‑ while. Інші оператори циклу – допоміжні, для зручності.

20-21. Етапи розв’язування олімпіад них задач з програмування. Рекомендації щодо аналізу умови задачі, побудови математичної моделі.

І етап. Аналіз умови задачі. Умова олімпіадної задачі з програмування складається з таких елементів:

1) сюжету

2) завдання

3) технічних умов

4) прикладу вхідних та вихідних даних

При навчанні розв’язуванню задач потрібно вчити виділяти головні елементи в умові, не пропускати деталей.

ІІ етап. Побудова математичної моделі. Після побудови моделі необхідно скласти схему розв’язування задачі.

ІІІ етап. Реалізація алгоритму.

ІV етап. Тестування і відлагодження програми. Спочатку необхідно перевірити правильність роботи програми на тестах з умови, потім необхідно придумати кілька невеликих тестів, які передбачають різні моменти задачі. Також необхідно протестувати програму на граничних тестах, зокрема, на великих, що автоматично генеруються.

V етап. Здача розв’язку. Перед здачею програми необхідно перевірити правильність імен файлів, правильність формату вихідних даних, можливість виходу за межі масиву, видалити або за коментувати всі елементи відлагоджувальної інформації.

18. Особливості підготовки учнів до олімпіад з інформатики. Класичні алгоритми та їх вивчення

Для успішного виступу на олімпіадах учень повинен ознайомитися з відомими алгоритмами, такими як алгоритм пошуку і впорядкування, довга арифметика, алгоритми на графах тощо. Учень повинен освоїти роботу зі структурами даних такими як стеки, списки, дерева. Використання таких структур дозволяє, з одного боку, пришвидшити процес розробки програми, а з іншого – підвищити її ефективність і з точки зору швидкості виконання і з точки зору використання пам’яті.

Може бути запропонована така схема вивчення класичних алгоритмів:

1) пропонується задача на використання класичного алгоритму

2) учні пропонують свої розв’язки запропонованої задачі

3) повідомляється класичний алгоритм рідною мовою або мовою програмування з пропуском рядків

4) учні реалізують алгоритм і роблять висновки про його ефективність.

При навчанні класичних алгоритмів доцільно пропонувати вправи на виконання готового алгоритму, вчити оптимізувати алгоритм, досягати необхідних результатів мінімальними засобами. Слід звертати увагу учнів на врахування обмежень на допустимі значення вхідних даних, відповідний добір типів, оскільки нерідко аналіз обмежень, наведених в умові, впливає також на вибір методу розв’язування. При вивченні класичних алгоритмів доцільно спільно з учнями опрацьовувати їх виклад у наявній літературі. Такий підхід дозволяє не лише опановувати алгоритми, але й прищеплювати навички самостійної роботи з літературою. Підготовка до олімпіади передбачає не лише теоретичну й практичну складову, але й психологічну. Учнів потрібно вчити керувати своєю діяльністю, розподіляти час на розв’язування кожної задачі, розбивати процес розв’язування на окремі етапи, виділяти частинні випадки. На сьогодні гарний спосіб тренування дають онлайнові системи перевірки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]