Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ_БУХОБЛ..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

90-річчю ДНУ присвячується

Л. В. Харакоз, Л. Ю. Гордєєва-Герасимова

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

Із дисципліни «Бухгалтерський облік»

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2011

УДК 657.01(075.8)

ББК 65.052я73

Х 20

Рецензенти: д-р. екон. наук, проф. С. Ю. Хамініч

канд. екон. наук, доц. Л. В. Бабенко

Х20 Харакоз, Л. В. Опорний конспект лекцій із дисципліни «Бухгалтерський облік» [Текст] / Л. В. Харакоз, Л. Ю. Гордєєва-Герасимова Л. Ю. – Д.: РВВ ДНУ, 2008. – 44 с.

Спрямований на забезпечення навчально-методичної бази в процесі вивчення дисципліни «Бухгалтерський облік». Розкрита структура тем курсу, план і зміст цих тем, визначені головні питання, що складають опорний текст кожної теми.

Призначений для студентів ДНУ, які навчаються за спеціальністю «Облік і аудит», а також за іншими спеціальностями економічного та фінансового напрямків.

© Харакоз Л.В., Гордєєва-Герасимова Л.Ю., 2011

Вступ

Становлення та розвиток ринкових відносин в Україні сприяли більш широкому використанню бухгалтерської інформації в управлінні підприємствами з метою підвищення ефективності їх діяльності.

За останній час бухгалтерський облік зазнав значних змін: прийнятий закон «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», затверджені відповідні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку, а також новий План рахунків підприємств і організацій (зі змінами та доповненнями).

Вивчення теорії бухгалтерського обліку – важливий елемент у процесі підготовки спеціалістів з обліку й аудиту, оскільки дозволяє глибоко зрозуміти здійснювані господарські процеси та порядок їх відображення в обліку з методичного погляду. Це сприяє пізнанню суті економічних явищ та взаємозв’язку обліку з економікою, фінансами, економічним аналізом й іншими економічними науками.

I. Бухгалтерський облік, його суть та значення

1. Характеристика бухгалтерського обліку. Види бухгалтерського обліку

Перехід економіки України до ринку приводить до значного зростання ролі бухгалтерського обліку та звітності. Це зумовлене розширенням кола суб'єктів, що приймають інвестиційні й інші господарські рішення і спираються на дані бухгалтерського обліку.

Процес управління нерозривно пов'язаний з економічною інформацією. Економічна інформація за відношенням до функцій управління поділяється на облікову, планову, технологічну, оперативно-технічну.

За допомогою облікової інформації здійснюються спостереження, реєстрація та групування окремих явищ, із яких складається господарська діяльність підприємства.

Розрізняють бухгалтерський і статистичний види обліку. Вони взаємозв'язані та в сукупності забезпечують нормальне функціонування підприємства.

Для відображення показників, які характеризують закономірності й тенденції розвитку економіки, застосовують статистичний облік.

Статистичний облік є система реєстрації, узагальнення, вивчення, що відображає масові однорідні соціально-економічні явища з метою аналізу, планування та прогнозування науково обґрунтованих показників.

За допомогою статистичного обліку здійснюються систематизація й обробка інформації, вивчаються й аналізуються виниклі закономірності розвитку процесів і явищ, характер економічних потоків і тенденцій, даються кількісні і якісні характеристики різних сторін виробничо-господарської діяльності, що стосуються як підприємства, так і окремих регіонів, держави в цілому.

У статистичному обліку відображаються також масові суспільно-політичні, соціально-культурні явища за допомогою статистичного спостереження.

У більшості господарських процесів, які вивчаються, статистичний облік ведеться на основі даних бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік – основний вид обліку на підприємстві, оскільки він є системою суцільної, безперервної, документально обґрунтованої та взаємозв'язаної реєстрації різноманітних засобів і господарських операцій.

Бухгалтерський облік реєструє весь хід господарських процесів. Це необхідне для їх систематизації й отримання повного уявлення про них за певні відрізки часу. Реєстрація первинних господарських операцій здійснюється на підставі первинних документів, які охоплюють усі господарські операції, надають обліку доказової сили, дозволяють здійснювати контроль, одержувати повні, достовірні й обґрунтовані відомості.

Бухгалтерський облік є система виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, збереження та передачі інформації (у вартісній оцінці) про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

У наведеному визначенні відображені основні етапи облікового процесу (виявлення, вимірювання, реєстрація, накопичення, узагальнення, збереження і передача користувачам) і основні відмінності бухгалтерського обліку від статистичного.

Отже, мета ведення бухгалтерського обліку – це надання користувачам для прийняття рішень повної, достовірної та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності й рух грошових коштів підприємства.

Бухгалтерський облік може бути двох видів – фінансовий і внутрішньогосподарчий (управлінський).

Фінансовий облік комплексно охоплює облікову інформацію, яка характеризує фінансовий і майновий стан підприємства, та призначений для зовнішніх користувачів. Це обумовлює регламентацію фінансового обліку і форм звітності. Дані фінансового обліку використовують менеджери й зовнішні користувачі (акціонери, банкіри, кредитори, власники акцій і т. д.).

Фінансовий облік базується на положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, ухвалених в Україні, які відповідають загальноприйнятим міжнародним стандартам і принципам. Ведення фінансового обліку обов'язкове для всіх підприємств і організацій України.

Внутрішньогосподарчий (управлінський) облік охоплює всі види облікової інформації, яка вимірюється, формується, систематизується, аналізується, інтерпретується й передається для внутрішнього користування і є необхідна для прийняття управлінських рішень, контролю за виробничо-фінансовою діяльністю підприємства.

Внутрішньогосподарчий (управлінський) облік – система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством.

У практиці прийняття управлінських рішень бухгалтерський облік називають мовою бізнесу. Як будь-яка мова, бухгалтерський облік розвивається й змінюється відповідно до змінних потреб підприємств України.

На відміну від фінансового обліку, ведення управлінського обліку необов'язкове і цілком залежить від адміністрації підприємства. Сторонні організації й особи не впливають на систему управлінського обліку.

Управлінський облік забезпечує інформацією оперативне, тактичне, стратегічне, економічне, технологічне, інноваційне і структурне управління підприємством. Він дозволяє формувати інформацію на майбутнє і впливати на хід виробничо-фінансової діяльності підприємства. Управлінський облік формується підприємством самостійно за необхідності, базується на тих же принципах, що й фінансовий облік.

Інформація управлінського обліку призначена для внутрішнього використання, зокрема, в процесі прийняття управлінських рішень.

Мета всіх видів обліку – надання користувачам даних про хід господарської діяльності для того, щоб забезпечити найраціональніше її здійснення і сприяти якнайкращому задоволенню потреб користувачів інформації. Кожен із видів обліку сприяє досягненню цієї мети. Відображаючи різні сторони єдиного предмета – процесу розширеного відтворення, окремі види обліку взаємно розвивають і доповнюють один одного.