Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори по аудиту!!!!!.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
364.03 Кб
Скачать

10.Аудит грошових коштів.

Метою аудиту грош коштів є встановлення достовірності даних щодо наявності та руху грош коштів, повноти і своєчасності відображення інф-ції в зведених док-тах та облікових регістрах, правильності ведення обліку грош коштів і розрахунків відповідно до прийнятої облікової політики, достовірності відображення залишків у звітності госп суб’єкта.

Головними завданнями аудиту грош коштів на п/п є: 1)перевірка фактичної наявності та забезпечення збереження готівки, цінних паперів, бланків строгої звітності та валютних коштів; 2)вивчення законності і доцільності проведення операцій з грош коштами та грош док-ми, своєчасності і повноти оприбуткування та витрачання грош коштів; 3)перевірка дотримання касової та фінансової дисципліни; 4)перевірка правил приймання, видачі та обліку готівки; 5)перевірка правильності документального оформлення операцій з грошовими коштами відображення цих операцій в обліку і звітності; 6)оцінка стану синтетичного та аналітичного обліку грошових коштів, якості відображення господарських операцій в бухгалтерському обліку, облікових регістрах та звітності та ін.

Джерелами аудиту грошових коштів є: А)нормативна база: 1.Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні; 2.Наказ Президента України „Про застосування штрафних санкцій за порушення норм по регулюванню обігу готівки”; 3.З У „Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг”.Б) дані бух обліку: 1.первинні документи з обліку грошових коштів; 2.облікові регістри, що використовуються для відображення господарських операцій з обліку грошових коштів; 3.акти та довідки попередніх ревізій, аудиторські висновки та інша документація, що узагальнює результати контролю; 4.головна книга; 5.звітність.

Методика аудиту грош коштів передбачає наступну послідовність: 1)оцінка СВК касових операцій; 2)визначення основних напрямків контролю (програма аудиту); 3)вибір та здійснення ауд процедур; 4)формування висновків на підставі отриманих док-тів. Основні напрямки аудиту касових операцій (послідовність дій під час аудиту):1.проведення інвентаризації касової наявності; 2.перевірка правильності оформлення первинних док-тів; 3.перевірка касової дисципліни; 4.перевірка дотримання умов збереження касової наявності та ціностей.

Перша стадія аудиту касових операцій передбачає проведення інвентаризації грош коштів, що знаходяться у касі п/п. Виявлення нестачі, крадіжки грошей, прихованої неоформленими док-ми і розписками виявляється шляхом інвентаризації готівки. Друга стадія перевірки визначає правильність та достовірність заповнення прибуткових та видаткових касових ордерів.Третя стадія- перевірка дотримання касової дисципліни включає: 1)перевірку наявності актів інвентаризації;2)перевірку цільового використання готівки з каси;3)перевірку дотримання ліміту каси п/п;4)перевірку своєчасності і повноти оприбуткування грош коштів в касу з поточного рахунку, повернення підзвітних сум, виручки від реалізації. Четверта стадія - перевірка дотримання умов збереження касової наявності та цінностей включає огляд касового приміщення та вказування на недоліки, якщо вони є.

Основні напрямки аудиту безготівкових операцій: 1)перевірка наявності прибуткових та видаткових док-тів, відображених у банківських виписках по рахунку;2)перевірка наявності банківських виписок;3)перевірка правильності заповнення платіжних доручень;4)розрахунок залишків по рахунку на кінець дня; 5)звірка оборотів і залишків у виписках банку та головної книги; 6)таксування оборотів у виписках банку тощо. Аудит починається з перевірки відкриття банківських рахунків, визначення їх кількості та видів. Потім проводиться інвентаризація грош коштів на рахунках у банку. При цьому виявляються операції не підтверджені банківськими док-ми. Документальний контроль банківських операцій проводить в наступній послідовності: 1) перевірка наявності виписок з кожного банківського рахунку, відповідності переходячих залишків, в т.ч. по датам попередніх операцій; 2)перевірка якості і достовірності виписок і наявності додатків; 3)перевірка правильності бух проводок, відповідності оборотів і залишків банківських виписок даним бух регістрів; 4)систематизована перевірка док-тів згрупованих за однорідністю операцій.

Питання програми аудиту безготівкових операцій: 1.перевірка дотримання порядку відкриття рахунків у банку;2. перевірка оборотів і залишків по рахункам, їх відповідність обліковим регістрам, головній книзі та звітності; 3.достовірність та наявність усіх виписок банку, розрахунково-платіжних док-тів до них і відповідність інф-ції додатків до даних виписок; 4.правильність та своєчасність відображення в облікових регістрах операцій надходження та використання грош коштів; 5.перевірка обоснованості списання грош коштів на витрати п/п; 6.перевірка операційпо акредитивам, корпоративним карточкам та іншим рахункам; 7.перевірка операцій по валютним рахункам.

Основні типові порушення з операцій руху грош коштів за рахунками у банку:1)неповне відображення в обліку операцій по рахунку в баку для приховування, привласнення коштів;2)безготівкові переводи коштів не за призначенням (перерахування коштів постачальникам з викривленням тексту, які сплачуються з рахунку або з заміною копій банківських доручень; перерахування грош коштів підставним особам за начебто виконані роботи або у порядку погашення заборгованості);3)некоректне відображення операцій на рахунках у банку у регістрах синт обліку (некоректне складання проводок, невірне виведення залишків, невідповідність записів у регістрах записам у первинних док-тах).