Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

50Фірма, підприємство, галузь. Правові форми підприємств.

Фірма – найзагальніша назва підприємства, компанії, господарчого товариства, комерційної організації. Головна мета діяльності фірми – максимізація прибутку як різниці між виручкою та вартістю виробництва. Розрізняють такі види фірм: аффілірована – близька, родинна фірма, приєднана до більш великої материнської компанії у вигляді філії, дочірньої фірми; брокерська – посередницька фірма, що переслідує комерційні цілі і діє з доручення і за рахунок клієнтів; венчурна – дрібна або середня інвестиційна фірма, що фінансує наукові дослідження, інженерні розробки; інвестиційна – зайнята інвестуванням і операціями з цінними паперами; інжинірингова – що спеціалізується на наданні інженерно – консультаційних послуг; інноваційна – створення для відпрацьовування нових технологій на базі результатів науково – дослідних робіт фірмою, що стає її співвласником; консалтингова – її сфера діяльності, це консультації в різних сферах; виробнича зайнята виготовленням конкретної продукції; торговельна, що займається торгово-посередницькою діяльністю; ріелтерська, що займається операціями в сфері нерухомості.

Підприємство – це організаційно – самостійна основна ланка виробничої сфери, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку для здійснення господарської діяльності з метою задоволення суспільних потреб у товарі (продукції, роботах, послугах) і одержання прибутку, яка діє на підставі статуту, користується правами і виконує обов’язки щодо своєї діяльності, є юридичною особою, має самостійний баланс, поточний і інші рахунки в банках.

Галузь – це сукупність підприємств і виробництв, що володіють спільністю продукції, що виробляється, технології і потреб, що задовольняються.

Правову діяльність підприємств регламентують такі документи: Закон “Про підприємства в Україні”, статут підприємства, колективний договір.

Правові форми підприємницьких структур:

  • Індивідуальне підприємство, основане на особистій власності фізичної особи і виключно на його праці;

  • Сімейне підприємство, основане на власності і праці громадян України і членів однієї родини, що проживають разом;

  • Приветне підприємство, що належить окремим громадянам (тільки 1 власник) на правах приватної власності та з правом найму робочої сили ;

  • Колективне – це підприємство, що ґрунтується на власності його колективу, а також кооперативу, іншого статутного товариства або громадської організації;

  • Комунальне – підприємство, яке засноване на засадах власності відповідної територіальної громади;

  • Державне – підприємство, засноване на державній власності;

  • Господарські товариства – створені на засадах угоди юридичними особами і

громадянами шляхом об’єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку;

  • Спільне підприємство, основане на базі об’єднання майна різних володарів (змішана форма власності);

  • Об’єднання підприємств (асоціації, корпорації, консорціуми, концерни).

Основними організаційно – правовими формами фірм є:

  • Індивідуальна фірма має одного власника, який водночас є і менеджером;

  • Партнерство – колективне підприємство, яке знаходиться у спільній власності кількох осіб, що об’єднують свої фінансові ресурси;

  • Корпорація – форма організації підприємств, яка має особливі методи залучення капіталу та особливі форми управління (Акціонерне товариство). Свій капітал утворює шляхом випуску акцій і облігацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]