Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

56. Тенденції зміни загальних, середніх, граничних витрат в короткостроковому і довгостроковому періодах.

Наявність постійних та змінних витрат є визначальною ознакою короткострокового періоду. Зміна обсягу вир-ва та самих витрат визначають характер динаміки витрат у короткостроковому періоді.

Оскільки загальні (сукупні валові) витрати (ВВ) є сумою постійних (ПВ) і змінних (ЗВ), то і їх динаміка визначається динамікою змінних витрат ВВ=ПВ+ЗВ.

Постійні витрати залишаються незмінними при зміні обсягу вир-ва (горизонтальна лінія на рис7.1.)

Рис 7.1. Динаміка загальних витрат в короткостроковому

Змінні витрати можуть бути по відношенню до обсягу вир-ва пропорційними (ЗВп), для яких коефіцієнт еластичності випуску від ресурсу дорівнює одиниці (Екп/р=1);прогресивними Зпр-Екп/р>1, дигресивними ЗВд-Екп/р<1, що відповідає різному характеру масштабу вир-ва. Відповідно до цього і валові витрати будуть повторяти характер змінних витрат, збільшених на величину постійних.

Середні валові витрати (СВВ) характеризують загальну серед­ню величину постійних і змінних витрат на одиницю продукції. їх можна визначити через відношення валових витрат до кількості продукції, яку одержано з використанням цих витрат:

СВВ= ,

або ж як суму середніх постійних (СПВ) і середніх змінних (СЗВ) витрат:

СВВ = СПВ + СЗВ.

Середні постійні витрати та середні змінні - це витрати, що припадають на одиницю продукції:

СПВ= ; СЗВ=

Поряд з середніми важливу роль в мікроекономічному аналізі відіграють граничні витрати (ГВт). Граничні витрати показують, скільки буде коштувати підприємству збільшення випуску продук­ції на одну одиницю. їх можна розрахувати як на підставі змінних, так і на підставі валових витрат (див. табл. 7.1), тому що валові ви­трати відрізняються від змінних на величину постійних витрат.

Динаміка середніх та граничних витрат в короткостроковому періоді має певну залежність (рис. 7.2). Коли середні валові та змінні витрати мінімальні, вони дорівнюють граничним витратам.

Коли середні витрати менші за граничні, то останні зростають. Як­що граничні витрати менші середніх, то граничні витрати або зме­ншуються, або зростають.

Середні постійні витрати зі зростанням обсягу виробництва постійно знижуються. Середні валові, змінні та граничні витрати піс­ля деякого зниження зростають. Це в короткостроковому періоді пояснюється дією закону спадної віддачі від ресурсу.

Змінні і валові витрати зростають разом з ростом випуску про­дукції. Швидкість зростання цих витрат залежить від характеру ви­робничого процесу, степені залежності виробництва від дії закону спадної віддачі по відношенню до змінних факторів. Як було пока­зано раніше, по відношенню до праці цей закон діє, тобто коли зме­ншується граничний продукт праці. Якщо праця є єдиним змінним фактором, то для того щоб більше виробляти, необхідно більше на­йняти робітників. Але якщо граничний продукт праці різко знижу­ється по мірі зростання трудових витрат, для збільшення випуску продукції потрібно все більше і більше її витрачати. Як наслідок, змінні і валові витрати будуть швидко зростати одночасно зі збіль­шенням обсягів виробництва продукції. З іншого боку, якщо грани­чний продукт праці трохи зменшується при збільшенні використан­ня трудових ресурсів, витрати будуть рости не так значно зі збіль­шенням обсягу виробництва продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]