Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cykl_urokiv_z_temy_cinnosti_lyudyny_v_suchasnom...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
453.63 Кб
Скачать

Цикл уроків з теми «Цінності людини в сучасному світі» Чарівний світ етики: подорож продовжується План уроку

І. Мотивація навчальної діяльності

ЛЮДИНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ДОБРА

Людина починається з добра,

Із ласки і великої любові,

Із батьківської хати і двора,

З умінням співчувати, захистити.

Це зрозуміти всім давно пора,

Бо ми прийшли у світ добро творити.

Людина починається з добра,

Із світла, що серця переповняє.

Ця істина, як світ, така стара,

А й досі на добро нас надихає.

Любов Забашта

ІІ. Повідомлення теми уроку і очікуваних результатів

Очікувані результати

Після цього уроку учні зможуть: пояснити зміст понять «етика», «мораль», «моральність людини», «моральні правила поведінки», «правила етикету»; висловити власну думку про роль моралі й етики в житті людини та суспільства; навести приклади етикетних норм поведінки в колі сім`ї, у школі, під час зустрічі зі знайомими або незнайомими людьми; демонструвати форми етикетної поведінки в наведених прикладах типових життєвих ситуацій.

ІІІ. Надання необхідної інформації

Зміст навчального матеріалу

  1. Для чого вивчаємо етику.

  2. Коли й чому виникла мораль.

  3. Як мораль впливає на наші вчинки й поведінку.

  4. Що означає дотримуватися норм етикету в повсякденному житті.

Словник уроку

Етика – філософська наука, що вивчає мораль, з`ясовує її місце в системі суспільних відносин, досліджує моральні категорії, за допомогою яких виражаються моральні принципи, норми, оцінки, правила поведінки тощо.

Мораль – система поглядів і уявлень, норм і оцінок, що регулюють поведінку людей. Мораль виконує також пізнавальну, оціночну, виховну функції. Складовими моралі є моральна діяльність (вчинки, поведінка людини), моральні відносини; моральна свідомість. Норми, принципи моралі, моральні ідеали, почуття становлять систему моралі, яка визначає життєву позицію певної соціальної спільності чи індивіда, орієнтує їх у світі цінностей.

Моральність людини – характеристика особливого виду практичної діяльності людини, що мотивується моральними ідеалами, переконаннями, нормами та принципами. Це здатність людини творити добро не за зовнішнім примусом, а завдяки внутрішній свідомості та добровільності, а тому збігається з моральною свободою особи.

Правила етикету – зведення норм поведінки, дотримання правил чемності, що склалися в суспільстві.

ІV. Інтерактивна вправа

Правила етикету на кожен день

Робота в групах

У режимі «мозкового штурму» учні визначають, де, коли, у яких життєвих ситуаціях їм можуть стати у пригоді знання етикетних норм. Імовірно, що учні запропонують такі відповіді: у сім`ї, у школі, на вулиці, у громадському транспорті тощо.

Учні об`єднаються в чотири - п`ять груп (за кількістю визначених найбільш типових ситуацій). Кожна група складає правила поведінки у відповідній ситуації (протягом 7-10 хвилин). Кожна команда записує правила на великому аркуші паперу, а потім представляє результати роботи класу.