Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
In_m-li_Ozn_pr-ki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
195.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. ОЛЕСЯ ГОНЧАРА

СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ І КАДРОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО

Ознайомчої (безвідривної) практики написання наукової праці

Для студентів за спеціальністю "Соціальна робота"

Укладач: кандидат історичних наук, доцент Глазунов С.В.

Дніпропетровськ

2010

ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ: напрацювання технологічних навичок підготовки наукової роботи.

Студенти мають проробити поставлені питання та реалізовувати їх у процесі підготовки невеликої наукової роботи – реферату. Тема реферату обирається студентами самостійно й погоджується з викладачем.

Питання практики

  1. Поняття наукової діяльності

Що таке наука?

Які суттєві пізнавальні елементи науки?

З допомогою яких засобів формулюються, відтворюються, зображуються наукові ідеї?

Для чого потрібні символічні засоби науки?

Що таке наукове дослідження?

Чому системність має бути важливою рисою наукового дослідження?

Що таке науковий метод?

Що таке методологія науки?

Що розуміють під теоретичними методами дослідження?

Що розуміють під емпіричними (практичними) методами дослідження?

Що таке наукова праця?

Що таке реферат?

Що таке курсова робота?

Що таке дипломна робота ?

Як обрати тему наукової праці (реферату, курсової)

Які основні етапи виконання наукової роботи?

  1. Планування наукової роботи

Із яких структурних елементів складається наукова робота?

Як укладається зміст (план) роботи?

Що пишуть у вступній частині?

Як формулюється мета дослідження?

Як формулюється об’єкт дослідження ?

Як формулюється предмет дослідження ?

Із чого складається основна частина ?

Із чого складаються висновки в кінці наукової праці?

Для чого укладається бібліографічний список?

Для чого подаються додатки?

  1. Вивчення літератури

Для чого призначені і які бувають каталоги літератури, довідникові видання?

У чому полягає техніка вивчення літературних джерел?

У чому полягають основні правила бібліографічного опису використаної літератури?

  1. Особливості наукової мови

У чому полягає безособовий монолог як спосіб викладення наукових думок?

Що таке формально–логічний спосіб викладу матеріалу?

Які є спеціальні функціонально–синтаксичні засоби зв’язку в науковому тексті?

Як писати прізвища в тексті роботи?

Які вимоги до висновків, практичних рекомендацій?

  1. Оформлення наукової роботи

У чому полягають загальні вимоги до оформлення наукової праці?

Як пишуться заголовки структурних частин наукової праці?

Як здійснюється нумерація в наукової праці?

Як оформляються ілюстрації (фотографії, рисунки, схеми, графіки, карти, креслення тощо)?

Як подається цифровий матеріал?

Які вимоги до цитування?

Відповідно до яких стандартів укладають бібліографічний опис?

Як оформлюють додатки?

Як уникнути помилок у підготовці наукової праці (змісті, самому тексті, оформленні тощо)?

  1. Поняття наукової діяльності

Що таке наука?

Наука - це сфера дослідницької діяльності, що спрямована на виробництво нових знань про природу, суспільство й процеси мислення.

Які суттєві пізнавальні елементи науки?

Суттєві пізнавальні елементи науки є наукові ідеї, гіпотези, факти.

З допомогою яких засобів формулюються, відтворюються, зображуються наукові ідеї?

Засоби формулювання, відтворення, зображення наукових ідей – наукові публікації (книги, статті тощо), карти, графіки, креслення, таблиці, методики проведення досліджень, методи фіксації результатів досліджень тощо.

Для чого потрібні символічні засоби науки?

Символічні засоби науки утворюються за допомогою наукової термінології, системи мір, наукової символіки, різноманітних форм «технічної мови» (графіки, таблиці, інтернетівські «сайти» тощо).

Що таке наукове дослідження?

Наукове дослідження – це особлива форма процесу пізнання, систематичне, цілеспрямоване вивчення об’єктів, у якому використовуються засоби й методи науки і яке завершується формування знання про досліджуваний об’єкт.

Чому системність має бути важливою рисою наукового дослідження?

Система (від грецького - складене із частин, поєднання) – це множина елементів, які знаходяться у відношеннях і зв'язках між собою, завдяки чому утворюється певна цілісність, єдність.

Система - це цілісність, у якій усі елементи так тісно пов'язані між собою, що стають по відношенню до оточуючого їх середовища та інших систем певною єдністю. Термін "система" використовується людством із давніх часів і охоплює значний перелік об'єктів різного походження: сонячна система, система числення, виробнича система тощо.

Залежно від походження та характеру системи бувають матеріальні та абстрактні.

Матеріальні системи, у свою чергу, діляться на системи неорганічної природи (фізичні, геологічні, хімічні та інші) і живі системи (клітини, біологічні види, екологічні системи тощо).

Абстрактні системи є продуктом людського мислення. До них відносяться поняття, гіпотези, теорії, логічні та лінгвістичні побудови тощо.

Системний підхід – сукупність методологічних принципів і положень, які дають можливість розглядати систему як єдине ціле з узгодженням функціонування всіх її елементів. На основі системного підходу передбачається вивчення кожного елемента системи в його зв'язку й взаємодії з іншими елементами, що дає можливість спостерігати за змінами в системі внаслідок змін окремих її ланок. Тобто при системному підході дослідник може вивчати в структурі системи не окремі її елементи, що утворюють цілісність її, а взаємовідносини й зв'язки різних елементів системи в цілому. Системний підхід є конкретизацією вимоги діалектики про розгляд кожного предмета в його взаємовідношеннях і взаємозв'язках з іншими предметами.

Елементи системи у своїй сукупності й взаємозв'язку складають систему об'єктивно-істинних знань. До таких елементів можна віднести факти, поняття, закони, теорії, проблеми й методологію.

Розробка кожного наукового дослідження здійснюється за допомогою пізнавальних методів, засобів та певної їх послідовності. Метод (слово грецького походження – спосіб пізнання, шлях до чого-небудь) - у найбільш загальному випадку означає спосіб досягнення мети, певним чином впорядкована діяльність.

Що таке науковий метод?

Науковий метод - це спосіб пізнання явищ дійсності, їх взаємозв'язку й розвитку. Метод можна розглядати як певний систематизований комплекс прийомів, які застосовує дослідник для досягнення мети й завдань дослідження. Його нерідко розглядають також як сукупність прийомів практичного (емпіричного) або теоретичного освоєння соціальної діяльності, підпорядкованих розв'язанню конкретного завдання в сфері соціальної роботи, комплекс інтелектуальних дій, логічних процедур, за допомогою яких соціальна робота, як наука прагне встановити істину, перевірити чи спростувати її.

Що таке методологія науки?

Аналізом та вивченням наукових методів займається методологія науки. З одного боку, методологія розуміється як певна система методів, які застосовуються в процесі пізнання в межах тієї або іншої науки, тобто методологія розглядається як частина конкретної науки.

З іншого боку, методологія виступає як сукупність основних положень, які відображають первинні пізнавальні (гносеологічні) концепції формування й аналізу наукового знання. Методологічна основа – це науковий фундамент, з позиції якого дається пояснення основних наукових явищ і розкриваються їх закономірності.

Що розуміють під теоретичними методами дослідження?

Теоретичне дослідження (гр.– розгляд, дослідження) – узагальнення знань про якісь явища дійсності, їх пояснення (явищ дійсності), виклад системи поглядів на якесь явище дійсності.

Теоретичні методи дослідження: аналіз і синтез, індукція й дедукція, логічні методи узагальнень, класифікація, типологізація, екстраполяція, моделювання, встановлення й формулювання закономірностей вивчаючих явищ.

Що розуміють під емпіричними (практичними) методами дослідження?

Емпіричні (практичні) методи дослідження: аналіз документів, вивчення, узагальнення досвіду роботи, соціологічне опитування, психологічне тестування, спостереження, експеримент, математичні методи обробки кількісних даних та інші.

Згідно з навчальним планом студенти спеціальності «Соціальна робота» пишуть реферати, курсові роботи та дипломні роботи за освітньо–професійними програмами бакалавра, спеціаліста, магістра.

Що таке реферат?

Реферат (нім., лат. – доповідати, повідомляти) – 1) доповідь на певну тему, написану на основі критичного огляду літературних та інших джерел; 2) Стислий виклад наукової праці (наприклад, у дипломній роботі. Не плутати з анотацією – стисла характеристика змісту статті, книги).

Що таке курсова робота?

Курсова робота є один із видів індивідуальних завдань навчально–дослідницького, творчого характеру, має на меті не лише поглиблення, узагальнення й закріплення знань студентів із нової навчальної дисципліни, а й застосування їх при вирішенні конкретного фахового завдання й вироблення вміння самостійно працювати з навчальною й науковою літературою, електронно–обчислювальною технікою, використовуючи сучасні інформаційні засоби та технології. Курсова робота є окремим кредитом навчальної дисципліни й оцінюється (визначається рейтинг) як самостійний вид навчальної діяльності студента.

Перша курсова робота може мати реферативний характер. Така робота пишеться на основі аналізу й узагальнення різних літературних джерел: монографій, брошур, статей, методичних рекомендацій та іншої літератури. Студент повинен взяти з літератури основний матеріал, який стосується проблеми, що вивчається, дати оцінку вивченим роботам, висловити свою думку; зв'язано, грамотно й логічно обґрунтувати вибрану тему, зробити наукові або методичні висновки.

Друга курсова робота й дипломна робота повинні мати науково-практичний дослідницький характер. Студент використовує науково–методичну літературу, висуває власні гіпотези, формулює свої спостереження й факти, подає результати певних практичних досліджень. Теоретичні положення наукової роботи слід підтверджувати не випадковими, а типовими для сучасного етапу розвитку системами соціального захисту, фактами й прикладами. Саме тому треба уникати довільного використання фактів, адже довільно взяті приклади не розкривають всебічно й переконливо суті питання й не можуть служити основою для правильних висновків та узагальнень.

Що таке дипломна робота ?

Дипломна робота – це індивідуальне завдання науково–дослідницького, творчого характеру, яке виконує студент на завершальному етапі навчання за відповідною освітньо–професійною програмою є однією з форм виявлення теоретичних і практичних знань, уміння їх застосовувати при розв'язанні конкретних наукових, технічних, економічних, соціальних та виробничих завдань.

Як обрати тему наукової праці (реферату, курсової роботи)?

Тематика рефератів подається, як правило, в інструктивних матеріалах (планах) до семінарських, практичних занять. Однак основне призначення цих списків полягає в тому, щоб скерувати роботу студентів у певному напрямі, і тому вони не є догмою. Студенти самі можуть запропонувати тему реферату, виходячи із проблематики навчальної дисципліни.

Тематика курсових, дипломних робіт розробляється на кафедрі соціальної роботи й кадрового менеджменту, і студенти самі вибирають зі списку, що є на кафедрі, ту чи іншу тему. Але вони також самі можуть запропонувати тему роботи, виходячи з її актуальності, відповідності фахові, зі своїх наукових інтересів та сучасного стану розвитку наукових досліджень, визначальних для обраної проблеми. У більшості випадків дипломна робота студента є продовженням курсової. Для затвердження теми курсової, дипломної роботи студент пише заяву на ім’я завідувача кафедри (додаток А).

Підготовка рефератів, курсових та дипломних роботи має свою специфіку. Усе ж інше, що стосується їх написання та оформлення, має завжди спільні риси.

Які основні етапи виконання наукової праці?

Можна виділити такі основні етапи виконання наукової праці: вибір теми; укладання плану роботи; збір та вивчення матеріалу; підготовка першого варіанта тексту роботи; доопрацювання тексту з урахуванням можливих власних зауважень (наукового керівника); публічний захист роботи (презентація).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]