Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
In_m-li_Ozn_pr-ki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
195.58 Кб
Скачать
  1. Планування наукової роботи

Із яких структурних елементів складається наукова робота?

Курсова, дипломна роботи мають, як правило, таку структуру: титульний аркуш (додаток В), зміст (план роботи), вступ, розділи основної частини, загальні висновки, бібліографічний список, додатки (при необхідності).

Як укладається зміст (план) роботи?

Зміст (план) подають на початку роботи. У ньому вказують назви розділів, підрозділів, сторінки, на яких вони розміщені.

Що пишуть у вступній частині?

У вступній частині (2–3 сторінки для курсової роботи, 3–5 сторінок для дипломної роботи) відображається актуальність теми, ступінь розробки проблеми, аналіз літератури, джерел, якими користувався автор у процесі написанні роботи, визначається мета та завдання дослідження, формулюється об'єкт і предмет дослідження, зазначається обраний метод (або методи) дослідження, теоретична цінність і прикладна значущість отриманих результатів.

Для висвітлення актуальності достатньо 1–2 сторінок, де чітко й однозначно визначається наукова проблема, її сутність і новизна. Ступінь розробки теми може полягати в окресленні основних етапів розвитку наукової думки за обраною проблемою, стислому, критичному висвітленні роботи попередників, визначенні питань, які залишилися невирішеними й, отже, визначенні свого місця в розв'язанні проблеми.

Після обґрунтування актуальності вибраної теми необхідно сформулювати мету дослідження та виділити ті завдання, що потрібно вирішити для досягнення поставленої мети.

Як формулюється мета дослідження?

Мета дослідження має органічно випливати з теми курсової, дипломної роботи. Вона вказує на кінцевий результат, корисність дослідження.

Як формулюється об’єкт дослідження ?

У вступі вказується об’єкт дослідження. Об’єкт дослідження – це те, на що спрямовано процес пізнання. Визначаючи об'єкт, треба знайти відповідь на запитання: що розглядається? Об'єктом дослідження роботи може бути галузь, будь–які структури органів управління, установи, конкретна сукупність людей, інше, що породжує проблемні ситуації. Наприклад, об’єктом дослідження можуть виступати малозабезпечені сім’ї, представники різних соціальних верст населення, що потребують соціального захисту або зміст структура, організація соціального захисту населення тощо. Об'єктом виступає те, що досліджується, а предметом – те, що в цьому об'єкті дістає наукове пояснення.

Як формулюється предмет дослідження ?

Предмет дослідження – це частина об'єкта та сфера його діяльності, на яку спрямовано основну увагу дослідника. Предмет дослідження й визначає тему курсової, дипломної роботи. Предметом досліджень можуть бути: зміст, форми й методи організації та проведення процесу виявлення осіб, що потребують соціального захисту, надання такої допомоги, соціальна робота з відповідними групами населення та інше.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне й часткове.

У вступі описуються й інші елементи наукового процесу. До них, зокрема, відносять посилання, на якому саме фактичному матеріалі виконана дана праця. Тут дається характеристика основних джерел отриманої інформації (офіційних, наукових, літературних, бібліографічних).

Остаточне редагування вступної частини роботи доцільно виконувати на завершальній стадії дослідження, коли досліджувана проблема постає перед автором у повному обсязі.

Як формулюються завдання наукової роботи?

Конкретні завдання, що будуть вирішуватися відповідно до визначеної мети, зазначаються у формі перерахунку (вивчити..., описати..., встановити..., виявити..., розкрити…, обґрунтувати…, узагальнити…, розробити тощо). Формулювання завдання слід робити дуже точно й чітко, оскільки опис їх вирішення повинен складати зміст розділів роботи. Заголовки розділів роботи зароджуються саме при формулюванні завдань дослідження.

Із чого складається основна частина ?

Основна частина роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ слід починати з нової сторінки. Розділи основної частини за своєю назвою, структурою, змістом мають відповідати завданням дослідження. Кожен розділ (глава) роботи повинен мати свої короткі висновки. У процесі роботи над рукописом необхідно звернути увагу й на розбивку тексту на абзаци. Кожен абзац повинен містити в собі певну думку, виражену однією чи кількома фразами, або реченнями.

Із чого складаються висновки в кінці наукової праці?

У висновках викладаються найважливіші наукові та практичні результати, отримані в курсовій, дипломній роботі, з формулюванням розв'язаної наукової проблеми (завдання) та значення її для науки й практики. Далі подаються висновки й рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів.

Для чого укладається бібліографічний список?

Після загальних висновків уміщується бібліографічний список або список використаної літератури. Студент зобов’язаний посилатися на джерела, з котрих у роботі використано матеріали, окремі результати, ідеї чи висновки для розробки власних проблем, задач, питань. Посилатися слід на останні видання. Більш ранні видання можна зазначати лише в тих випадках, коли в них наявний матеріал, не включений до останнього видання.

Для чого подаються додатки?

Допоміжні або додаткові матеріали, які переобтяжують текст основної частини роботи, але необхідні для повноти її сприйняття, доцільно вносити до додатків.

Підсумовуючи, слід сказати, що успішна робота на кожному з етапів підготовки курсової або дипломної роботи є запорука одержання позитивного результату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]