Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dek-1_fakhovy.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
69.49 Кб
Скачать

Докази і доказування в кримінальному процесі

Поняття і характер істини в кримінальному судочинстві. Встановлення істини – мета кримінально-процесуального доказування. Доказове право і теорія доказів у кримінальному процесі. Завдання теорії доказів.

Поняття предмету доказування та його структура. Типові помилки у визначенні предмета доказування, які зустрічаються на практиці. Головний факт у предметі доказування. Встановлення під час кримінально-процесуального доказування "доказових (проміжних)", "допоміжних" і "супутніх" фактів. Межі доказування. Предмет доказування і склад злочину. Виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню злочину.

Особливості предмету доказування в окремих категоріях кримінальних справ. Предмет доказування у справах про злочини неповнолітніх. Обставини, які підлягають з'ясуванню у справах з протокольною формою досудової підготовки матеріалів. Особливості предмету доказування у справах про застосування примусових заходів медичного характеру.

Поняття доказу. Відмінність доказів від інших видів інформації, яка знаходиться у розпорядженні суб'єктів доказування. Належність і допустимість доказів. Основні критерії класифікації доказів. Види доказів: первісні та похідні, особисті та речові, прямі та непрямі, обвинувальні та виправдувальні. Особливості використання непрямих доказів у процесі доказування.

Основні ознаки кримінально-процесуального доказування. Види правових презумпцій. Процес доказування та його структура. Елементи процесу доказування.

Одержання та перевірка доказів. Способи збирання доказів. Способи процесуального закріплення доказів. Загальні вимоги, які визначають умови допустимості застосування в кримінальному процесі науково-технічних засобів і методів розслідування.

Оцінка. Зміст та основні правила оцінки доказів. Об'єкт оцінки доказів. Критерії (параметри), за якими здійснюється оцінка доказів. Оцінка допустимості доказу. Оцінка належності доказів. Оцінка достовірності і достатності доказів. Оцінка доказів за внутрішнім переконанням дізнавача, слідчого, прокурора і судді.

Версії та їх роль у процесі доказування. Суб'єкти доказування, їх класифікація. Обов'язок доказування. Особливість участі у процесі доказування потерпілого.

Обов'язок доказування і презумпція невинуватості. Співвідношення презумпції невинуватості особи і реалізації обов'язку доказування. Співвідношення презумпції невинуватості особи і здійснення функцій захисника у справі. Особливість участі суду в кримінально-процесуальному доказуванні.

Характеристика окремих видів доказів та їх джерел

Види процесуальних джерел доказів. Показання свідка і потерпілого. Критерії визнання показань свідка і потерпілого як самостійних видів доказів. Предмет показань свідка. Особливості збирання та процесуального закріплення показань свідка (потерпілого). Незамінність свідка і потерпілого у кримінальному процесу Особи, які не можуть бути допитані як свідки. Особи, які мають відмовитися давати показання як свідки. Оцінка показань свідка (потерпілого). Особливість оцінки показань потерпілого. Права, обов'язки і відповідальність свідка.

Показання обвинуваченого і підозрюваного як джерело доказів. їх зміст, види і значення. Співвідношення предмету показань обвинуваченого і свідка, особливості оцінки допустимості показань підозрюваного. Зізнання обвинуваченого у вчиненні злочину і його значення для висновку у справі.

Висновок експерта, критерії визнання висновку експерта окремим видом доказів. Підстави для призначення судової експертизи. Обов'язкове призначення експертизи. Види експертизи. Експертизи за родом знань, додаткові, повторні, комісійні, комплексні.

Особливості оцінки висновку експерта. Доказове значення вірогідного (ймовірного) висновку експерта. Межі повноважень експерта. Доказове значення допиту експерта.

Речові докази. Поняття речових доказів, їх види. Процесуальне закріплення речових доказів. Процесуальні умови допустимості речових доказів. Правила зберігання речових доказів. Особливості оцінки окремих видів речових доказів (встановлення їх доказового значення). Вирішення питання про речові докази.

Протоколи слідчих і судових дій. Критерії визнання протоколів слідчих (судових) дій самостійними видами доказів. Належність протоколів слідчих і судових дій як доказів у кримінальному процесі. Оцінка достовірності протоколів слідчих і судових дій. Доказове значення матеріалів фотографування, звукозапису, кінозйомки при провадженні слідчих і судових дій.

Протоколи з відповідними додатками, складеними органами дізнання за результатами оперативно-розшукових заходів. Порядок залучення до кримінальної справи протоколів оперативно-розшукових заходів та додатків до них. Особливості перевірки та оцінки протоколів оперативно-розшукових заходів та додатків до них.

11

Інші документи. Вимоги, яким має відповідати інший документ як доказ у кримінальному процесі. Відмінність іншого документа від речового доказу. Види інших документів. Особливості перевірки та оцінки інших документів як джерел доказів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]