Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Тема 13 Технологі буд. шарів з кам. матер...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

3. Влаштування гравійних і піщано-гравійних основ

Гравійні шари влаштовують за наявності гравію, що задовольняє вимогам оптимальної суміші з найбільшим розміром 20 - 40мм.

Гравійну суміш оптимального складу вивозять з кар'єру автомобілями самоскидами, розвантажують в бункер щебенерозподільника ДС-54 або на поверхню земляного полотна. Розрівнюють по всій ширині і потім ущільнюють.

Якщо гравійний матеріал не оптимального складу, то його розрівнюють на ширину 6-7м, після чого вивозять і розрівнюють на таку ж ширину добавки крупного роздрібненого матеріалу або місцевих суглинків. Потім матеріал перемішують дисковою бороною або автогрейдером за 10 - 12 проходів. Після профілізації перевіряють відповідність ухилів за допомогою шаблону і приступають до ущільнення.

Ущільнюють матеріал за допомогою гладковальцевих котків або котків на пневматичних шинах. Початкова швидкість котків не більше 2км/год, кінцева - близько 4км/год, а для котків на пневматичних шинах до 6км/год.

Остаточне ущільнення покриття відбувається під дією рухомого транспорту. Ділянки просідань і вибоїни підсипають. Для створення щільної, міцної і стійкої кірки при ущільненні шар поливають водою, 30%-ним розчином гігроскопічних солей CaCl2 або NaCl з розрахунку 2-3л/м2.

4.Влаштування шлакових основ.

Для влаштування шлакових основ і покриттів рекомендується використовувати малоактивні доменні шлаки сталеплавильної і кольорової металургії. У верхньому шарі шлак не повинен мати розмір більше 70мм, а в нижньому і середньому 100мм. Порожнечі у верхньому шарі заповнюють шлаковим щебенем розміром до 20мм з розрахунку 2 - 2,5 м3 на 100м2.

Якщо використовують основні доменні шлаки, що володіють в’яжучими властивостями, то для отримання міцного і зцементованого шару, необхідне оптимальне зволоження і ущільнення матеріалу, а також догляд за шаром протягом 2-х тижнів. Шлаки укладають шарами товщиною не більше 12см у верхньому шарі і 15см в середньому і нижньому шарах.

Коефіцієнт ущільнення шлаку приймають в межах 1,4 - 1,5.

Шлак розвантажують у вигляді валів вздовж осі та кромок проїзної частини. Розподіляють, заздалегідь зволожений з розрахунку 20 – 25 л на 1м2 шлак, за допомогою автогрейдера або бульдозера.

Починають ущільнення легкими котками за 3-4 проходи, нерівності, що утворилися, зрізають автогрейдером, а потім ущільнюють важкими котками за 10-15 проходів при постійному зволоженні малими дозами (3-4л/м2).

Закінчення ущільнення встановлюється візуально по відсутності сліду важкого котка.

5.Влаштування основ з відходів каменедробіння, порожніх і вскришних порід.

Відходи каменедробіння, порожні і вскришні породи при добуванні руди і цінних металів, відвали шахт і т.п. використовують для будівництва основ різної товщини.

Разом із слабкими вскришними породами, залишками при добуванні бутового каменю відходи можуть бути і з твердих міцних порід, що є так званими «хвостами» при добуванні залізняку або супутніми породами (скарни).

Горілі породи з антрацитних відвалів або піщаних порід (Кузбас) використовують в нижніх шарах основ. Матеріал розсипають шаром 15см, розрівнюють автогрейдером або бульдозером і після зволоження ущільнюють.

Флюси з твердих вапнякових порід розміром більш 10-15мм використовують для доменного процесу, а не дрібніші засмічені від виробництва флюсу можуть бути використані в основі.