Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по Году.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
273.96 Кб
Скачать

63. Проблеми соціальної поляризації населення Латинської Америки в 90-х роках.

64. Сучасний латиноамериканський варіант президентської республіки.

Президентська республіка характеризується значною роллю президента в системі державних органів, поєднанням в його руках повноважень глави держави і глави уряду. Її також називають дуалістичної республікою, підкреслюючи, тим самим, факт чіткого розподілу двох влад: зосередження сильної виконавчої влади в руках президента, а законодавчої — в руках парламенту.

Відмінні риси президентської республіки

Позапарламентський метод обрання президента (або населенням — Бразилія, або колегією виборців — США),

Позапарламентський метод формування уряду, тобто його формує президент. Президент є і формально і юридично головою уряду (пост прем'єр-міністра відсутній як, наприклад, у США), або він призначає голову уряду. Уряд несе відповідальність тільки перед президентом, а не перед парламентом, тому що тільки президент може відправити його у відставку,

В цілому, за такої форми правління президент має набагато більші повноваження порівняно з парламентською республікою (є головою виконавчої влади, затверджує закони шляхом підписання, має право відправити уряд у відставку), але в президентській республіці президент позбавлений права розпуску парламенту, а парламент позбавлений права висловити недовіру уряду, але може змістити президента (процедура імпічменту).

До президентських республік відносять США, більшість республік Латинської Америки та Африки.

Класичною президентською республікою є Сполучені Штати Америки. В основі Конституції США лежить принцип поділу влади. Згідно з цією конституцією, законодавча влада належить Конгресу, виконавча — президенту, судова — Верховному Суду. Президент, що обирається колегією виборців, формує уряд з осіб, що належать до його партії.

Президентські республіки поширені в країнах Латинської Америки. Ця форма правління зустрічається також в деяких країнах Азії та Африки. Правда, часом в цих країнах влада глави держави на ділі виходять за конституційні рамки, і, зокрема, латиноамериканські президентські республіки неодноразово характеризувалися дослідниками як суперпрезидентські.