Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогика рабочая пр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Луганський національний університет

імені Тараса Шевченка

Кафедра педагогіки

ПЕДАГОГІКА

(навчально-методичний комплекс)

Луганськ

Луганський національний університет

імені Тараса Шевченка

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Проректор з навчальної роботи

__________________ В.І. Жадан

___________________________

РОБОЧА ПРОГРАМА

з курсу «Педагогіка» для студентів педагогічних спеціальностей факультету природничих наук, Інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму, Інституту економіки та бізнесу, Інституту фізкультури та спорту, факультету іноземних мов, Інституту культури і мистецтв, факультету української філології.

Робоча програма складена на підставі типової програми з педагогіки (Програми для педагогічних інститутів. № 22. – М., 1987), програм з педагогіки, складених ІСДО АПН України.

Робоча програма складена к.п.н., доц. І.Г. Павленко, к.п.н., доц. Н.С. Мартинович, к.п.н. доц. Н.А. Сердюк, к.п.н. доц. М.О. Мальковою.

Програма затверджена на засіданні кафедри педагогіки (протокол № 1 від 30. 08. 2007р.)

Зав. кафедрою, д.п.н., професор С.В. Савченко

Пояснювальна записка

Державна національна програма відродження освіти “Україна ХХІ століття”, Конституція України, закон “Про освіту”, Концепція національного виховання, програми “Діти України”, концепція громадянського виховання, Концепція громадянської освіти спрямовують вищу педагогічну освіту на широкомасштабну підготовку нового покоління вчителів. що здатні працювати в умовах перехідного періоду реформування школи і відродження духовного потенціалу нації. Численність та складність завдань виховання та навчання, що вирішуються в школі, провідна роль вчителя у навчально-виховному процесі вимагають від нього міцних та глибоких знань педагогічної теорії та умінь ефективно використовувати їх у практиці виховання та навчання.

Курс “Педагогіка” є провідним у педагогічній підготовці майбутніх вчителів. Він покликаний закласти підвалини педагогічної майстерності та дати поштовх до педагогічної творчості студентів. Без засвоєння матеріалу курсу “Педагогіка” неможливе опанування курсами “Історія педагогіки” та “Основи педагогічної майстерності”.

Тому мета викладання курсу “Педагогіка” – озброєння майбутніх вчителів знаннями теоретичних основ сучасної педагогічної науки і уміннями, що необхідні для ефективної організації навчання та виховання в умовах становлення національної системи освіти в Україні.

В основу викладання педагогіки покладений культурологічний та особистісно-діяльнісний підхід, який передбачає розгляд педагогічних проблем з точку зору включеності їх в контекст соціокультурної ситуації, погляду на дитину як на продукт культури нації, людства. Програма складена з урахуванням наступних принципів: культуровідповідності, єдності загальних та національних цінностей, особистісно-орієнтованої освіти.

Зміст курсу має в основному загальнотеоретичний характер, тому такий тісний його зв’язок з філософією, психологією, соціологією тощо.

Система послідовної роботи по опанування матеріалом курсу передбачає оволодіння педагогічними категоріями, визначення своєї педагогічної позиції, знання основних педагогічних закономірностей і принципів, знайомство з сучасними технологіями виховання та навчання, основними методами виховання та навчання. віковими особливостями учнів, спрямованість на подальшу педагогічну самоосвіту, прагнення до проведення педагогічних досліджень, професійну педагогічну спрямованість.

Активізація пізнавальної і творчої діяльності студентів досягається застосуванням перспективних технологій навчання: лекція – проповідь, діалог, дискусія, семінар – занурювання, ділова гра тощо.

I. Структура дисципліни

2 Курс, третій семестр

Змістові модулі та їх структура

Кількість годин

Кредит

Форма контролю

загальна

лекції

практичні заняття

само-стійна робота

МОДУЛЬ I

27

10

6

11

0,5

поточний контроль

Теми лекцій

1.

Педагогіка – наука про виховання людини

5

4

1

усне та письмове опитування

2.

Розвиток, виховання і формування особистості

5

4

1

усне та письмове опитування

3.

Культурологічні основи навчально-виховного процесу загальноосвітньої школи

3

2

1

усне та письмове опитування

Теми практичних (лабораторних, семінарських) занять

1.

Розвиток особистості як соціокультурний процес

4

2

2

усне обговорення

2.

Культурологічний підхід до виховання і освіти

4

2

2

усне обговорення

3.

Виховання особистості у колективі

4

2

2

усне обговорення

Самостійна робота студентів

1.

Самовиховання та самоосвіта в системі підготовки майбутнього вчителя

1

1

письмовий

2.

Педагогічна професія у сучасному суспільстві

1

1

письмовий