Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогика рабочая пр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

Тема 24. Сучасні зарубіжні концепції виховання

Лекція

Мета: познайомити студентів з сучасними концепціями розвитку і виховання особистості.

План:

  1. Тенденції розвитку освіти в сучасних країнах світу.

  2. Неотомізм.

  3. Прагматизм.

  4. Неопрагматизм.

  5. Новий гуманізм.

  6. Біхевіоризм.

  7. Екзистенціалізм.

  8. Педагогіка миру.

Література:

  1. Вульфсон Б.Д. Тенденции развития среднего образования в современном мире // Сов. Педагогика. – 1990. – №11. – С.125-130.

  2. Гончаренко С. Український педагогічний словник. – К.: Либідь, 1997. – 376 с.

  3. Гусинский Э.Н., Турчанинова Ю.И. Введение в философию образования. – М.: Логос, 2001. – 224с.

  4. Духавнева А.В., Столяренко Л.Д. История зарубежной педагогики и философия образования. – Ростов н/Д: Феникс, 2000. – 480с.

  5. Подласый И.П. Педагогика: 100 вопросов – 100 ответов: Учеб. пособие для вузов. – М.: Гуманит. издат. центр ВЛАДОС, 2001. – 368с.

  6. Столяренко О. Виховні гуманістичні системи: реальність, проблеми, перспективи // Рідна школа. – 2002. - №6. – С.24-26.

  7. Шварцман К.А. Философия и воспитание. Критический анализ немарксистских концепций. – М.: Политиздат, 1989. – 208с.

Тенденції розвитку сучасної освіти в країнах світу

Науково-технічна революція викликала в світовому виробництві структурні та функціональні зрушення, що ведуть до різкого підвищення ролі суб’єктивного фактору – кваліфікованого робітника – в системі виробничих сил порівняно з матеріальними факторами. Продуктивність праці робітника залежить не тільки від його озброєності засобами виробництва, але також від його “озброєності” освітою. Тому в сучасних умовах розвиток освіти стає важливішою передумовою та невід’ємною частиною НТР.

Особливості нтр:

  1. Перетворення науки в безпосередню виробничу силу, що потребує від робітників швидкого засвоєння та використання новітніх результатів наукових досліджень.

  2. Значне ускладнення процесу праці, інтелектуалізація її, зниження питомої ваги фізичної праці.

  3. Підвищення питомої ваги кваліфікованої праці, що потребує високої загальноосвітньої і спеціальної підготовки робітників.

  4. Значне зростання потреби в фахівцях, що зайняті поза сферою безпосереднього виробництва, на підготовчих стадіях масового випуску продукції, перш за все в дослідженнях та розробках.

  5. Динамічний характер сучасного виробництва потребує від робітників всіх рівнів кваліфікації високої професіональної мобільності. Одночасно втрачає свою цінність навчання вузькоспеціалізованим трудовим навичкам. Це є об’єктивною передумовою зростання економічного значення загальної освіти.

Сучасна світова педагогіка характеризується посиленням інтеграційних процесів, що відображає глобальну тенденцію до уніфікації та стандартизації духовного життя суспільства. В той же час світова педагогіка являє собою велику кількість різноманітних теорій і концепцій – від праворадикальних до лівоекстремістських. Такий різнобій відображає певне не збігання реальних інтересів різних верств і прошарків суспільства, а також національну специфіку педагогічних традицій і певну своєрідність завдань, що стоять перед системою освіти тієї чи іншої країни.