Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

77. Правові засади здійснення моніторингу і контролю за додержанням законодавства про тваринний світ.

Моніторинг тваринного світу є складовою частиною моніторингу навколишнього природного середовища і здійснюється відповідно до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища".

Державний контроль у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу здійснюється Кабінетом Міністрів України, місцевими державними адміністраціями, радами та їх виконавчими органами, спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів, мисливського господарства та полювання і рибного господарства та їх територіальними органами, іншими державними органами відповідно до закону.

Порядок здійснення державного контролю за охороною, використанням і відтворенням тваринного світу визначається ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища" , ЗУ «Про тваринний світ», ЗУ "Про мисливське господарство та полювання" ,іншими законодавчими актами.

78. Порушення законодавства у галузі використання. Відтворення та охорони тваринного світу як підстави адміністративної і кримінальної відповідальності

КРИМІНАЛЬНИЙНезаконне полювання - Порушення правил полювання, а також незаконне полювання в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України, - караються штрафом до 100неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на строк до 3х років, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого. Ті самі дії, якщо вони вчинені службовою особою - караються штрафом від 100 до 200 неоподатк. мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом 1. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, - карається штрафом до 100 неоподатк. мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. АДМІНІСТР.Порушення права державної власності на тваринний світ - Самовільна переуступка права користування об'єктами тваринного світу, а також укладення інших угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право державної власності на тваринний світ, - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 3 до 7 неоподатк. мінімумів доходів гром-н попередження або накладення на посадових осіб - від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Самовільне випалювання рослинності або її залишків - Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою рослинністю, опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю або з порушенням умов такого дозволу,- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатк. мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.