Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПСИХОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Питання для самостійної роботи студентів

1. Що є предметом вивчення психології? Які основні групи психічних явищ вона вивчає?

3. Які основні принципи наукового вивчення психіки?

4. Що таке психічне відображення?

5. Які функції психіки?

6. Яка ефективність використання досягнень психологічної науки?

7. В чому полягає актуальність психологічних знань на фоні соціальних змін в сучасному суспільстві?

Проблемні ситуації.

  1. Що дає дослідникові (практику) керівництво в пізнанні психічних явищ принципами детермінізму, єдності свідомості та діяльності, розвитку психіки в діяльності?

  2. Поясніть з точки зору закономірностей вищої нервової діяльності явища, що трапляються у житті .

  3. Що є спільного та відмінного в діяльності мозку та електронно-обчислювальної машини? Зіставте та проаналізуйте.

Теми рефератів або доповідей:

  • Розвиток і становлення психології як науки.

  • Зв’язок історичного і індивідуального розвитку людської свідомості.

  • Роль спадковості і суспільного середовища в психічному розвитку особистості.

  • Науковий метод: сутність, структура, застосування.

Література:

  1. Загальна психологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів /Максименко С.Д., Зайчук В.О., Клименко В.В., Соловієнко В.О../ За ред. Максименка С.Д.. -К.: Форум, 2000

  2. Корнєв М.Н., Коваленко А.Б. Соціальна психологія Київ, 1995.

  3. М'ясоїд П.А. Загальна психологія: Навчальний посібник. - Київ: Вища школа, 1998

  4. Основи психології: Рекомендовано Міністерством освіти як підручник для студентів ВНЗів./ За заг. ред. Киричука О.В., Роменця В.А.. - Київ: Либідь, 1996

Заняття 2. Тема. Пізнавальні процеси, їх місце і роль в психіці людини /заняття перше/ (2 год.)

1. Відчуття як початковий ступінь пізнання, їх властивості, класифікація, характеристика.

  1. Сприйняття, його властивості, особливості, етапи розвитку.

  2. Уявлення, їх характеристика.

  3. Увага людини як пізнавальний процес, види, функції.

Мета заняття: сформувати у студентів на основі знань уміння і навички пізнання.

Починати відповідь на перше питання потрібно з твердження, що відчуття, сприйняття, мислення служать нерозривними частинами єдиного процесу віддзеркалення дійсності. Чуттєве наочне пізнання предметів і явищ навколишнього світу є результатне. Проте відчуваючи, сприймаючи, наочно уявляючи собі будь-який предмет, будь-яке явище, людина повинна якось аналізувати, узагальнювати, конкретизувати, іншими словами, мислити про те, що відображається у відчуттях і сприйняттях. Відчуття, сприйняття, уявлення, мислення складають пізнавальні процеси. Розкажіть, що потрібно для того, щоб виникли відчуття, дайте визначення поняттю «відчуття», розкрийте їх фізіологічну основу, назвіть і дайте характеристику відділів, які відповідають за дію аналізаторів. Доцільним буде розкриваючи види відчуттів їх охарактеризувати.

Розглядаючи друге питання семінару, підкресліть, що якщо в результаті відчуття людина одержує знання про окремі властивості, якостях предметів (щось гаряче обпалило, щось яскраве блиснуло попереду, і т.д.), то сприйняття дає цілісний образ предмету або явища. Розкажіть як ви розумієте саме поняття «сприймання». Чому сприйняття є віддзеркаленням комплексного подразника, як це відбувається? Розкриття основних властивостей сприйняття потребує від студента наведення відповідних прикладів для більш образного розуміння слухачами. Доречним буде визначення причин різноманітних порушень сприйняття людиною оточення і себе в ньому.

Третє питання семінарського заняття потребує визначення уяви як процесу відтворення минулих образів. Результати уявлення - це вторинні образи, тобто витягнуті з пам'яті "перші сигнали". Це образи об'єктів, які зараз не діють на рецепторну поверхню аналізатора. Уявлення утілюють в собі один з видів пам'яті (образну пам'ять), що визначає їх найважливіше значення в структурі психічних процесів. Зробіть характеристику уявлень як панорамність - вихід за межі перцептивного поля, взаїмообособлення фігури від фону, випадання абсолютних величин (незбереження числа однорідних елементів; порушення відтворення абсолютних розмірів). перетворення геометричної форми в топологічну схему; схематизація образу. перетворення послідовного образу в одночасну структуру. Назвіть та дайте характеристику видів уяви, функції які вони відіграють в процесі пізнання.

Відповідь на четверте питання почніть з загальної характеристики уваги як спрямованість психіки (свідомості) на певні об'єкти, що мають для особи стійку або ситуативну значущість, зосередження психіки (свідомості), що припускає підвищений рівень сенсорної, інтелектуальної або рухової активності. Розрізнюють три види уваги, назвіть їх та надайте розгорнуту характеристику кожного. Яку роль в даному процесі відіграє інтерес, в чому заключаються властивості уваги? Розкрийте функції уваги.

Ключові поняття теми: увага, уважність, мимовільна увага, довільна увага, після довільна увага, об’єм уваги, стійкість, переключення, розподіл, коливання уваги,