Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПСИХОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Запитання для самостійної роботи.

  1. У чому полягають специфічні особливості мислення як вищої форми пізнавальної діяльності?

  2. У чому виявляється Істотна відмінність абстрактного пізнання дійсності від чуттєвого?

  3. У чому полягає особливість опосередкованого способу пізнання дійсності?

  4. Що характеризує істотні ознаки предметів та явищ, які є об'єктом пізнання мислення?

  5. Охарактеризуйте основні розумові операції.

  6. Що є кінцевим продуктом розумового пізнання дійсності?

  7. У чому полягає відмінність понять від уявлень як форм пізнання дійсності?

8. Яка роль пам’яті у психічному житті людини?

9. Які основні умови продуктивного запам’ятовування?

Завдання та проблемні ситуації.

  1. Чи є пам’ять психічним процесом, який можна віднести до абстрактного пізнання?

  2. Чи можна стверджувати, що функція пам’яті вичерпується процесами фіксації і відтворення одержаних вражень?

  3. З досвіду відомо, що хвилюючись, людина може забути раніше запам’ятоване. Яке фізіологічне пояснення можна дати цьому явищу?

  4. Багато людей для кращого запам’ятовування вдаються до коротких занотувань. Чому такий прийом сприяє кращому запам’ятовуванню матеріалу?

Теми рефератів та доповідей:

  • Мислення як діяльність.

  • Мислення в умовах діалогу з комп’ютером.

  • Мислення і проблема оптимізації навчальної діяльності.

  • Роль і функції уяви в історіогенезі.

  • Уява і наукове пізнання.

Література:

1. Бондарчук Е.И. Бондарчук Л. И. Основи загальної психології: Підручник для студентів вищих навчальних закладів /Максименко С.Д., Зайчук В.О., Клименко В.В., Соловієнко В.О../ За ред. Максименка С.Д.. -К.: Форум, 2000

2. Максименко С. Основи генетичної психології: Рекомендовано Міністерство освіти як навчальний посібник для студентів педагогічних ВУЗів . -Київ: НПЦ Перспектива, 1998

3. М'ясоїд П.А. Загальна психологія: Навчальний посібник. -Київ: Вища школа, 1998

4. Основи психології: Рекомендовано Міністерством освіти як підручник для студентів ВНЗів ./ За заг. ред. Киричука О.В., Роменця В.А.. -Київ: Либідь, 1996

Заняття 4. Тема. Емоційно-вольова сфера особистості. Індивідуально-типологічні особливості особистості: темперамент і характер. (2 год.)

1. Психологічна характеристика емоцій і почуттів. Поняття про емоції і почуття.

2. Фізіологічні механізми емоцій і почуттів. Форми переживань емоцій і почуттів. Вищі почуття.

3. Поняття про волю. Характеристика волі. Довільні дії та їх особливості. Аналіз складної вольової дії. Основні якості волі.

4. Характеристика темпераменту. Поняття про темперамент. Фізіологічні механізми темпераменту. Типи темпераменту.

5. Характеристика характеру. Поняття про характер. Структура характеру. Природа та формування характеру.

Мета заняття: сформувати уміння і навички, емпатичності і рефлексії.

На початку відповіді на перше питання потрібно дати визначення емоцій як особливого класу суб'єктивних психологічних станів, що відображають у формі безпосередніх переживань приємного процес і результати практичної діяльності, направленої на задоволення його актуальних потреб. Наголосіть, що в емоційних проявах особистості можна виділити три сфери: її органічне життя, її інтереси матеріального порядку і її духовні, етичні потреби. Він позначив їх відповідно як органічну (афектно-емоційну) чутливість, наочні відчуття і узагальнені світоглядні відчуття. Укажіть, що для створення оптимального емоційного стану потрібні правильна оцінка значущості події, достатня інформованість (різнопланова) з даного питання, події, запасні відступні стратегії - це знижує зайве збудження, зменшує страх одержати несприятливе рішення, створює оптимальний фон для вирішення проблеми.

Відповідь на друге питання треба побудувати таким чином, щоб підкреслити обов’язково, що емоції і почуття являють собою складну реакцію організму, в якій беруть участь майже всі відділи нервової системи. Емоції і почуття, як і всі інші психічні процеси, мають рефлекторне походження. Що є фізіологічним механізмом емоцій? У виникненні та русі почуттів велику роль відіграє друга сигнальна система в її взаємодії з першою. Розкажіть, як це відбувається. Як на зовнішньому та внутрішньому планах виявляються переживання емоційних станів? Розкрийте форми переживань емоцій та почуттів.

У пізнавальній сфері людини особливе місце посідають вищі почуття. За змістом вони поділяються на… Перелічите їх та дайте розгорнуту характеристику.

Після визначення поняття «воля» по третьому питанню семінарського заняття студент потрібен підкреслити, що у вольових діях людина здійснює свою свідому мету. Довільне напруження фізичних сил, довільне сприймання, запам’ятовування, довільна увага тощо – це свідома регуляція, свідоме спрямовування фізичних і розумових сил на досягнення свідомо поставленої мети. Більш детальніше розкрийте: в чому виявляється воля людини? Розгляньте більш детальніше довільні дії людини, розкриваючи їхні особливості.

Вольову діяльність людини визначає свідомо сформульована мета і кожна вольова дія чимось мотивується. Дайте робоче визначення поняттю «мотив». Розгляньте особливості простої і складної діяльності, більш детальніше зупиніться на аналізу складної вольової діяльності. На завершення відповіді назвіть і охарактеризуйте головні якості волі.

Четверте питання заняття присвячене розгляду проблем темпераменту людини як індивідуальної особливості людини, що визначається в її збудливості, емоційній вразливості, врівноваженості та швидкості перебігу психічної діяльності. Ким із видатних вчених започатковано вчення про темперамент? Розкрийте своєрідні властивості психологічної особливості кожного із типів темпераменту людини, а також головні властивості темпераменту і його фізіологічні основи. На завершення відповіді зупиніться на розгляді проблеми впливу темпераменту на діяльність людини.

Підкресліть, відповідаючи на п’яте питання семінару, що кожній людині, крім динаміки дій, що виявляється в темпераменті, притаманні істотні особливості, що впливають на її діяльність та поведінку. Сукупність постійних рис становлять характер особистості. Дайте визначення поняттю «характер», розгляньте його структуру, головні риси типового характеру, розкрийте природу характеру і основні напрямки його формування.

Ключові поняття теми: емоції, емоційний стан, афективна сфера особистості, переживання, почуття, настрій, ейфорія, стрес, фрустрація, афект, пристрасть, воля, вольові дії, мотиви, етапи вольової дії, вольові риси характеру, тип нервової системи, екстраверсія-інтроверсія, реактивність, активність, пластичність - ригідність, сензитивність, характер, риси характеру?

Запитання для самостійної роботи.

1. У чому полягає відмінність між емоціями та почуттями?

2. За якими ознаками можна констатувати, що людина перебуває в стані емоційного збудження?

3. У чому виявляються головні функції волі?

4. Що може впливати на прийняття людиною рішення?

5. Якими властивостями психічної діяльності характеризується темперамент?

6. В яких стосунках між людьми найповніше виявляється характер людини?

Завдання та проблемні ситуації.

1. Чому відчуття є вищим продуктом культурно-емоційного розвитку людини?

2. Проаналізуйте основні сфери емоційних проявів особистості.

3. До поняття і стану стресу близько і поняття фрустрація. Проаналізуйте схожість та різницю.

4. Назвіть та дайте аналіз шляхів пристосування темпераменту до вимог діяльності.

5. Чи є впертість ознакою сильної волі?

Теми рефератів та доповідей:

1. Характеристика властивостей особистості А.Кречмера.

2. Фізіономіка і темперамент.

3. Типологія темпераментів за Г.Айзенком.

Література:

1. Дубравська Д.М. Основи психології: Навчальний посібник. - Львів: Світ, 2001

2. Загальна психологія: Навчальне видання. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України. - Київ: А.П.Н., 2002

3. Загальна психологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів /Максименко С.Д., Зайчук В.О., Клименко В.В., Соловієнко В.О../ За ред. Максименка С.Д.. - К.: Форум, 2000

4. Максименко С. Основи генетичної психології: Рекомендовано Міністерство освіти як навчальний посібник для студентів педагогічних ВУЗів - Київ: НПЦ Перспектива, 1998

5. Максименко С.Д. Общая психология М.: «Рефл-бук», «Ваклер»,1999.

6. . М'ясоїд П.А. Загальна психологія: Навчальний посібник. - Київ: Вища школа, 1998