Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПСИХОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Заняття 5. Контрольна робота по першому модулю - рішення педагогічних тестів. ЗмІстовий модуль №2 Заняття 6. Тема. Діяльність, мотивація, психологія особистості. (2 год.)

1. Психологічні особливості діяльності особистості.

2. Мотиваційна сфера особистості: потреби, мотивація, настанови.

3. Загальне поняття про особистість. Направленість особистості.

4. Людина, індивід, суб'єкт, особистість, персона, індивідуальність як грані розуміння особистості.

5. Структура особистості. Особистісні конструкти, їх зміст. Самосвідомість особистості.

Мета заняття: надати знання про психологічні особливості діяльності.

Відповідь на перше питання треба почати з того, щоб відмітити, що діяльність є специфічно людською формою ставлення до навколишнього світу, змістом якої є доцільні зміни і перетворення речей і явищ залежно від людських потреб. Вона є необхідною умовою існування людства. Надалі важливим є назвати складові любої діяльності людини і визначити, що діяльність співвідноситься з потребами, мотивами і цілями, причому активність тварин і діяльність людини суттєво відрізняються за своїми психологічними аспектами. Розкрийте у своїй відповіді сутність цієї різниці. Покажіть, чому людська діяльність за своєю сутністю є продуктивною і соціальною. Розгляньте структуру, способи діяльності людської діяльності, пояснюючи кожен її окремий елемент, наводячи відповідні приклади. Назвіть види діяльності. Надайте обґрунтоване розуміння понять «екстеріоризація», «вміння», «навички». Розкрийте процес формування вмінь і навичок, його умови.

Важливим при відповіді на друге питання семінарського заняття для студента є зробити наголос на тому, що у структурі діяльності важливим компонентом є мотив. Мотив — це спонукання людини до активності, пов’язане з намаганням задовольнити певні потреби. В організації любої діяльності важливе значення має мотивація, під якою розуміють систему факторів, що детермінують трудову поведінку працівника. Такими факторами виступають потреби, мотиви, цілі та інтереси. Завдання мотивації полягає також у підтриманні активності людини на певному рівні. Найбільш важливим мотиваційним фактором є потреби. Потреба як нестача чогось конкретного важливого для людини стає мотивом поведінки. У відповіді треба підкреслити, що потреба може стати мотивом тільки тоді, коли вона опосередкована складним психологічним процесом мотивації. Мотивація полягає в усвідомленні людиною потреби, а також дій, спрямованих на її задоволення. Потреби, мотиви і цілі є основними складовими мотиваційної сфери людини. Надайте з поясненнями характеристику видів потреб, зупиніться на розгляданні проблеми внутрішньої і зовнішня мотивації. Система мотивів, які виконують функцію спонукання, спрямування і регулювання діяльності, утворює мотиваційну сферу особистості. Мотиваційна сфера представлена: актуальними мотивами, які фактично спонукають до діяльності і потенційними мотивами, які сформовані, але не виявляються в діяльності. Мотивація на основі врахування відмічених мотивуючих факторів забезпечує спрямованість і регуляцію активності людини..

Третє питання теми вимагає від студента, що відповідає, розуміння того, що соціально-психологічні явища виникають при взаємодії соціального середовища, особистості і групи. Особистість характеризується як цілісна система, складна структура психічних властивостей, яка робить її здатною виконувати свої суспільні функції, виділяти себе із середовища, усвідомлювати себе як єдине ціле, діяти згідно з власними поглядами і переконаннями, моральними вимогами й оцін­ками, свідомо поставленими цілями і прийнятими рішеннями. Це загальні властивості всякої особистості. які завжди знаходять своє типове та індивідуальне виявлення. Студент, який відповідає повинен донести до аудиторії думку про те, що в ході онтогенезу природні задатки індивіда не просто розкриваються, а перетворюються в певні механізми цілісної організації, системи, що забезпечують розвиток психічної діяльності людини і формування стійких психічних властивостей та їх систем, які утворюють особистість. Ядром особистості виступає система "Я", що розвивається і визначається через самосвідомість, самосприйняття, самооцінки та домагання.

При відповіді на четверте питання буде доцільним підкреслити, що для соціально-психологічного аналізу особистості слід чітко розмежувати поняття "особистість", "індивід", "індивідуальність", "людина". Найбільш загальним є поняття «людина» - біосоціальне творіння, яке володіє членоподільною мовою, свідомість, вищими психічними функціями (абстрактно-логічним мисленням, логічною пам’яттю тощо), яка здібна створювати знаряддя, користуватись ними в процесі суспільної праці. Підкресліть, що життя і діяльність людини обумовлені єдністю і взаємодією біологічного і соціального факторів. при ведучій ролі соціального фактору. Таким чином, особистість є не тільки об’єктом і продуктом суспільних відносин, але й активним суб’єктом діяльності, спілкування, свідомості, самосвідомості є неповторною соціально-психологічною індивідуальністю.

П’яте питання потребує розгляду особистості через призму її структури. Основними атрибутами особистості вважаються її риси, якості, властивості та форми поведінки. У свою чергу форми поведінки визначаються взаємодією внутрішніх суб’єктивно-психологічних властивостей особистості і зовнішніх факторів - соціальне оточення, особливості ситуації, в яких перебуває особистість. В основі особистості лежить її структура - зв’язок і взаємодія порівняно стійких компонентів (сторін). Формування особистості здійснюється як розгортання цілісної органічної системи, в якій кожна сторона передбачає іншу і зумовлюється цілісною системою. У результаті формується особливий тип системних відношень всередині цілісної психологічної організації особистості. Далі в відповіді треба розкрити розуміння факту формування особистості через розуміння сукупності прийомів і способів впливу на індивіда з метою створення у нього системи певних соціальних цінностей, світогляду, концепції життя, соціально-психологічних якостей і складу мислення. Особистість формується завдяки предметній діяльності і спілкуванню з іншими людьми. Тому соціальна сутність є її основним атрибутом. Особистість кожної людини характеризується лише їй властивим поєднанням рис і особливостей, що визначає її індивідуальність. Індивідуальність - це поєднання психологічних особливостей людини, які створюють її своєрідність і відмінність від інших людей. Вона виявляється в особливостях темпераменту, характеру, переважаючих інтересах, якостях пізнавальних процесів, здібностях, індивідуальному стилі діяльності, мотивації тощо. Розкрийте сутність розуміння процесу соціалізації особистості, визначаючи і характеризуючи її основні стадії.

Ключові поняття теми: індивід, суб'єкт діяльності, потреба, мотив, мотивація, персона, особистість, індивідуальність, людина, особистісні фактори, структура особистості, механізми психологічного захисту, самосвідомість, "Я-образ", "Я-концепція", сам, самодостатність, самоактуалізація, стадії розвитку особистості, цілісність, стійкість особистості,.

Запитання для самостійної роботи.

1. Що характеризує діяльність як специфічну форму людської активності?

2. Якою є послідовність етапів формування навички?

3. Яка структура особистості?

4. Що є джерелом активності особистості?

5. Визначте направленість особистості.

6. Які основні групи потреб особистості?

7. Які основні групи мотивів особистості?

Завдання та проблемні ситуації.

1. Чи згідні ви з думкою, що кожну людину можна назвати особистістю?

2. Чи можна розуміти направленість людини як прояв всіх властивих йому бажань?

3. Чи можна стверджувати, що віддалена життєва ціль повністю характеризує смисл людини?

Теми рефератів та доповідей:

  • Психологія популярності особистості.

  • Соціальність і продуктивність людської діяльності.

  • Мотивація та пізнавальні процеси особистості.

Література:

1. Ліфарева Н.В. Психологія особистості: Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів ВНЗ. -Київ: ЦНЛ, 2003

2. Максименко С.Д. Общая психология М.: «Рефл-бук», «Ваклер»,1999.

3. Орбан-Лембрик Л.Е. Соціальна психологія: Посібник. -Київ: Академвидав, 2003

4. Основи психології: Рекомендовано Міністерством освіти як підручник для студентів ВНЗів ./ За заг. ред. Киричука О.В., Роменця В.А. -Київ: Либідь, 1996

5. Швачко О.В. Соціальна психологія: Допущено Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів ВНЗ. -Київ: Вища школа, 2002