Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік по МЕ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
192.15 Кб
Скачать

44. Рівновага та її порушення

В закритій екон. вся вир. продукція продається в межах країни і витрати поділяються на: споживання (C), внутрішні інвестиції (I), державні витрати (G).

У відкритій екон. частина виготовленої продукції експортується, а з іншого боку частина вн. витрат на споживання, інвестиції і держ. витрати включає витрати на ТП, вир. за кордоном, тобто витрати на імпорт.

Ya = C+I+G – закрита економіка

Y = C+I+G+NX – відкрита економіка

NX=Ex-Im

Осн. тотожність СНР показує як пов’язані між собою сукупна пропозиція, внутрішні витрати та чистий експорт.

NX=Y–(C+I+G) Якщо Y>(C+I+G) – країна різницю експортує        Y<(C+I+G) – країна імпортує різницю

Взаємозв’язок рахунків ПБ може бути представлений шляхом послідовного перетворення осн. тотожностей СНР.

Y=(C+I+G) / -(C+G) Y-(C+G)=I+NX Sn=I+NX Sn – національні заощадження

Така форма запису осн. тотожності СНР показує взаємозв’язок між міжнар. потоками коштів призначених для нагромадження капіталу (Sn-I) та міжнар. потоками тов. та послуг (NX).

I-Sn >0 означає, що вн. інвестиції переважають над вн. заощадженнями; характеризує рахунок руху капіталу; показує, що надлишок вн. інвестицій над нац. заощадженнями фін-ся за рах. іноземних позик.

Рахунок поточних операцій фіксує кошти, що надходять з-за кордону в обмін на вітчизняний чистий експорт. Отже, NX характеризує рахунок поточних операцій.

Оскільки Sn-I=NX=- (I-Sn), то рахунок руху капіталу і рахунок поточних операцій ПБ врівноважують один одного.

Якщо I>Sn, то надлишок інвестицій фінансується з-за кордону, напр. за рахунок іноз. позик. Ці показники дозволяють країні імпортувати ТП більше ніж експортувати (Nx<0). Країна на світовій арені виступає як боржник – дефіцит балансу поточних операцій (-Nx) фінансується в основному чистим припливом капіталу до країни.

Якщо нац. заощадження перевищують інвестиції, то надлишкові заощадження можуть надаватися в кредит іншим країнам. В свою чергу ці країни отримані кредити можуть використовувати на придбання ТП, експорт перевищує імпорт ТП даної країни, що збільшить її експорт позитивне сальдо балансу поточних операцій (Nx).

Статистичні дані свідчать, що ПБ країн світу постійно перебувають у стані нерівноваги, тобто сальдо поточних операцій і сальдо підсумкового балансу, як правило, не дорівнюють нулю і тому балансуються рухом кап., держ. балансуючими операціями.

Нерівновага ПБ країни, викликає ряд наслідків для її економіки.

1)Стабільно позитивне сальдо БПО зміцнює позиції нац. валюти і одночасно дає змогу мати міцну фін. базу для експорту кап., на відміну від стабільно від'ємного, яке спонукає країну до його імпорту. Якщо подібний приплив кап. здійснюється не через довгостр. Підпр. інвестиції (тобто прямі та портфельні), а через довгостр. Держ.і приватні банківські займи і особливо шляхом надзвичайного фін-ня і зростання зовн. зобов'язань, то це призводить до швидкого зростання зовнішнього боргу країни і виплат за ним.

2)Сильні коливання сальдо БПО мають несприятливі для країни наслідки. Так, різке зростання позитивного сальдо створює базу для швидкого зростання гр. маси і тим самим стимулює інфляцію, а різке зростання від'ємного сальдо викликає обвальне падіння обмінного курсу, що вносить хаос у зовнішньоекон. операції країни.

Отже, коли мова йде про рівновагу ПБ, то в центрі уваги виявляється насамперед дефіцит ПБ і сильні коливання його сальдо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]