Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік по МЕ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
192.15 Кб
Скачать

12.Вплив пропозиції факторів на доходи від виробництва(теорема Рибчинського)

Рибчинський звернув увагу на те, що швидкий розвиток певної галузі часто негативно впливає на ін.. Він показує, що існує прямий зв’язок між зростанням ф-рів вир-ва в 1-й галузі і депресією вир-ва в ін. галузях. Вихідні положення даної моделі:

1)країна виготовляє 2 товари за доп. 2-х ф-рів вир-ва;

2)товар 1 більш трудомісткий, товар 2 відносно більш капіталомісткий;

3)досконала конкуренція на ринках обох товарів і обох ф-рів;

4)пропозиція ф-рів вир-ва є постійною;

5)повна мобільність ф-рів в межах країни і немобільність між кр.;

6)ціна товарів є незмінною.

Теорема Рибчинського:Зростаюча пропозиція одного з ф-рів вир-ва веде до непропорційно більшого процентного зростання вир-ва і доходів в тій галузі, в якій цей ф-р викор-ться відносно більш інтенсивноі до скорочення вир-ва і доходів в тій галузі, де цей ф-р викор-ться відносно менш інтенсивно.

Наслідки теорії Рибчинського:Розширення вир-ва на експорт за доп. відносно надлишкового ф-ру призведе до скорочення вир-ва в ін. галузях, для яких даний ф-р не є відносно надлишковим. В цих галузях зросте потреба в імпортних товарах, і навпаки розширеться пропозиція відносно недостатнього ф-ру призведе до збільшення вир-ва в імпортозаміщ-х галузях і скоротить потребу в імпорті.

13.Парадокс Леонтьєва

теорія співвідношення факторів виробництва Хекшера-Оліна не підтверджується на практиці: трудомісткі країни експортують капіталомісткі продукти, капіталомісткі – трудомісткі.

Пояснення парадоксу Леонтьєва:розподіл працівників за рівнем кваліфікації; імпорт капіталомісткими сировини, а експорт відповідно капіталомісткої продукції; імпортні партнери; смаки та переваги; реверс факторів виробництва: трудомісткий товар може бути в трудомісткій країні і капіталомісткий у капіталомісткій країні.

Парадокс Леонтьєва (Lejntief Paradox): теорія співвідношення факторів виробництва Хекшера-Оліна не підтверджується на практиці: праценасичені країни експортують капіталомістку продукцію, тоді як капіталонасичені – працемістку.

Сам Леонтьєв та інші економісти робили численні спроби пояснити цей парадокс. У 1956 р. Леонтьєв повторив свої розрахунки, використовуючи дані за 1951 р., кий був роком завершення післявоєнного відновлення економіки США. Американський експорт знову виявився менш капіталомістким порівняно з американський імпортом, але лише на 6%ю Для 1962 р. результат був ще парадоксальнішим: американський експорт виявився на 26% менш капіталомістким порівняно з імпортом. Аналіз експортно-імпортних операцій Японії за 1959 р. показав, що Японія, яка у 50-ті рр.. була праценадлишковою країною, експортує капіталомісткі та імпортує працемісткі товари. Індія, яка має надлишок робочої сили, експортувала, за опублікованими у 1962 р. даними, у цілому працемісткі товари, але її експорт у США був капіталомісткішим.

Отже, незважаючи на відмінності у техніці розрахунків, усі дослідження в основному підтвердили наявність парадокса Леонтьєва, вчені почали вводити в модель Хекшера-Оліна й інші, крім капіталу та праці, фактори виробництва такі як технологія, кваліфікація робочої сили.*

Пояснення парадоксу Леонтюєва:1)продукція може вироблятися різними методами;2)робоча сила не є однорідним товаром; 3)США, імпортують значну кількість сировини, видобування якої вимагає значних затрат капіталу; 4)ще одне пояснення парадокса Леонтьєва у 1971 р. дав американський економіст Роберт Белдвін (Rboldwin), який врахував існування американського імпортного тарифу. Цей тариф вводиться для того, щоб захистити від іноземної конкуренції працемісткі галузі американської промисловості, перешкоджаючи тим самим імпорту працемістких товарів. Перерахунки, зпроблені Белдвіном, показали, що відміна тарифів зменшує ефект парадокса Леонтьєва на 5%, але не скасовує його зовсім.

Отже, парадокс Леонтьєва полягає у тому, що всупереч теорії працепадлишкові країни експортують капіталомістку продукцію, а капіталонадшикві – працемістку.

- Парадокс Леонтьєва не відповідає на численні запитання, а багато інших тестів, враховуючи кваліфікаційний склад робочої сили й інші фактори та охоплюючи великі групи країн, підтвердили справедливість теорії Хекшер-Оліна.

-Парадокс Леонтьєва застерігаю. Від прямолінійного використання теорії Хекшера-Оліна у практиці міжнародної торгівлі.

- Теорія Хекшера-Оліна разом з доданими пізніше уточненнями залишається одним зі головних інструментів аналізу міжнародної торгівлі та її впливу на розподіл і перерозподіл доходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]