Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік по МЕ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
192.15 Кб
Скачать

48. Фактори, що визнач. Номін. Вал. Курс

Валютний курс представляє собою ціну грошової одиниці даної країни, яка виражена в грошовій одиниці іншої країни. Валютний курс, так само, як і ціна будь-якого звичайного товару, має свою вартісну основу та коливається залежно від попиту та пропозиції.

Валютний курс виконує низку важливих економічних функцій:подолання національних обмежень грошової одиниці; локальна цінність грошової одиниці перетворюється в міжнародну; виступає засобом інтернаціоналізації грошових відносин; сприяє утворенню цілісної світової системи грошей.

На валютний курс впливають такі фактори, як зміна обсягів ВВП, стан торговельного балансу країни, рівень інфляції, внутрішня та зовнішня пропозиція грошей, відсоткові ставки, перспективи політичного розвитку, державне регулювання валютного курсу.

У реальній практиці міжнародних відносин в умовах паперово-грошового обігу застосовуються наступні два види валютних курсів: фіксовані та плаваючі або гнучкі.

Фактори, що впливають на валютний курс:Темп інфляції; Стан платіжного балансу; Різниця процентних ставок в різних країнах; Діяльність валютних ринків та спекулятивні валютні операції; Ступінь використання визначеної валюти на євроринку та міжнародних розрахунках; Прискорення чи затримка міжнародних платежів; Ступінь довіри до валюти на національному та світових ринках; Валютна політика; Продуктивність праці; Довгострокові темпи зростання національної валюти; Місце і роль країни у світовій торгівлі;Вивіз капіталу

Номінальний валютний курс – це конкретна ціна національної валюти на іноземну валюту і навпаки.

49. Фіксовані і плаваючі валютні курси

Валютний курс - екон категорія, що являє собою ціну грош валюти 1 країни, виражену в грош одиницях іншої країни. Він відображає тенденції внутр економ розвитку країни та стан і перспективи зовнішньоекон відносин.

Види валютного курсу:

1).фіксований-передбачає наявність певного зареєстрованого паритету, який підтримують органи держ валютного контролю;

2).плаваючий – має на меті використання ринкового механізму валютного регулювання.

3).коливаючий – вільно змінюючий під попитом та пропозиції валютний курс, заснований на використанні ринкового механізму.

Основою визначення та порівняння курсів є співвідношення купівельної спроможності іноз валют. Під нею розуміється вартість певного набору товарів та послуг, які можна придбати за відп грош 1 у порівнянні з баз. періодом. Співвідношення купівельної спроможності окремих валют до певної групи товарів та послуг у 2 країнах - валютним паритетом.

Валюта –грошові знаки іноземних держав та міжнародні грошові розрахункові одиниці.

50. МІжнародні валютні системи

Найважливішим елементом міжнародних валютних відносин виступає валютна система. Світова валютна система – це форма орагнізацїї міжнародних валютних відносин, що історично склалася і закріплена міждержавною домовленістю. Це сукупність способів, інструментів і міждержавних органів, за допомогою яких здійснюється взаємний платіжно-розрахунковий оборот у рамках світового господарства.

Її елементи:*світовий грошовий товар (виступає носієм міжнародних валютно-грошових і приймається кожною країною як еквівалент вивезеного з неї багатства (векселі, чеки..)); *валютний курс; *валютні ринки (першим такім ринком був ринок золота як грошового товару, де золото продавалось на основі офіційної ціни, що була закріплена міжнародним договром); *міжнародні валютно-фінансові організації.

Сівтова валютна система базується на функціональних формах світових грошей. Головним завданням світової валютної системи полянає в ефективному опосередкуванні платежів за еспорт і імпорт товарів, капіталу, послуг…

Валютна с-ма (ВС) – форма організації і регулювання валютних відносин, закріплена нац чи міжнародним законодавством. Вирізняють нац, міжнародну регіональну і світову ВС (,,СВС)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]