Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
343433434344343342.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

4.4.2 Автоматичне регулювання потужності конденсаторних батарей.

Регулювання потужності конденсаторних батарей практично здійснюється ступенями. В години мінімального навантаження, коли напруга висока, замикання в роботі конденсаторних батарей приводить до більшого підняття напруги і збільшенню втрат. Для підтримання на шинах ГПП номінальної напруги батарея повинна повністю чи частково відключитись при підвищенні напруги вверх за допустиме значення, а при пониженні напруги – вмикатись.

Принципова схема одноступінчатого автоматичного регулювання потужності конденсаторної батареї за напругою наведена на рис. 6.1.

В якості пускового органу схеми використовується реле мінімальної напруги, що має один замикаючий і один розмикаючий контакт.

При пониженні напруги на ГПП нижче заданої межі реле 14 спрацьовує (коло 15-12) і замикає свій розмикаючий контакт 14 в колі реле В-1 (коло 11-8).

Реле В-1 з заданою витримкою часу замикає свій замикаючий контакт в колі сомноїда включення вимикача (коло 1-2) і вимикач автоматично вмикається:

а) схема підключення конденсаторної батареї до шин ГПП;

б) кола управління, захисту і автоматики конденсаторної батареє;

в) кола трансформатора напруги.

При підвищенні напруги на шинах підстанції вище граничного значення реле 14 повертається у вихідне положення, розмикає свій замикаючий контакт в колі реле В-1 (коло 11-8) і замикає свій розмикаючий контакт в колі реле В-2 (коло 13-10). Реле В-2 спрацьовує із заданою витримкою часу відключає вимикач 1В (коло 1-4). Конденсаторна батарея відключається. Від короткочасних підвищень і понижень напруги ввімкнення і вимкнення вимикача здійснюється з витримкою часу, що здійснюється з допомогою реле В-1 і В-2.

Для відключення конденсаторної батареї від захисту передбачено проміжне реле П (кола захисту умовно показано одним замикаючим контактом РЗ). При дії захисту реле П спрацьовує і в залежності від положення вимикача здійснює відключення вимикача (коло 5-4), якщо він ввімкнений, чи запобігає включенню вимикача, на коротке замикання за допомогою розімкнення розмикаючого контакту П в колі 1-2.

Рисунок 6.1 – Схема автоматичного одностороннього регулювання потужності конденсаторних батарей за напругою.

А)

Б)

В)

5. Монтаж і експлуатація обладнання.

5.1.1. Монтаж роз’єднувачів.

Монтаж роз’єднувачів здійснюється за допомогою блочного встановлення. Роз’єднувачі комплектують в блоки в монтажні майстерні, оснащують приводами і з’єднують з ними за допомогою трубчатих тяг. Одночасно з ними монтують контакти КСА (контакти сигнальні апаратні). Ці контакти існують для приєднання до них кіл сигналізації, що передають на щит управління сигнали про ввімкнений чи вимкнений стан роз’єднувача. Контакти КСА пов’язують з рамою привода.

Готові блоки доставляють до місця монтажу і встановлюють відповідно до заданої схеми.

5.1.2. Монтаж вимикачів навантаження.

Вимикачі навантаження відрізняються від триполосних роз’єднувачів наявністю пристрою для гасіння дуги. В склад вимикача навантаження входить запобіжник, який призначений до відключення струмів короткого замикання.

Після ревізії вимикача приступають до його установки. Способи кріплення вимикача і приводу аналогічні способам кріплення роз’єднувачів. Вимикач навантаження з’єднують з приводом тягою, що представляє собою трубу діаметром 3/4. На обох кінцях тяги штопорами чи за допомогою зварювання закріплюють регулювальні вилки. При виборі довжини тяги і отвору в секторному ричагові необхідно врахувати, що найбільш оптимізаційні умови суміжної роботи вимикача створюється в тому випадку, якщо в ввімкненому положенні системи .

Згідно діючим нормам вимикач навантаження повинен бути встановлений так, щоб запобіжники розміщувались перед апаратом (за напрямом потужності). Тому на лінях, що відходять запобіжники розміщують над вимикачем. Враховуючи, що запобіжники повинні розміщуватись на досяжній для обслуговування висоті, привод з’єднують з вимикачем через дистанційний підшипник.

Відрегульований для сумісної роботи вимикач і привод повинні відповідати наступним вимогам:

  • ножі дугогасячого контура повинні легко і точно входити в горловини дугогасячих камер, а їх хід в камерах складати 160 мм;

  • рухомі контакти робочого контура повинні при включенні мягко і без бокових ударів доторкатись до нерухомих контактів, а у ввімкненому положенні розміщуватись строго вертикально;

  • при відключенні рухомі контакти робочого контура повинні розходитись на кут, рівний 58º;

  • всі інші кути регулювання повинні відповідати даним наведеним в довідковій літературі;

  • відключення вимикача під дією відключаючої пружини повинно здійснюватись при повороті рухомої ручки привода вниз на кут близький 150º.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]