Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі ДЕК.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
43.46 Кб
Скачать

Чого прагнуть люди?

Американські мільйонери надавали фінансову допомогу експедиції адмірала Берда (1888-1957) в Антарктиду, сподіваючись, щольодові вер­шини будуть названі їхніми іменами. Віктор Гюго вимагав переймену­вати Париж на його честь. А сам Шекспір прагнув долучити до свого імені, що стало легендар­ним, фамільний герб.

Запитання:

  1. Чого прагнули ці люди?

  2. Які потреби існували у цих людей?

  3. Яка мотиваційна теорія краще пояснює їхні потреби?

  4. Яким чином таких людей можна зацікавити (мотивувати) для ефек­тивного виконання завдання?

Задача №24

Генрі Форд — великий керівник?

Генрі Форд був схильний до самотності; своєвільний, завжди насто­ював на своєму шляху, зневажав теорії і вважав своїх працівників "по­мічниками". Якщо помічник насмілився перечити Форду чи самостійно приймати рішення, він переважно залишався без роботи. На фірмі "Форд Моторз" тільки одна людина приймала рішення.

"Людина не повинна ходити взад і вперед" - говорив Форд. Навпаки, на кожного керівника були покладені певні обов'язки і надана свобода робити все, що необхідно для виконання поставлених завдань.

Запитання:

1. Чи правильний вислів, що Генрі Форд - великий керівник? Якщо так, то чому?

  1. Який стиль керівництва використовував Г.Форд?

  2. Генрі Форд - якого типу керівник?

  3. Чому такий стиль керівництва приніс Г.Форду успіх?

Задача №25

Зарплата у мільйон

Історія знала лише двох людей, заробітна плата яких сягала мільйона доларів на рік. Це – Уолтер Крайслер (автомобільний промисловець) і Чарльз Шваб (1862-1939) сталевий магнат, воєнний промисловець).

Шваб зізнався, що серед тих, хто з ним працював, було багато чудових знавців металургії, і відзначив, що отримував таку високу платню за вміння сходитися з людьми.

Запитання:

1. Чому "вміння сходитися з людьми" так високо ціниться?

2. За допомогою яких, на вашу думку, способів Ч.Шваб досягнув результатів?

3. Що краще діє на людину – "атмосфера схвалення" чи "критики"?

Задача №26

Партнер Рокфеллера Едвард Бедфорд припустився помилки і фірма втратила мільйон доларів, здійснивши вкрай невдалу купівельну операцію в Південній Америці. Рокфеллер мав би розкритикувати його, але він не зробив цього, а навпаки похвалив – поздоровив із врятуванням 60% грошей, внесених у цю справу.

Запитання:

1. Чи можна вважати Рокфеллера менеджером? Якщо так, то чому?

2.3 якими проблемами зіткнувся Рокфеллер?

  1. Чи можна виправдати дії Рокфеллера?

  2. Які наслідки дій Рокфеллера (позитивні, негативні)?

  3. В чому суть успіху діяльності Рокфеллера?

Задача №27

Принципи діяльності Форда можна охарактеризувати його висловом: "Будь-який покупець може отримати автомобіль будь-якого кольору, якого побажає, доки автомобіль залишиться чорним". На протязі довгих років фірма "Форд Моторз" продовжувала діяти по-старому, втрачаючи кожного року гроші.

Запитання:

1. Як ви охарактеризуєте компанію "Форд" з точки зору її взаємодії із зовнішнім середовищем?

2. Чи можна вважати, що цей принцип став причиною втрати позицій фірми "Форд Моторз" на ринку?

Задача №28

Фірма "Марк" вирішила сконструювати та виготовити нову пастку для мишей. Нова пастка відрізнялася від попередніх, вона могла заціка­вити людей своїм виглядом. Нова пастка продавалася за 2,5 грн, пара звичайних пасток за 1,5 грн. Ціна була вища від середньої. Незважаючи на помітні поліпшення ефективності, ніхто не виявив до неї інтересу, вона осіла на полицях. Захід провалився.

Запитання:

  1. Що мала б спланувати фірма до того, як почати виробництво?

  2. Чому "Марк" не змогла продавати пастки?

  3. Чи можна досягнути успіху з новими мишоловками взагалі?

Задача №29

У фірми "Апекс" недотримання робочого режиму досягло найвищого рівня між січнем і червнем 200 а року. Середній робітник запізнювався на роботу на 15 хвилин тричі на тиждень. Настав час щось робити. Вирішення проблеми було покладено на начальника відділу кадрів. Він запропонував керівниц­тву заохочувальну програму. Згідно з нею кожний працівник, який приходитиме вчасно протягом липня, може одержати премію в 50 грн. Усь­ого таких премій три, результати будуть відомі 4-го серпня. Протягом п'яти днів з моменту оголошення про винагороду рівень запізнень знизився до найнижчого за всю історію фірми рівня. Крім того, протя­гом шести місяців, коли компанія продовжувала систему заохочення, рівень запізнень був нижчим, ніж завжди. У березні 200^ року компа­нія відмовилася від програми, і одразу ж спізнення знову стали звичними, проте досягли свого найнижчого рівня у квітні, коли премія була знову запроваджена.

Запитання:

  1. Чи вдалося керівництву змінити поведінку працівників?

  2. Чому знову повернулася недисциплінованість працівників?

Задача №30

Страхова компанія має намір підвищити ефективність управління. З цією метою було оцінено управлінців за допомогою управлінської сітки Блейка-Моутона: Дмитро Марцей був оцінений як менеджер – 7.7; Кароліна Франчук дістала оцінку 1.9; Ігор Поштаренко – 9.9. Дмитро і Кароліна не підтримують думку, що стиль 9.9 є найкращим і вважають, що концепція 9.9 все одно, що птах у синьому небі.

Запитання:

  1. Чи є користь від концепції 9.9?

  2. Що відповісти Дмитру і Кароліні?

  3. Чи потрібно захищати стиль 9.9?

Задача № 31

Сформулюйте місії для фірм, що:

а) виробляють косметичні товари;

б) займаються готельним бізнесом;

в) розробляють програмне забезпечення для офісів.

Порівняйте сформульовані місії та визначте основні відмінності.

Задача №32

Виробниче каменеобробне підприємство «Граніт» за звітний рік видобуло 1364 м. куб. гранітних блоків, виконало розпилу 1564 м. кв., виготовило 1590 м. кв. полірованих деталей. Виробничим планом передбачалося виробництво гранітних блоків у обсязі 1320 м. куб., розпилу блоків – 1200 м. кв., полірованих деталей – 1320 м. кв. Ціна реалізації одиниці продукції складає за блоки – 260 грн./м.куб., за розпил – 131 грн./м.кв., за поліровані деталі – 134,9 грн./м.кв.

Визначити коефіцієнт виконання плану.

Задача №33

Сільськогосподарське підприємство «Колос» за звітний рік виробило 140 т. моркви, 2000 т. картоплі, 220 т. огірків. Виробничим планом передбачалося виробництво 150 т. моркви, 25000 т. картоплі, 250 т. огірків. Ціна реалізації одиниці продукції складає за моркву – 1,6 грн./кг, за картоплю – 1,3 грн./кг, за огірки – 2,2 грн./кг.

Визначити коефіцієнт виконання плану.

Задача №34

Фермерське господарство «Карпати» виростило 5,6 т. яблук, собівартість виробництва яких становить 1,5 грн./кг. На місцевому ринку господарств може реалізувати їх за ціною 2,6 грн./кг., або ж транспортувати їх в інший регіон, де ціна на яблука становить 3,7 грн./кг. Обґрунтувати рішення про вибір ринку збуту за умови, що витрати на транспортування становить 0,9 грн./кг., а втрати продукції під час транспортування – 10%.

Задача №35

Підприємство «Конус» виробило 250 тис. м. кв. пакувальної тканини, собівартість виробництва якої становить 1,9 грн./м. кв. На місцевому ринку воно може реалізувати її місцевим підприємствам за ціною 3,6 грн./м. кв, або ж транспортувати її в інший регіон, де ціна на неї становить 4,7 грн./ м. кв. Обґрунтувати рішення про вибір ринку збуту за умови, що витрати на транспортування становить 0,4 грн./м. кв.